NAGODBA S USKOKom

AFERA PRIJETEĆE PORUKE Tko je Damir Ledenčan i što ga povezuje sa Stjepanom Kovačem i Mariom Severom?

Damir Ledenčan otvoreno progovara o svojoj upletenosti u aferu koja je Stjepana Kovača stajala saborskog imuniteta

Potaknut medijskim napisima da je IT stručnjak i drugim, kako kaže netočnim informacijama koje su o njemu objavljivane u medijima, našoj redakciji obratio se Damir Ledenčan, jedan od glavnih aktera afere koja je uzburkala javnost nekoliko dana prije održavanja drugog kruga lokalnih izbora 2021. godine. 

Podsjetimo, tadašnji gradonačelnik Čakovca i saborski zastupnik, Stjepan Kovač, prilikom posjete stranačkog vrha SDP-a Čakovcu, otkrio je da je primio prijetnje smrću te zaplakao pred novinarima. Kovač je na kraju izgubio izbore, a početkom rujna iste godine, policija i USKOK uhitili su Stjepana Kovača, Marija Severa i Damira Ledenčana zbog sumnje da su njih trojica zajedno dogovorili i inscenirali kazneno djelo prijetnje na štetu Stjepana Kovača na način da mu je Ledenčan poslao prijeteće SMS-ove. 

Sve je bilo napravljeno kako bi policija ubrzala istragu i došla do saznanja tko stoji iza internetske stranice “stjepankotac.icu” na kojoj su bili objavljivani tekstovi protiv Kovača koji se tada ponovno kandidirao za čakovečkoga gradonačelnika.

Nagodba s USKOK-om

Od Ledenčana saznajemo da je priznao krivnju za slanje šest prijetećih SMS poruka 6. svibnja 2021. godine oko 17 sati te je prije šest mjeseci osuđen na 10 mjeseci zatvora uvjetno uz rok kušnje od tri godine, a ne 9 mjeseci zatvora kako su prenijeli neki nacionalni mediji. Govori nam da mu nije zapravo jasno odakle su, upravo sad, 6 mjeseci nakon dotične nagodbe s USKOK-om iscurile ovakve neprovjerene informacije.

-Tko ima koristi od toga?, pita se Ledenčan.

Ledenčan i Sever imali su namjeru pomoći Kovaču kako bi se došlo do osobe koja je ‘plasirala laži’ i kreirala profile na društvenim mrežama ‘kako bi se blatilo’ Kovača. Sve skupa bilo je prijavljeno policiji 26. travnja 2021. godine, a s obzirom da su se bližili lokalni izbori, za 6. svibnja dogovorili su slanje fingiranih prijetećih poruka koje su trebale ubrzati istragu policije i dovesti do počinitelja. 

Sportski milje, politika i humanitarno djelovanje

Široj međimurskoj javnosti Damir Ledenčan na prvu nije poznat jer je rodom iz slavonskog mjesta Dalj u Osječko-baranjskoj županiji, dok tek posljednjih jedanaest godina živi u Mihovljanu i prilaže Spomenicu Domovinskog rata. 

Hrvatski sam branitelj s više od 500 dana provedenih u A borbenom sektoru, međutim ne primam braniteljsku mirovinu. Nisam IT stručnjak, štoviše jedva znam koristiti mobitel, no ni u jednom trenutku ispitivanja u USKOK-u nisam skrivao da sam upravo ja poslao sporne SMS poruke prijetećeg sadržaja, a sve kako bih pomogao Kovaču da se požuri istraga o osobama koje stoje iza web stranice koja ga je blatila, govori Ledenčan.

Danas 54-godišnjak kaže da je u mladosti igrao nogomet te se tako povezao s mnogim istaknutim osobama iz sportskog miljea. Kako često ističe, ta poznanstva pomogla su mu u realizaciji brojnih humanitarnih aktivnosti koje je s gradovima, županijom te lokalnim udrugama sproveo. O nekim od tih akcija 2014. i 2018. godine pisala je i naša redakcija: 

<<< UEFA će donirati Udruzi Pogled 50.000 eura >>>

<<< Svi uz Lovru Pergara: Dogovoreni svi detalji uz humanitarnu akciju >>>

<<< Aukcija dresova hrvatskih sportaša za pomoć malom Lovri Pergaru >>>

<<< Humana nota Porcijunkulovog: Lovro na operaciju, a djeca na more! >>>

– Moja poznanstva s nogometašima, košarkašima, rukometašima i općenito sportašima i njihovim menadžerima koji su mi darovali dresove, pomogla su mi da dresove doniram za aukciju kako bi se prikupljenim sredstvima pomoglo onima kojima je u tom trenutku to bilo najpotrebnije, naglašava Ledenčan. 

Ledenčan time želi dati do znanja da on nije samo ‘onaj koji je slao poruke već da su njegovi višemjesečni razgovori s međunarodnom tajnicom HNS-a Ivančicom Sudac, koja je kako kaže, najviše zaslužna za to – rezultirali time što je Udruga Pogled uspjela od UEFA-ine zaklade dobiti 50.000,00 Eura. Dok su za aukciju dresova za pomoć Lovri Pergaru svoj doprinos uz Ledenčana koji ih spaja, dale “Humane zvijezde” na čelu s predsjednikom Miroslavom Bićanićem, menadžeri poznatih sportaša i sami sportaši, Mato Kljajić tadašnji predsjednik MNS-a i član izvršnog odbora HNS-a, tadašnji gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, župan Matija Posavec te pokojni Branko Tušek, tadašnji savjetnik predsjednika RH za sport i humanitarne akcije.    

Nije potrebno biti IT stručnjak

Što pak se tiče mojeg obrazovanja, nije potrebno biti IT stručnjak kako bi kupio novi mobitel, aktivirao karticu te nakon slanja šeste poruke uništio cijeli uređaj, pojašnjava Ledenčan te nastavlja: –Tog sam popodneva otišao na makadamski put u Ulici Planinarski put, uspostavio poziv prema nekoj Taxi službi u Zagrebu kako bih aktivirao karticu, poslao šest SMS-a i riješio se mobitela ispred policijske uprave Međimurske. 

– Punih devet mjeseci USKOK je držao moj mobitel i vjerojatno ga rasturio do najsitnijih komada jer su valjda mislili da sam sa svog privatnog mobitela poslao sporne poruke. Nisam baš s vrbe pao, kazao je Ledenčan te nastavlja da su u trag došli i spomenutom taksisti kojeg je zvao. 

U to vrijeme Ledenčan je radio kao zaštitar u jednom trgovačkom centru na području Čakovca, a u medijima je izašla informacija i da je otprije poznat policiji

– Što je bilo, bilo je, ja od toga ne bježim, ali nakon tih problema koje sam ranije u životu imao sa zakonom, nastojao sam se iskupiti humanitarnim radom i općenito pomaganjem. Onima koji pokušavaju iz nečeg što više ne postoji u mojem dosjeu, prikazati me kao jakog kriminalca, poručujem da ne čačkaju mečku, govori Ledenčan. 

– Danas živim od vojne opskrbnine, odnosno naknade za nezaposlene hrvatske branitelje i žao mi je što sam se ponovno uvukao u problem sa zakonom i cijelu tu priču s nesretnim SMS porukama, završava. 

Naknadno, iz pouzdanih izvora, saznajemo ime koje se spominje kao kreatora web stranice “stjepankotac.icu”, no u ovom nam trenutku još nije poznato je li protiv dotične osobe podignuta optužnica ili privatna tužba Stjepana Kovača zbog koje je sve i počelo. Ispada da je kreator stranice postigao svoj cilj, ali i više od toga zahvaljujući samom Kovaču. Kovač osim što je izgubio izbore, više nije član SDP-a, a unatoč tome što je i dalje (nezavisni) saborski zastupnik – skinut mu je imunitet.   

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije