U Općini Pribislavec pitaju se, kamo je nestao Željko Balog!?

Načelnica Općine Pribislavec Višnja Ivačić ponovo je potvrdila da njezin zamjenik iz redova romske nacionalne manjine Željko Balog, koji svoju dužnost obavlja profesionalno s obzirom na to da je zaposlen u Općini, i dalje ne dolazi na posao.

U posljednjih godinu dana tek se ‘tu i tamo’, kaže načelnica, pojavio na Općini. Svoje izbivanje Željko Balog do sada je pravdao radom na terenu i neprikladnim uvjetima na radnom mjestu koje mu dodijelila Općina, a prema posljednjim neslužbenim informacijama koje imaju u Općini, načelnica Ivačić izrazila je sumnju da je već neko vrijeme izvan granica Republike Hrvatske.

– Naime, kako je kazala Ivačić, o tomu da je Željko Balog napustio Hrvatsku Općina Pribislavec je prva saznanja dobila krajem ožujka ove godine. Nismo odmah reagirali po istom kod Ureda državne uprave, već smo s Balogom pokušali stupiti u kontakt službenim pozivima i dopisima. Kontakta nije bilo jer su se spomenuti dopisi vraćali na Općinu s povratnicama bez primitka.

Stoga, uz neslužbene informacije i temeljem vraćene pošte sumnjamo da je Željko Balog izvan Hrvatske, odnosno da se nalazi u Njemačkoj.

Kako surađivati s nekim tko ne dolazi na posao

O nastaloj situaciji, istaknula je Ivačić, obavijestili smo Ured državne uprave i zatražili savjet za daljnje postupanje, s obzirom na to da se gospodin Balog prilikom izbora za zamjenika načelnice očitovao kako tu funkciju želi obavljati profesionalno za što uredno svaki mjesec prima osobni dohodak (oko 3.500 kuna neto).

Ono što je važno spomenuti , nastavlja Ivačić, je to da smo od istog Ureda državne uprave u posljednje četiri godine, koliko reagiramo na njegov nerad i nedolazak na posao, ne ispunjavanje obaveza dobivali, slobodno mogu reći sulude zaključke, kakav je i ovaj posljednji koji želim podijeliti s javnošću.

Tako u zaključku očitovanja koje je stiglo na adresu Jedinstvenog upravnog odjela Općine Pribislavec stoji kako Ministarstvo uprave još jednom ponavlja kako ono nije ovlašteno ulaziti i rješavati pitanja vezana uz način organizacije rada pojedinih Jedinica lokalne samouprave, kao ni u financijske mogućnosti te jedinice. Stoga se upućuju tijela Općine Pribislavec na pronalaženje rješenja u okviru zakonskih ovlasti za ostvarivanje suradnje načelnice i zamjenika načelnice.

Pitam ja to isto ministarstvo, nastavlja Ivačić, kako mogu surađivati s nekim tko, ne samo da ne dolazi na posao nego je i napustio državu, koja mu za to i dalje uredno isplaćuje plaću. Ono što je također nevjerojatno i pomalo ludo, je da zakon određuje (i nameće) prema postotku udjela nacionalne manjine u odnosu na većinsko stanovništvo funkciju zamjenika načelnice određene jedinice lokalne samouprave, i njegovu slobodnu volju izbora volonterizma ili profesionalizma u obavljanju funkcije, a to financijski ne prati, već se za to mora brinuti sama Općina. Ja više ne znam, zaključila je načelnica Ivačić, tko je tu više lud, a tko normalan.

O tomu, vidi li uskoro rješenje ovog problema Višnja Ivačić kratko i jasno kaže ne

Željko Balog izabran je od strane nacionalne manjine, a ne većinskog stanovništva. – Ja ne mogu donijeti odluku o obustavi isplate plaće, jer u okviru zakonske procedure moram poštovati propise. Sve to govorim nakon savjetovanja s odvjetnicima. Naime, ja zapravo mogu donijeti odluku o obustavi isplate osobnog dohotka, ali vjerujte da će se spomenuti gospodin sigurno žaliti, kao što je to bilo i 2011. godine, kada se kao predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine žalio upravo zbog ne isplate honorara, pa su se morale naknadno isplatiti i sve zatezne kamate.

Zato ne želimo u ovom slučaju nekakav sudski postupak. Gospodin Balog ima status dužnosnika, njegovo radno vrijeme može bit od 0-24 sata i s obzirom na to da se odlučio da funkciju zamjenika načelnice Općine Pribislavec obavlja profesionalno, mi ne možemo prekinuti isplatu osobnog dohotka.

Tako dugo dok ne podnese zahtjev da to želi obavljati volonterski, dobivat će dakle plaću, sad očito je to, bio on u Hrvatskoj ili negdje vani. Dok god nemao takav zahtjev, kaže Ivačić, a poučeni ranijim iskustvima, mi ćemo poštivati zakonsku proceduru.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije