Željko Balog otvorio dušu Indexu: Žrtva sam političkih spletki

‘Nikakav problem s općinom ja nemam, a oni ako ga imaju, to je njihova stvar. Radim i više nego što si ona (načelnica općine, op.a) može zamisliti. A ona samo rovari jer joj ne paše imati Cigana za zamjenika. Ali, jači sam od čelika.

>>> Zamjenik načelnice ne dolazi na posao, ali i dalje prima plaću

Uostalom, zašto nitko Keruma, ili, ne znam, Furija Radina ne pita koliko su puta oni bili u Saboru?”, otvorio je dušu Indexu Željko Balog, zamjenik načelnice općine Pribislavec iz redova romske nacionalne manjine koji se od ožujka nije pojavio na poslu za koji mu uredno sjeda plaća, a zbog čega su se i općinari i lokalni mediji prilično uznemirili i javno zapitali – kud je nestao.

Viđali su ga, kažu, povremeno; od ožujka žive u uvjerenju da je napustio Hrvatsku, no onda ga je neki od djelatnika općine navodno vidio… Na telefone se, kažu u općini, uopće ne javlja.

Index ga je kontaktirao, doduše, preko sina koji se i sam našao u žiži javnosti kad je u nadležnima prijavio brutalna iživljavanja nad životinjama i borbe pasa koje se odvijaju u njihovoj općini.

Ukratko, Balog stariji tvrdi da je žrtva političkih spletki i da mu, pod tim okolnostima, ni ne pada na pamet dolaziti u općinu na radno mjesto.

‘Ona me od početka blokira u obavljanju posla. Nije mi dala nikakve ovlasti, dali su mi ured bez printera i bez interneta, kompjutor na kojem se i windowsi skoro pa i ne mogu pokrenuti. Smanjili su mi plaću, a sebi povećali. Kud bi ja to trebao dolaziti? Dobio sam kontejner, sam sam ga isposlovao, da tu radim, da mi je sve tu, i papiri koji se tiču i posla u općini i Vijeća romske manjine. Tako bih bio produktivniji.

Ne, to im nije pasalo pa sam ga proslijedio ribičkom društvu”, ogorčen je Balog, no na konkretno pitanje je li ikad (i prije spornog ožujka otkad mu se, sudeći prema općinarima, gubi svaki trag) dolazio na posao, tipa, od osam do tri, razgovor postaje mrvicu zategnutiji: “Vidim ja kud to sve ide. Mogao sam kontaktirati s novinarima sto puta dosad pa nisam’, bila je samo uvertira u žal što uopće razgovara s nama.

“Ako ostane načelnica, objesit ću se na Trgu bana Jelačića”

No, nakon spuštanja lopte na zemlju, Balog pristaje objasniti kakav mu je plan, odnosno, na koji način kani raščistiti prilično nezgodnu situaciju ili eventualno početi dolaziti na posao: “Smetam im. I kad ona više ne bude načelnica, a nakon izbora sigurno više neće biti, onda. Ako ostane načelnica, objesit ću se na Trgu bana Jelačića”, završava u bandićevskoj maniri.

Uglavnom, Balog tvrdi da je mastermind operacije njegovog onemogućavanja u radu saborski zastupnik Veljko Kajtazi koji je, citiramo, sluga HNS-a, a “ova je isto HNS-ovka” te da se isti bave, citiramo, samo kokošarenjem i političkim spletkama. “Oni misle da sam ja tutlek i nepismeni Cigan. E, pa neće ići…”, zaključuje ‘nestali’ zamjenik općinske načelnice i dodaje kako bi se ista mogla zapitati tko joj sve sjedi u općinskom vijeću jer da je potpredsjednica istog šipkom polomila ključnu kost nekom poduzetniku pa nikome ništa.

“Ne možemo prekinuti isplatu plaće”

U Pribislavcu je očito dinamičnije nego bi se na prvu reklo, a što potvrđuje i razgovor s općinskom načelnicom Višnjom Ivačić. Ona, pak, je ogorčena na to što su joj iz Ministarstva uprave odgovorili kako je cijeli slučaj ‘općina-Balog’ zapravo njihova, lokalna stvar i stvar međusobne komunikacije, te da ju na toj razini i trebaju rješavati.

“Kako mogu riješiti išta ako njega mjesecima nema?”, pita se načelnica Ivačić. Kaže, problemi s Balogom nisu od jučer, naprotiv, sežu još u 2009. godinu i otad oni prema nadležnima reagiraju na njegov nerad i nedolazak na posao. Međutim, od ožujka ne dolazi nikako.

“Prilikom izbora za zamjenika načelnice Balog se očitovao kako tu funkciju želi obavljati profesionalno za što uredno svaki mjesec prima plaću. Isprva je ona bila oko 5800 kuna neto, nakon godine dana takvog ponašanja smanjili smo mu je na minimalac”, kaže i dodaje kako ona nije u mogućnosti donijeti odluku o obustavi plaće jer mora – poštovati propise.

“Gospodin Balog ima status dužnosnika, odlučio je da tu funkciju obnaša profesionalno, a ne volonterski i mi mu ne možemo prekinuti isplatu osobnog dohotka.” Drugim riječima, dokle god ne podnese zahtjev da funkciju želi obavljati volonterski, Balog će primati plaću, piše Index.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije