Nakon događaja u Škabrnji, Romi u strahu od pojave rasizma

Predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine, potpredsjednik Nacionalne koordinacije Vijeća i predstavnik nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj Željko Balog priopćenjem se obratio u kojem piše o sve većem straha od pojave rasizma u Hrvatskoj koji je primjenjen prema romskoj nacionalnoj manjini.

U priopćenju navodi kako su na državnoj, ali i na međunarodnoj razini prezentirani nacionalni programi, akcijski planovi desetlijeća za Roma, a danas predsjedavanje Dekadom desetljeća za Rome. Balog smatra kako je uloženo mnogo napora da bi Hrvatska dobila sve te prioritete u kojima je i jedan od značajnih ciljeva, a to je ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Ističe da je romska zajednica mnoge diskriminatorne pojave prešućivala upravo iz toga razloga. Zasmetali su ih nedavni događaji u Škabrnji koji su prema njegovom mišljenju današnja zbilja jer smatra da su Romi kao građani ove Hrvatske nemoćni pred potezima koje si dozvoljavaju pojedinci i visokopozicionirane osobe.

Javno iskazujući govor mržnje, poticanje na rasističke ispade i protjerivanje Roma kršenje je temeljnih ljudskih prava, navodi Balog i poručuje kako ovim priopćenjem žele odaslati poruku da će uz pomoć saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, koordinacije u osnivanju , kao i svih drugih romskih lidera, a poglavito Vlade Republike Hrvatske, pravovremeno ukazati i spriječti moguće osvješćivanje i pobudu jednog režima koji je zacrtao jednu strašnu verziju. Želja im je da Hrvatska Vlada spriječi i sankcionira svaku takvu pojavu, ne toliko zbog Europe, već više zbog toga što su hrvatski državljani i da se provedu antidiskriminacijski zakoni koji su na snazi.

Svjesni su stresne situacije u Hrvatskoj i Europi koju je uzrokovala sveukupna ekonomska kriza, no smatraju kako ipak treba doći do jedne tolerancije prema manjini koja se teško adaptira, kojoj je potrebna socijalizacija i integracija u društvu jer je do sadašnjeg stanja došlo zbog desetljećima zanemarivanja ove nacionalne manjine.

Ovakvu sramotu i pojavu rasizma treba u korijenu iskorijeniti te traže pokretanje kaznenih i krivičnih prijava protiv svih aktera i sudionika tog događaja, završava se u priopćenju koje potpisuje Željko Balog.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije