NA KRAJU MANDATA ‘Općina Sv. Juraj na Bregu krenula je u pozitivnom smjeru’

Kada je jedan općinski načelnički mandat pri kraju, red je da prvi čovjek općine ispod njega podvuče crtu. Kaže se, obveza je to prema biračima. Tu obvezu je vrlo rado ispunio prvi čovjek Općine Sveti Juraj na Bregu.

Anđelko Nagrajsalović je rođen prije 42 godine i danas živi u Brezju. Oženjen je i otac trogodišnjeg sina i osmogodišnje kćeri. Po struci je inženjer računalnih sustava i mreža s 20 godina radnog iskustva na poslovima u struci. Od 2005. godine je predsjednik Općinske organizacije SDP-a, a od 2013. zamjenik predsjednika Županijske organizacije SDP-a.

U SDP se učlanio 1997. godine. Od 2001. do 2005. bio je zamjenik predsjednika VMO Brezje, od 2005. do 2009. predsjednik VMO Brezje, a od 2009. godine načelnik Općine Sveti Juraj na Bregu.

Što je imalo utjecaja na odluku da postanete načelnik?

– Neslaganje s načinom rada prethodnih općinskih uprava i želja za razvojem Općine Sveti Juraj na Bregu i briježnog kraja Međimurja.

Je li Vam zbog toga žao?

– Ne, jer smo općinu pokrenuli u pozitivnom smjeru.

Kako osobno ocjenjujete minuli mandat?

– Kapitalni zadaci koji su postavljeni na početku mandata su realizirani te mandat ocjenjujemo vrlo pozitivnim.

Izgradnja dvorane, uređenje domova kulture, sanacija klizišta kod groblja…

Nabrojite realizirane infrastrukturne objekte?

– Škola je dograđena s 2.000 m2 prostora, s 4 učionice, 6 svlačionica, kabinetima, malom dvoranom te dvodijelnom školskom dvoranom od 704 m2 i vanjskim sportskim terenima. Svečano otvorenje školske dvorane bilo je krajem 2014. godine, a vrijednost projekta iznosila je 15 milijuna kuna. Ove godine financirana je modernizacija školske kuhinje prema HACCP standardu.

Radovi na izgradnji sustava odvodnje otpadnih voda u Općini Sveti Juraj na Bregu obuhvaćaju naselja Lopatinec, Brezje i Mali Mihaljevec te dionaselja Pleškovec, Vučetinec i Zasadbreg. Izvedeno je 1.300 priključaka uz rekonstrukciju 27 km prometnica. U realizaciju projekta utrošeno je više od 50 milijuna kuna.

Na domovima kulture u Brezju i Frkanovcu izvršena je dogradnja i uređenje interijera. U Zasadbregu, Lopatincu, Dragoslavcu, Malom Mihaljevcu i Okruglom Vrh-u izvedeni su radovi na unutarnjim i vanjskim dijelovima domova. Na sportskim domovima u Brezju, Zasadbregu, Malom Mihaljevcu i Pleškovcu također su izvedeni vanjski radovi. Za potrebe sportskog centra u Vučetincu nabavljeno je kontejnersko naselje. Svi objekti su legalizirani. Vrijednost radova iznosi oko 750 tisuća kuna.

Groblje koje se nalazi na brežuljku zbog velike količine padalina 2014. godine počelo je u donjem dijelu kliziti, uslijed čega je došlo do pukotina u zemlji i pomicanja dijela grobova do pola metra, dok se živa ograda oko groblja pomakla za čak metar i pol. Prva faza sanacije obuhvaćala je sustav drenova dužine 450 m, dubine do 5 metara za isušivanje terena, a završena je 2016. godine u vrijednost od 400 tisuća kuna.

Koliko je općinskog novca za to utrošeno?

– Vlastitih sredstava utrošeno je oko 7 milijuna kuna.

A onog sa strane?

– Iz sredstva Međimurske županije, ministarstava, EU fondova financirano je za projekte na području Općine Sveti Juraj na Bregu oko 60 milijuna kuna.

Čime ste najzadovoljniji u minulom mandatu?

– U minulom mandatu najzadovoljniji smo dogradnjom škole i izgradnjom sportske dvorane u Pleškovcu. Postojeća zgrada osnovne škole izgrađena je davne 1965. godine.

Što Vam je ‘promaklo’ i zbog čega?

– Rekonstrukcija i dopuna energetski učinkovite javne rasvjete. Zbog provedenih kapitalnih investicija i nedostatka financijskih sredstava.

Koju bi ste si ocjenu dali?

– Ocjenu će dati mještani na izborima.

Suradnja s oporbom u Općinskom vijeću?

– S dijelom oporbenih vijećnika smo vrlo dobro surađivali, a s nekima je suradnja vrlo površna.

Općinski proračun za ovu godinu, kako je izglasan?

– Općinski proračun izglasan je s 10 glasova ZA, 4 glasa SUZDRŽANA i 1 glas PROTIV.

Kanalizacija, dogradnja vrtića, modernizacija javne rasvjete, izgradnja SRC- Zasadbreg i Vučetinec…

Na što će biti utrošena glavnina?

– Druga faza izgradnje sustava odvodnje ostatka Zasadbrega i dijela Frkanovca spajat će na pročistač u Merhatovcu, dok će ostatak Vučetinca, dio Dragoslavca i Okrugli Vrh biti spojen na pročistač u Dragoslavec Selu. Dijelovi naselja koji se neće moći spojiti na navedene pročistače rješavat će se izgradnjom decentraliziranog sustava s manjim pročistačima.

Izrađen je projekt u sklopu kojeg će se postojeći prostori dječjeg vrtića u potkrovlju adaptirati, a sa jugozapadne strane izvest će se dogradnja prostora za dvije nove vrtićke grupe i kuhinja. U prizemlju će se urediti postojeća dvorana, izgraditi manja dvorana i sanitarni čvor. Projekt je vrijednosti 5 milijuna kuna i spreman je za EU natječaj mjere regionalnog razvoja

U sklopu projekta ‘Modernizacija javne rasvjete’ svjetiljke koje nisu u skladu s ekološkim i energetski učinkovitim standardima zamijenit će su novim LED svjetiljkama. Trenutno na području općine instalirano je 550 svjetiljki. Uz zamjenu postojećih rasvjetnih tijela izvest će se dopuna javne rasvjete.

Općina Sveti Juraj na Bregu planira postavljanje optičke mreže u svim naseljima. Optička mreža moderna je infrastruktura koja omogućava velike brzine i velik protok podataka u telekomunikacijske svrhe, a svaki korisnik će moći izabrati davatelja već postojećih usluga Interneta, telefonije ili televizije.

Za SRC u Zasadbregu i Vučetincu izrađeni su glavni projekti i izdane građevinske dozvole. Sadašnji objekt NK Zasadbrega u lošem je stanju, a NK Vučetinec djeluje u objektu kontejnerskog naselja. Izgradnjom objekata značajno će se poboljšati uvjeti rada i djelovanja nogometnih klubova (moguće je sufinanciranje iz EU fondova do 90% investicije).

Nezaobilazni predstojeći izbori, hoćete li se kandidirati za načelnika?

– Da, želimo nastaviti raditi s započetim projektima i otvarati nove.

Vjerujete li u uspjeh?

– Siguran sam u uspjeh jer dosadašnji rad pokazuje vrijedne rezultate.

Što bi bilo vrijedno istaknuti, a nismo vas pitali?

– Općina u akademskoj godini 2016./2017. stipendira ukupno 43 studenata koji primaju mjesečno 300 ili 500 kuna ovisno o mjestu školovanja te sufinancira boravak 162 djece u dječjim vrtićima (600 kuna) i jaslicama (650 kuna). Uz pomoći za obitelji, prijevoz učenika osnovne škole, pomagača u nastavi, financiranje dijela školske kuhinje godišnje se iz proračuna izdvaja iznos od 1.5 milijuna kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije