OPĆINa GORIČAN

OPĆINSKO VIJEĆE Stižu nova sredstva, ali i novo zaduživanje

Općinsko vijeće Goričana jučer je održalo sjednicu na kojoj su vijećnici raspravljali u okrnjenom sastavu

Početkom veljače je ostavku na mjestu oporbenog vijećnika podnio Zvonko Krznar, a nakon burnih političkih previranja, točnije 19. ožujka, i vijećnica Ivanka Jakšić, utvrdila je predsjednica mandatne komisije Tatjana Horvat.

Nakon izvješća načelnika o proteklom razdoblju u kojem su pobrojani svi veliki projekti koji se provode u Goričanu, načelnik Emanuel Sinković izvjestio je vijećnike i o povijesnom potpisivanju sporazuma o izgradnji kanalizacije u Goričanu za koju su pripremni radovi već počeli.

– No, moramo reći i da ćemo zbog neuvrštavanja uređenja prometnica u projekt u prijašnjoj vlasti, proći skuplje, rekao je načelnik Sinković.

Naime, Općina Goričan će morati izdvojiti čak 800 tisuća eura u ovoj prvoj fazi za dogradnju uređaja za pročišćivanje u Donjem Kraljevcu te pristupnog puta do njega, obnovu asfaltnog zastora svih prometnica, upravne pristojbe, troškove objave javne nabave, troškove vođenja investicije i ostalih nepredviđenih troškova koji mogu nastati tijekom izgradnje.

Općina Goričan će se u 2024. zadužiti po četvrti put. U planu je podizanje kredita u visini od 330 tisuća eura za predfinanciranje radova na izgradnji i dogradnji dječjeg vrtića.

– Ovaj kredit će biti vraćen u potpunosti novcima koje ćemo dobiti kada završimo s radovima prema potpisanim ugovorima o financiranju, kao što će biti i s još ova dva za Trnavu i vatrogasni dom, ali mi moramo prvo platiti, a s obzirom da provodimo nekoliko kapitalnih projekata, moramo ići ovim putem, pojasnio je načelnik.

Proračun u plusu

Prošlu proračunsku godinu, Općina Goričan je završila s 715 tisuća eura u plusu što im pomaže u financiranju i novih projekta. Načelnik je obavijestio da u Općinu stižu i nova sredstva za uređenje dječjeg igrališta u sklopu vrtića, ali i da će se pozitivnim poslovanjem truditi da ekonomska cijena vrtića ne raste tako skoro.

U raspravi su oporbeni vijećnici upozorili da u mjestu postoje lokacije koje su jako slabo osvijetljenje, na čemu se već radi, kao i da se razmišlja sada prilikom izvođenja kanalizacije o kvalitetnom sustavu oborinske odvodnje. Spominjao se ponovo i famozni črni most kao i željezni koji je u derutnom stanju, a prihvaćena su i godišnja izvješća Knjižnice i čitaonice Goričan te komunalnog redara Dominika Đurića.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije