MDS za očuvanje radničkih prava

Međimurski demokratski savez obilježio je 1. svibnja, Međunarodni praznik rada konferencijom za medije na kojoj je upozorio na trend narušavanja radničkih prava, pogotovo pravo na pravičnu plaću, i upoznao javnost sa dijelom Izbornog programa za izbore za Europski parlament, na koje MDS izlazi samostalno, koji govori o potrebi očuvanja radnih i socijalnih prava.

Na početku konferencije predsjednik MDS-a i prvi na listi MDS-a Željko Pavlic osvrnuo se i na nedavno obilježavanje Dana Međimurske županije. – Iza nas je još jedno obilježavanje Dana međimurske županije. I ovaj puta smo slušali  hvalospjeve međimurskoj radišnosti i mudrosti i pohvale izvanrednim uspjesima međimurskog gospodarstva. Uspjesima koji se ostvaruju u izvozu i produktivnosti, što rezultira pozitivnom bilancom.

Međimurje je proglašeno lokomotivom hrvatskog razvoja i uzorom za sve županije. No, nitko ni jednom riječju, svih ovih dana obilježavanja Dana županije, nije spomenuo one najzaslužnije za te rezultate, nitko ni jednom riječju nije ni spomenuo, a kamo li zahvalio, međimurskim radnicama i radnicima što za najnižu plaću u Hrvatskoj ostvaruju tako izvanredne rezultate, a od kojih oni zapravo imaju veoma male koristi – rekao je Pavlic.

U nastavku konferencije istaknuto je da je obilježavanje 1. svibnja, Međunarodnog dana rada, prava prilika da upozore na težak položaj međimurske radnice i radnika, pogotovo na njihovo pravo na pravičnu naknadu za rad, koje je, po njihovom mišljenju, ozbiljno narušeno. Naime, poznato je da su plaće u Međimurju već godinama ispod hrvatskog prosjeka. U 2012. godini prosjek svih plaća u Međimurju iznosio je 4.251 kunu i bio je za 1.078 kuna manji od onog hrvatskog.

Posebnu zabrinutost, smatraju, izaziva podatak da su posebno slabo u Međimurju plaćene žene, čiji prosjek plaća iznosi 3.942 kunu, a posebno su slabo plaćene žene u prerađivačkoj industriji gdje im prosječna plaća iznosi samo 3.049 kuna. To su podaci za 2012. godinu, a u međuvremenu su plaće realno pale, a troškovi života još su se povećali.

Da bi  promijenili takovo stanje u Međimurju, a i u Hrvatskoj, veliki dio  Izbornog programa MDS-a posvećen je isticanju potrebe za promjenom smjera europskih politika, koje imaju i imat će veliki utjecaj na hrvatske politike, a čiji prioritet mora postati unapređenje radnih i životnih uvjeta svih europskih, pa tako i međimurskih građana. Međimurski i hrvatski birači, birajući članove Europskog parlamenta, imaju mogućnost utjecati na budućnost Međimurja i Hrvatske u Europskoj uniji, ali i na zajedničku budućnost svih europskih građana.

MDS smatra da je pitanje radnih i socijalnih prava, pravo na rad, pravo na pravičnu naknadu za rad i pravo na plaćeni rad, od ključne važnosti za promjenu smjera europskih politika. – Radna i socijalna prava u Europskoj uniji moraju biti što ujednačenija i treba težiti da se u svim država ostvare ta prava na najvišoj razini, po primjerima nekih država članica, a ne da je trend njihovo smanjenje. Dakle, bitno je da temeljna socijalna prava moraju dobiti prvenstvo pred ekonomskim slobodama – poručili su. 

– Pred nama su izbori za Europski parlament, za jednu od glavnih institucija EU, instituciju koja je predstavničko tijelo svih građana Europske unije i koja ima veliku ulogu i u kreiranju politika svojih država članica. Birači, građani EU moći će izborom svojih predstavnika utjecati na smjer kojim će se politike EU kretati u sljedećih pet godina. 

Osnove MDS-ovog Izbornog programa, koji je rađen na temeljima međimurske stvarnosti i iskustva, su težnje za promjenom smjera ukupne politike Europske unije, koja bi trebala biti usmjerena prema smanjenju nejednakosti i unapređenju radnih, socijalnih i životnih uvjeta europskih građana – završili su konfernciju MDS-ovci.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije