Vijesti / Politika
Politika
ŽELJKO BALOG 'Načelnica Ivačić sama će odlučiti što je najbolje za općinu, spreman sam preuzeti odgovornost'
Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell

JEDAN OD MOGUĆIH SCENARIJA

ŽELJKO BALOG 'Načelnica Ivačić sama će odlučiti što je najbolje za općinu, spreman sam preuzeti odgovornost'

Hoćemo li u Pribislavcu dobiti prvog romskog načelnika općine u Međimurju?

Milijunska pronevjera novca u Općini Pribislavec bila je tema o kojoj se žustro raspravljalo početkom tjedna na sjednici tamošnjeg Općinskog vijeća. Predstavnici oporbe, predvođeni Demokratima i SDP-om, pozivali su načelnicu Višnju Ivačić da podnese ostavku i predložili raspisivanje referenduma o povjerenju načelnici i njenim zamjenicama.

Vezana vijest

Pribislavec, vijeće ODBAČEN PRIJEDLOG O REFERENDUMU NAČELNICA IVAČIĆ: 'Neću podnijeti ostavku'. Oporba: 'Drugo nismo ni očekivali'

Takav prijedlog nije dobio potrebnu većinu, baš kao što je i načelnica Ivačić rezolutno odbila zahtjev za ostavkom rekavši da će se o krivnji i odgovornosti raspravljati nakon što istražna tijela završe svoj posao. U sjeni burnih rasprava ostala je mogućnost da općina nastavi svoj rad i nakon eventualnih ostavki.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naime, kada bi se načelnica Ivačić i njezin zamjenik Krunoslav Kamenić povukli, dužnost načelnika automatski bi preuzeo drugi zamjenik iz redova romske nacionalne manjine Željko Balog. On je već i prije spomenute sjednice najavio da je spreman preuzeti odgovornost, a to je potvrdio i na jučerašnjoj konferenciji za novinare, odnosno u današnjem razgovoru za naš portal.

U nekoliko je navrata istakao da ne poziva načelnicu na podnošenje ostavke, ali i naglasio da smatra kako ima dovoljno znanja i iskustva preuzeti tu dužnost ako do toga dođe. Suzdržavajući se od opširnijih komentara dok ne završi istraga, ipak je iznio svoje gledanje na aktualna događanja.

- Ne mogu komentirati sve dok istraga traje. Što se mene tiče načelnica ima podršku i sve dok joj se ne dokaže krivnja ona je za mene nevina po tom pitanju. Neka nadležne institucije odrade svoj posao. Ja ću se fokusirati na rezultate istrage. U cijelom ovom slučaju moja komunikacija s načelnicom je dobra, ona ništa ne izbjegava, kao što je to bilo i dosada, posebno nakon što je ona prepoznala ulogu određenog saborskog zastupnika koji je potencirao probleme između nas dvoje. Kad govorimo o odgovornosti u slučaju pronevjere usporedio bih to sa situacijom u kojoj bi ja kao vlasnik svoje osobno vozilo dao na upravljanje nekome drugome.

Vezana vijest

Višnja Ivačić ŠOK U PRIBISLAVCU RUPA U OPĆINSKOJ BLAGAJNI Tko je pronevjerio novac Općine Pribislavec?

Ako sam ja imao povjerenje u tu osobu, a on je tijekom vožnje napravio prometni prekršaj, tada vozačku dozvolu neću izgubiti ja, već onaj koji je počinio taj prekršaj. Naravno da je to pojednostavljeni prikaz ovog slučaja, jer su u politici stvari mnogo kompleksnije, a ovdje postoje i oni koji bi ovu situaciju željeli iskoristiti za rušenje načelnice i prije nego istražni organi odrade svoj posao.

Što mislite o prijedlogu oporbe za raspisivanjem referenduma o povjerenju?

- Sva sreća što takav prijedlog nije prošao. Ja se zahvaljujem svim vijećnicima koji su bili suzdržani prilikom glasovanja. Smatram da predstavnici oporbe iznoseći takav prijedlog uopće nisu razmišljali o ustavnim pravima, odnosno, da se tako izrazim, nisu poštovali red vožnje. Naime, ako bi načelnica bila u situaciji podnijeti ostavku i kad bi to učinio i njezin zamjenik g. Kamenić, onda bi prema tom redu vožnje o kojem govorim funkcija načelnika automatizmom pripala meni, kao zamjeniku načelnice iz redova romske nacionalne manjine.

Radi se, naravno, o hipotetskoj situaciji i načelnica će sama donijeti odluke koje smatra ispravnima. Ukoliko bi do takve situacije ipak došlo, ja bi tu funkciju zasigurno prihvatio, jer smatram da se nemam razloga bilo čega bojati, budući da sam, trenutno, jedan od najstarijih i  najdugovječnijih aktivista u Općini Pribilsavec. Bude li trebalo spreman sam preuzeti odgovornost i dokazati da mi se može dati prilika koju dosada nikada nisam imao. Mislim da su se mještani Pribislavca zasitili prljavih igara, podbadanja, podmetanja i neslaganja unutar Općinskog vijeća.

Čini mi se da bi netko treći mogao uspjeti u tom dijelu priče, a posebno u onom dijelu problematike koji je vezan uz odnose većinskog stanovništva s romskom populacijom. Zato bi, ako eventualno dođe do ostavki gđe Ivačić i njenog zamjenika g.Kamenića, možda bilo dobro dati priliku osobi koja je uvijek ukazivala na načine kako se mogu riješiti problemi, pri čemu, nažalost, dosad nisam imao podršku ljudi i politike. Uvjeren sam da će, bez obzira na aktualnu krizu, do ovakve situacije jednog dana neminovno doći bez obzira hoću li ja u tom trenutku obnašati bilo kakvu dužnost u općini. Uzimajući u obzir natalitet romske populacije netko će, u dogledno vrijeme, doći do te funkcije. 

Kako biste vodili općinu s obzirom da je rad Općinskog vijeća bio blokiran nekoliko mjeseci?

- Ako bi došlo do takve situacije razgovarao bih s načelnicom i vijećnicima s njezine liste te predložio da se do isteka mandata, odnosno novih izbora, sklopi sporazum kojem bi se pridružili i vijećnici romske nacionalne manjine. Založio bih se da zajedno s predstavnicima aktualne oporbe pokušamo primiriti strasti i zajedničkim snagama nastavimo realizaciju prioritetnih investicijskih projekata. Uspijemo li u tome vjerujem da bi se mještani mogli iznenaditi što sve možemo zajednički učiniti.

Ovako, mili moja kuda koji, razilazeći se poput rakove djece, nećemo nikuda doći, niti pronaći potrebna rješenja. Spreman sam, dakle, preuzeti dužnost bude li trebalo, ali bih volio da to ne bude potrebno i da načelnica odradi svoj mandat do kraja. Ja ne patim za funkcijama, ne trebam puno, a najvažnije od svega mi je da moje srce i ponos budu čisti.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!