Perhoč: Odradio sam sve kako bi u Međimurju krenuo veliki investicijski ciklus

Intervju s Ivanom Perhočem, kandidatom za župana Međimurske županije.

Gospodine Perhoč, molim Vas da komentirate rezultate prvog kruga izbora za župana Međimurske županije

– Najprije se želim zahvaliti svim biračima koalicije SDP-HSU-MDS koji su izašli na izbore. Zahvaljujući njima postigli smo najbolji rezultat u izborima za županijsku skupštinu, a SDP je i dalje najjača stranka u Međimurskoj županiji. Što se tiče izbora za župana rezultati su u okviru očekivanih. Gotovo podjednaka podrška koju smo ja i moj protukandidat dobili u prvom krugu, daje mi s jedne strane potvrdu da sam u proteklom mandatu dobro radio i sigurnost da ću u drugom krugu ja pobijediti.

Kažete da su birači prepoznali da se protekle četiri godine dobro radilo. Kako Vi ocjenjujete svoj mandat?

– Često sam govorio da sam zbog loše financijske situacije funkcionirao iz dana u dan, u prvoj trećini mandata ostao sam bez jednog zamjenika, te je u takvoj situaciji bilo izuzetno teško raditi. Uspjehom smatram činjenicu što smo sve četiri godine normalno funkcionirali i što građani u dobivanju usluga nisu osjetili nedostatak novca. Štoviše, možda to nije vidljivo, mnogo sam radio na pripremanju projekata koji će se početi realizirati u predstojećem razdoblju. O njima ćemo kasnije, no želim reći da sam najviše ponosan na činjenicu da imamo spremno mnogo velikih infrastrukturnih projekata za koje je pripremljena sva dokumentacija i koje se doslovno sutra mogu početi graditi.

Također, ako usporedite Međimurje s drugim hrvatskim županijama vidjet ćete da se kod nas radilo i gradilo, ništa manje nego u godinama prije krize. Primjerice, zadržali smo ritam u izgradnji školskih objekata – tijekom mandata izgradile su se dvije školske sportske dvorane, započete su još dvije, krenulo se u dogradnji čakovečke Gimnazije, u prostoru bivše vojarne nastavili smo s obnovom jednog objekta godišnje…

Zašto Međimurska županija nije krenula u izgradnju putem Javno privatnog partnerstva kao što je to slučaj u susjednoj županiji?

– JPP koji nam je ponuđen i putem kojeg su građeni školski objekti u susjednim županijama u stvari je kredit kojeg bi županijski proračun otplaćivao godinama. Model koji je ponuđen predstavlja dodatno zaduživanje, a ja kao odgovoran župan nisam htio zadužiti generacije koje dolaze i onemogućiti mogućnost investiranja nekim budućim županima.

Znam da sam zbog toga kod nekih stekao dojam preopreznog čovjeka, no znajući za mogućnosti koje nam se otvaraju ulaskom u Europsku uniju insistirao sam na pripremi projektne dokumentacije. Naime, nakon našeg ulaska u EU bit će nam na raspolaganju brojni fondovi iz kojih manje razvijene zemlje, a to će Hrvatska u EU biti, bespovratnim sredstvima mogu graditi svoju infrastrukturu. To znači da ćemo ovisno o projektu dobivati od 75 do 85 posto bespovratnog novca, dok ćemo ostatak osigurati u lokalnim, županijskom ili državnom proračunu. Možete jednostavno izračunati da kod dvorane koja stoji 10 milijuna kuna ovakvim modelom morate osigurati 2 i pol odnosno milijun i 500 tisuća kuna. I to je sve. Kod JPP, s druge stane nakon 20 ili 25 godina otplatite najmanje dvije i pol dvorane. Dakle, 25 milijuna kuna.

I još nešto što se tiče JPP-a . Model javno privatnog partnerstva koji smatram ispravnim je onaj kako je izgrađena dvorana ATON-a u Nedelišću. Općina je ušla sa zemljištem, privatni partner je svojim novcem izgradio dvoranu, a koriste je i on i općina i građani. Uz manje probleme koji su nastali isključivo zbog nedostatka novca zbog krize, to je održiv i svima prihvatljiv model. Građani dobivaju sadržaje koje Općine ne bi mogle same izgraditi, a privatni partner mogućnost oplođivanja uloženih sredstava! To je model JPP-a koji sam ja i SDP s partnerima spreman podržati te koji ćemo primijeniti na zemljištu koje imamo na poligonu Gmajna.

Što namjeravate graditi u sljedećem mandatu?

– Odgovorno najavljujem da ćemo već krajem ove godine početki graditi Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec, tijekom mandata izgraditi školske dvorane u Svetom Martinu na Muri, Strahonincu, Vratišincu i Gornjem Mihaljevcu, završit ćemo započete u Svetoj Mariji, Orehovici i Goričanu. Za sljedeću godinu bit će spremni projekti za Studentski dom u Čakovcu, gradnju novog objekta Međimurskog veleučilišta, a ovdje jamčim da ćemo s početkom građevinske sezone 2014., krenuti s izgradnjom nove škole i dvorane u Pribislavcu.

Sljedeće godine kreće izgradnja potpuno novog Doma zdravlja Čakovec, čime zaokružujemo zdravstveni sustav na u Čakovcu i iz ruke izbijamo argument onima koji tvrde da smo prodali bolnicu – naprotiv, Čakovec i Međimurje imat će među rijetkima u Hrvatskoj zaokružen zdravstveni sustav na jednom mjestu sa dobivanjem vrhunske zdravstvene usluge. Već danas u Čakovcu Međimurci rješavaju preko 80 posto zdravstvenih problema, a dodatnim ulaganjima u opremu, poput CT uređaja koji uskoro dolazi u našu bolnicu, taj postotak dodatno će se povećati.

Što je s gradnjom infrastrukture?

– Nastavlja se izgradnja kanalizacijske infrastrukture, dopustite da navedem samo dravski bazen i uređenje odvodnje voda oko Čakovca. Ti projekti u najvećoj mjeri će se financirati novcem EU te neće utjecati na cijenu vode koju plaćamo. Ne smijemo zaboraviti i izgradnju prometnica, deset godina nakon završetka južne zaobilaznice Čakovca u najskorije vrijeme kreće izgradnja brze ceste Čakovec – Varaždin tj. južne zaobilaznice Nedelišća, sjeveroistočne zaobilaznice Čakovca, kao i sjeverne zaobilaznice Preloga. Stalnim lobiranjem u Hrvatskim cestama osigurao sam i skori početak gradnje sjeverne zaobilaznice Nedelišća, kao i početak izrade projektne dokumentacije novog GP u Murskom Središću i zaobilaznice tog grada, kao i gradnju brze ceste prema Čakovcu. Moram spomenuti i spajanje starog i novog prijelaza u Goričanu.

U dogovoru s našim ljudima u ministarstvima regionalnog razvoja i fondova EU i ministarstva prometa, mora i infrastrukture tijekom sljedećeg mandata pripremit ćemo sve za izgradnju cestovnih mostova preko Mure u Kotoribi i Podturnu. Vjerojatno već sljedeće godine kreće izgradnja nove pruge Kotoriba – Koprivnica, čime se Međimurje priključuje na prometni pravac Rijeka – Budimpešta.

Iz ovog što govorite, izgleda da u slučaju vaše pobjede Međimurje postaje veliko gradilište?!

– Vidite, ja sam tijekom mandata i ove kampanje često dobivao zamjerke da sjedim u uredu, da ne obilazim teren. Posao župana nije biti prisutan na svakom događaju, biti na svakoj promociji i medijskoj prezentaciji, već istinski raditi na boljitku građana. Taj, moram reći krvavi i teški posao radi se u najvećoj mjeri u uredu, najčešće nije vidljiv običnim građanima i nije medijski atraktivan. No, cijeli sam se mandat trudio biti župan svih građana, bez obzira na političku pripadnost. Investicije o kojima sam govorio ravnomjerno su raspoređene po cijelom Međimurju, a to u razdobljima prije mene nije bio slučaj. Građani su to prepoznali, a tako ću se ponašati i u sljedećem mandatu.

Ono što građane danas naviše muči je nedostatak posla. Može li županija zapošljavati ljude?

– Naravno da ne može, niti je to posao Županije, oni koji govore da će to učiniti ili ne poznaju sustav ili podilaze biračima. No, ono što mi možemo napraviti i što činimo i što ćemo činiti je stvaranje uvjeta za normalno pokretanje poslova i mogućnost ulagačima da probleme koji su u domeni županije riješe brzo i efikasno. Pitajte bilo kojeg poduzetnika bilo stranog ili domaćeg, kakva je iskustva imao s ovom županijskom vlašću, velika većina njih odgovorit će Vam – odlična. Nije Međimurje bez razloga po brojnim anketama u vrhu po učinkovitosti sustava, po brzini dobivanja dozvola i po uklanjanju zapreka investitorima. Dozvolite da budem neskroman i dio zasluga pripišem sebi.

Također, investicije o kojima sam govorio rad su naših ljudi, naših projektanata i naših razvojnih agencija. Koristimo i koristit ćemo sve zakonske mogućnosti kako bi sve te građevinske radove obavljale međimurske tvrtke i međimurski radnici. To je težak posao, no siguran sam da su Međimurci svojim znanjem i cijenom konkurentni.

Ako pogledate statistike, vidjet ćete da se polako, ali sigurno u Međimurju otvaraju nova radna mjesta, i to u industrijskim granama koje dosad nisu postojale ili su bile slabe. Odnosi se to prvenstveno na turizam, informatičke tehnologije, metalurgiju. To su radna mjesta koja donose dodatnu vrijednost, na kojima su plaće veće, a zapošljavaju se visokoobrazovani ljudi. Iako se još uvijek zatvara više radnih mjesta nego ih se otvara, to je trend koji je počeo i koji će se u narednim godinama razmahati.

No, velik je broj ljudi i dalje bez posla, oni koji su ostali nezaposleni u tekstilu i građevini starije su životne dobi i slabije obrazovani, oni će teško naći posao u npr. IT industriji?

– Svjestan sam teške pozicije u kojoj se oni nalaze, no i za taj problem imamo rješenje. Razvojem turizma otvaraju nam se nove razvojne mogućnosti, a programima cjeloživotnog obrazovanja mislimo osposobiti ljude da rade u toj djelatnosti. Nadalje, imamo plan na području bivšeg vojnog poligona urediti zonu u kojoj će privatni investitori u suradnji sa Županijom izgraditi industrijske hale u kojima će proizvoditi ili ih iznajmljivati. Tu ćemo poticati otvaranje manjih pogona tekstilne, obućarske i sične industrije, znači onih grana gdje imamo stručnu radnu snagu koja je nezaposlena. Takve investicije nastojat ćemo privući olakšicama.

Pokrenuli smo i nastavit ćemo sa socijalnim programima, posebno suradnjom sa Centrom za socijalnu skrb Čakovec. Oni naši potrebiti građani koji su nam poslali zamolbe znaju o čemu govorim.

I na kraju, vaša poruka biračima?

Pozivam Vas sve da izađete na izbore, date glas meni i mojim zamjenicima. Naše iskustvo, dosadašnji rad i poštenje, garancija su da će se Međimurje i dalje ravnomjerno razvijati. Nama je stvarno svaka hiža bitna i nakon pobjede 02. lipnja krenimo zajedno u novi razvojni ciklus.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije