Dejan Horvat: Romima je opet omogućena organizirana krađa šume

Na održanoj 5. sjednici Općinskog vijeća Općine Mala Subotica, vijećnik Miran Pintarić između ostalog na aktualcu pitao je načelnika može li dobiti podatak o prihodu od poreza na dohodak i prihodu od komunalnog doprinosa za ovu godinu, za period kad je Štefanec još bio u sastavu Općine Mala Subotica i za period nakon izdvajanja. Načelnik Vladimir Domjanić odgovara da podatak o prihodima od poreza na dohodak i prihodima od komunalnog doprinosa može dobiti tek na kraju godine kad će se vršiti obračun za drugih 6 mjeseci ove godine. Smatra da se, iz usporedbe prihoda od poreza na dohodak za prvih i drugih 6 mjeseci, ne može dobiti realna slika stvari jer se nekad skidanje povrata poreza vrši prije, nekad kasnije. Što se tiče komunalnog doprinosa, tu se radi o zanemarivom iznosu jer tih aktivnosti gotovo i nema. Ostale zanimljivosti donosimo iz zapisnika Općinskog vijeća.


“Romima je opet omogućena organizirana krađa šume”

Vijećnik Dejan Horvat upozorava da je ponovno u funkciji alternativni put za prijevoz šljunka sa šljunčare u Držimurcu, a time je Romima opet omogućena organizirana krađa šume, što mještani naselja Držimurec i Strelec više ne mogu trpjeti. Traži da se tvrtci Pavlic-asfalt-beton iz Goričana uputi dopis kojim se traži da na taj put ponovno postave barikade i time spriječe daljnje krađe. Načelnik Vladimir Domjanić odgovara da će se poslati dopis i ističe da je navedena tvrtka na cesti za Piškorovec izvodila proširenje puta bez riješenih imovinsko-pravnih odnosa s vlasnicima parcela, pa nam zbog toga možda uslijedi povlačenje suglasnosti od strane Općine Domašinec, za prijevoz šljunka tim putem.

Potreba rješavanja “benkoske vuličke”

Vijećnik Josip Horvat pitao je između ostalog da se na parkiralištu kod groblja Benkovec-Jurčevec nedugo iscrtavalo parkiralište i zašto tada nije iscrtana i horizontalna signalizacija u Ulici Benkovec kako je on to predložio na prethodnoj sjednici. Dodaje da opet podsjeća na potrebu rješavanja problema “benkoske vuličke” u Maloj Subotici, kako se ne bi planiralo samo uređenje središta naselja kod Doma kulture Mala Subotica, jer središte naselja nije samo sjeverno od Glavne ulice nego i južno. Načelnik Vladimir Domjanić odgovara da je nakon prošle sjednice razgovarao s predstavnicima tvrtke Crtorad d.o.o. iz Varaždina, koja je tada iscrtavala horizontalnu signalizaciju u našoj općini, ali nije postignut dogovor i oni nisu htjeli iscrtati predloženo. Jedan manji dio iscrtavanja pristupnog puta kod groblja Benkovec-Jurčevec izvršila je tvrtka Tegra d.o.o. iz Čakovca koja je tamo i izvodila radove, a najveći dio, koji se odnosio na parkirališta, iscrtali su općinski djelatnici na javnim radovima. Pokušat će s njima iscrtati neke jednostavnije linije u Ulici Benkovec, ali svakako ne mogu znak odnosno natpis “STOP”. Na pitanje o problemu “benkoske vuličke” ponavlja da tom problemu treba ozbiljno pristupiti jer tu ima dosta neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

“Umjesto podizanja staze, proširenje ceste u Ulici Alojzija Stepinca”

Vijećnik Vladimir Mihalic pohvaljuje početak izvedbe pješačko-biciklističke staze u Ulici A. Stepinca u Maloj Subotici. Dodaje da je primijetio da se ide u izvedbu podignute staze kao što je na suprotnoj strani u toj ulici. Na temelju razgovora sa stanovnicima te ulice, predlaže da se ne ide u podizanje staze nego u proširenje ceste, kako bi se moglo lakše parkirati ispred ograda, a i voda se ne bi zadržavala na tom djelu javne površine, nego na cesti. Također, takva izvedba bi pojeftinila cijelu investiciju. Svjestan je da bi podignuta staza smanjila prometnu brzinu te frekventne ulice ali tomu bi najviše doprinijelo rješavanje problema raskrižja s Glavnom ulicom. Ističe da bi bilo dobro među stanovnicima Ulice A. Stepinca provesti anketu o pitanju podignute ili spuštene staze te pokazati senzibilitet prema njima u toj problematici. Načelnik odgovara da je o izvedbi podignute staze odluku donijela struka. Na cijeloj dužini te ceste biti će postavljeno 25 slivnika, pa misli da neće doći do zadržavanja vode na cesti, možda samo na zelenoj površini između kuća i staze, ali taj problem je rješiv priključivanjem kućanstava na oborinsku kanalizaciju. Smatra da će parkiralište biti otežano samo kod 2-3 kućanstva, a proširenje ceste dovelo bi do veće prometne brzine tom ulicom, a zna se da je to jako frekventna ulica. Što se tiče samog raskrižja s državnom cestom, to će se riješiti projektom rekonstrukcije državne ceste. V

Miran Pintarić predlaže Načelniku da, u rješavanju te problematike, ode pogledati rješenje na raskrižju u Domašincu, tamo gdje se skreće za Gardinovec, postavljen je otok i znak. Načelnik Vladimir Domjanić odgovara da se tu ne radi o istom slučaju, jer je kod nas riječ o raskrižju s državnom cestom. Vijećnica Vesna Halić nadovezuje se na investiciju izvedbe pješačko-biciklističke staze u Ulici A. Stepinca pitanjem ima li uopće potrebe za tom investicijom kad se ionako u dogledno vrijeme planira izvedba ceste kraj groblja Mala Subotica-Štefanec prema Zoni poduzetništva, čime bi se rasteretio promet Ulicom A. Stepinca. Načelnik Vladimir Domjanić odgovara da će se izvedbom ceste kraj groblja smanjiti samo teretni promet Ulicom A. Stepinca, a ostali ne. Ovu investiciju ŽUC sufinancira sa 70% sredstava, što nije zanemarivo. Planiraju zeleni dio ove ulice, nakon izvedbe staze, urediti u jedinstvenom štihu.

Izraditi općinske promidžbene materijale

Vijećnik Željko Jančec pita hoće li će se na groblju Držimurec-Strelec, na mjestu gdje su izvađene čemprese, nešto saditi. Zatim pita na čijem zemljištu se nalazi stari transformator na ulazu u naselje Strelec, iz smjera Palovca. Predlaže da Općina, osim što je dala izraditi platnene vrećice na kojima su vezilje KUU ZVON izvezle grb i natpis Općine, izradi neki promidžbeni materijal kako bi se imalo što ponijeti na gostovanja u druge općine ili države, a možda bi bilo dobro krenuti u pripremu nove općinske monografije. Načelnik kaže da će se na groblju Držimurec-Strelec saditi živica, zatim, da se stari transformator nalazi na zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske te da će prijedloge vezane na općinski promidžbeni materijal prenijeti svojem zamjeniku Dragutinu Braniloviću koji vodi taj sektor. Vijećnik Vladimir Mihalic, vezano na općinsku promidžbu, predlaže označavanje granica Općine postavljanjem natpisnih ploča, što smatra puno kvalitetnijim potezom na tom planu. Načelnik Vladimir Domjanić podržava taj prijedlog i dodaje da će ga nastojati realizirati.

Kontejner za lampaše prazan, a lampaši porazbacani uokolo

Vijećnik Ivan Marčec pitao je kako to da je na groblju Palovec kontejner za lampaše prazan, a lampaši porazbacani oko njega. Načelnik Vladimir Domjanić odgovara da je jučer izvršeno pražnjenje kontejnera za lampaše od strane tvrtke Univerzal d.o.o. iz Varaždina, ali obzirom da je puhao jak vjetar popraćen kišom, nisu uspjeli pobrati lampaše koji nisu stali u kontejner već je dogovoreno da ih naši radnici na javnim radovima pokupe i ubace u kontejnere. To su radili danas, na svim grobljima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije