POD ŠAPOM DRŽAVE

ŽUPANIJSKA BOLNICA ČAKOVEC Kakav je status od 1. siječnja 2024. godine?

Na današnjoj Skupštini Međimurske županije županu Matiji Posavcu postavljeno je pitanje o trenutnom statusu Županijske bolnice Čakovec. Čija je bolnica, državna ili naša?

– S jedne strane imate formu. Ta forma je proizašla iz izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti po članku 37. prema kojima osnivačka prava preuzima država. Mi smo se naravno žestoko tome usprotivili, jer smatramo da to nije pravedno, niti ima uporište u temeljnom aktu Republiku Hrvatske, a to je Ustav. Stoga smo podnijeli zahtjev za ocjenom ustavnosti Ustavnom sudu Republike Hrvatske i to još u listopadu 2023. godine. Danas je početak ožujka, još nema nikakve odluke niti rasprave, niti mišljenja što će Ustavni sud reći.

Nama je to također čudno, ali čekamo odluku najvišeg tijela u državi. U međuvremenu se praktički ništa nije promijenilo. Upravno vijeće i ravnatelj su ostali isti, odluke koje su se promijenile su se utoliko da nam resorno Ministarstvo stopira daljni razvoj bolnice, a to mogu potkrijepiti primjerom. Već mjesecima imamo građevinsku dozvolu za obnovu Feštetićevom dvorca za razvoj Palijativne medicine ili za adaptaciju laboratorija, međutim te dozvole za početak gradnje nema od Ministarstva. Ministar kada i dođe u Međimurje, on se skriva i ne javi se. Smatram da je to ljudski nepristojno, rekao je župan i dodao kako čekaju da prođu izbori kako bi osnivačka prava vratili Županiji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije