ČAKOVEC

FOTO Guverner Središnje Grčke sa županom Posavcem potpisao pismo namjere o modelima buduće suradnje

Danas je u posjetu Međimurskoj županiji boravio guverner Središnje Grčke Fanis Spanos sa suradnicima, koji je sa županom Matijom Posavcem razgovarao o mogućnostima i modelima buduće suradnje, o čemu su potpisali i pismo namjere.

Potencijali su prepoznati u područjima turizma i kulture, poljoprivredno-prehrambenom sektoru, te zajedničkim nastupima u europskim projektima.

Župan Matija Posavec naglasio je da se razvoj moderne Europske unije temelji upravo na jačanju regija te njihovoj povezanosti:

– Zadovoljstvo nam je u Međimurju ugostiti drage prijatelje iz Grčke, na čelu s guvernerom Spanosom, koji dolaze iz jedne od najvećih grčkih regija, s oko pola milijuna stanovnika, koja, poput Hrvatske, ima i planinske i obalne krajolike, te značajne povijesne lokalitete. Ovaj susret nastavak je koraka prema suradnji koje smo već ostvarili s grčkim ministrom Avgenakisom i Veleposlanstvom Helenske Republike u Zagrebu, rekao je župan te dodao:

– Iskustvo Međimurja kao regije sa snažno razvijenim održivim turizmom, Green Destination nagradom, te visokom razinom osviještenosti o očuvanju okoliša, vidljivom i u postotcima odvajanja otpada, sigurno mogu biti inspirativna i kolegama iz Grčke, a prostora za povezivanje naših dviju regija je uistinu mnogo – od suradnje u visokom obrazovanju do turizma i gospodarstva, ističe župan, podsjetivši da razvojne ustanove Međimurske županije MENEA i REDEA već provode zajedničke projekte s partnerima iz Grčke, od Adrioneta do projekta upravljanja okolišem i upravljanja ekosustavima te projekata iz energetike. Župan je također naglasio će predložene modele suradnje razmotriti Skupština Međimurske županije nakon čega očekuje otvaranje novih razvojnih pravaca.

Guverner Središnje Grčke Fanis Spanos dijeli stav našega župana da su središnja Grčka i Međimurska županija regije s mnogo razvojnog potencijala:

– Više je nego vidljivo da naše regije imaju mnogo zajedničkog, dijelimo mnoge vrijednosti i načela, kao i želju za suradnjom. Postoje brojna područja u kojima se možemo povezati, od gospodarstva do kulture. Kod nas dominiraju tri sektora gospodarstva: proizvođački, metalurgija i poljoprivreda, a turizam vidimo kao sljedeći sektor s velikim potencijalom.

– Uvjeren sam da je današnje potpisivanje pisma namjere stvarni temelj naše buduće suradnje i pokazatelj snažne volje da realiziramo konkretne korake“, rekao je Fanis Spanos, zahvalivši županu Posavcu na toploj dobrodošlici, te pohvalivši Veleposlanstvo Grčke u Zagrebu na sjajnoj organizaciji susreta i povezivanja. Guverner je također dodao da je u razgovoru stekao uvjerenje da je Međimurska županija u dobrim rukama.

Sastanku su prisustvovali i gradonačelnica grada Čakovca Ljerka Cividini, pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović, direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula, ravnateljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije – REDEA, Sandra Polanec Marinović, pročelnica Službe za poslove župana Petra Vadlja, zamjenica guvernera Spanosa Fani Papthoma, zatim voditeljica Odjela za turizma regije Središnje Grčke Marianna Liaskou, savjetnica guvernera Melpo Stefanidi, kao i savjetnik za ekonomske i komercijane poslove te voditelj Ureda za ekonomske i trgovinske poslove u Veleposlanstvu Grčke Michael Charokopos.

Potom su gosti obišli Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju – Metalsku jezgru, gdje ih je dočekao ravnatelj Mario Šercer. Bila je to prigoda da izaslanstvo Središnje Grčke uživo vidi i rezultate jednog od velikih razvojnih projekata Međimurske županije – Centar znanja – koji slovi za europski primjer dobre prakse u revitalizaciji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije