ČISTA PETICA

TRANSPARENTNOST Općini Dekanovec četvrti put zaredom dodijeljena petica za proračunsku transparentnost

Općina Dekanovec i ove godine je, već četvrti put zaredom, dobila najvišu ocjenu za svoju proračunsku transparentnost.

Transparentni proračuni omogućuju uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu, pa građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju.

Institut za javne financije predstavio je rezultate istraživanja proračunske transparentnosti svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica (županija, gradova i općina) koje je provedeno od studenog 2019. do travnja 2020. godine.

Za potrebe ovog istraživanja, proračunska transparentnost mjeri se brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama hrvatskih lokalnih jedinica, a to su u ovom ciklusu:
godišnje izvršenje proračuna za 2018.;
polugodišnje izvršenje proračuna za 2019.;
prijedlog proračuna za 2020.;
izglasani proračun za 2020. i
proračun za građane za 2020.

U obzir su uzeti samo dokumenti koji su na mrežnim stranicama lokalnih jedinica bili dostupni u razdoblju XI./2019. – IV./2020. i to na dan pretraživanja, ali ne i naknadno objavljeni dokumenti. Takvim izračunom razina proračunske transparentnosti može iznositi od 0 do 5.

Općina Dekanovec i ove godine je, već četvrti put zaredom, dobila najvišu ocjenu za svoju proračunsku transparentnost.

– Na zasluženoj ocijeni čestitamo i ostalim općinama i gradovima. Kako bi dobiveni rezultati bili što dostupniji i pregledniji, Institut je objavio analizu koja prikazuje stanje u svakoj lokalnoj jedinici. Rezultati analize predstavljeni su u newsletteru Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2019. – travanj 2020 – poručuju iz Općine Dekanovec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije