SKUPŠTINA MŽ Kreće investicijski ciklus od milijardu i 142 milijuna kuna

U Velikoj vijećnici Međimurske županije, održana je 24. sjednica Skupštine Međimurske županije, druga radna u 2017. godini, a ujedno i posljednja u ovom sazivu zbog skorih lokalnih izbora. U jednom od intenzivnijih dnevnih redova dosad, koji je uslijed mnogobrojnih izvješća sadržavao 31 točku, vijećnici Skupštine Međimurske županije u tek nešto više od 2 sata zasjedanja zaokružili su svoj četverogodišnji mandat.

Posljednje usvojene odluke tako su godišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2016. godinu, izvješće o radu župana za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2016., prijedlozi za dodjelu nagrade Zrinski i nagrade za životno djelo, prijedlog plana nabave za 2017., dana je suglasnost za potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte rekonstrukcije i opremanja dnevne bolnice i kirurgije te rekonstrukcije i revitalizacije fortifikacije Starog Grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine.

Usvojen je i prijedlog odluke o dodjeli jednokratne financijske potpore redovnim studentima, pa i onaj o raspisivanju javnog poziva za iskaz interesa za kupnju nekretnina na području gospodarske zone ‘Poslovni park Međimurje’, a usvojena su i izvješća o radu ustanova i službi, njih ukupno 11.

Kreće investicijski ciklus od milijardu i 142 milijuna kuna!

– Na posljednjoj sjednici Županijske skupštine koju održavamo nekoliko dana prije raspuštanja svih predstavničkih tijela u Hrvatskoj, dokaz je da radimo ne samo do zadnjeg dana, nego do zadnjeg sata. Puno je posla pred nama i obiman dnevni red koji se nalazi na sjednici samo govori kako želimo doista u naslijeđe ostaviti što je više moguće završenog posla, objasnio je ukratko župan Međimurske županije Matija Posavec te naglasio kako se donosi mnogo važnih odluka, kojima će se pomoći obrazovanju i mladima, ali i poticati razvoj zdravstva i gospodarstva što je ujedno bilo okosnica četverogodišnjeg rada ove vlasti.

– Tako nakon današnje odluke možemo ići na raspisivanje natječaja kojim ćemo svakom međimurskom redovnom studentu isplatiti 500 kuna stipendije, ujedno možemo prodati nova zemljišta na području gospodarske zone u sklopu bivše vojarne u Čakovcu jer proteklih nekoliko mjeseci imamo niz ozbiljnih razgovora s investitorima, koji bi trebali doći ovdje otvarati tvornice i radna mjesta, naglasio je Posavec.

Dodao je kako je Međimurska županija pred potpisivanjem tri vrijedna ugovora za privlačenje europskih sredstava – Županijske bolnice Čakovec vrijedan 65 milijuna kuna, projekt revitalizacije palače Zrinski vrijedan 41 milijun kuna i projekt Attractour na prostoru bivše Vojarne vrijedan oko 4 milijuna kuna.

– Upravo s tim projektima, zajedno s odlukom o decentraliziranim sredstvima u kojima je u obrazovnom i zdravstvenom segmentu preko 25 milijuna kuna investicija, okreće se još jedan investicijski ciklus vrijedan preko 120 milijuna kuna. To je samo dokaz da u ovome trenutku Međimurska županija pokreće najveći investicijski ciklus u proteklih 25 godina koji zajedno sa svim projektima koji se u ovom trenutku odvijaju, za koje su potpisani ugovori ili će se vrlo skoro potpisati, a iznosi preko milijardu i 142 milijuna kuna, zaključio je.

– Sve ono što smo smatrali da je dobro, što predlaže izvršna vlast smo podržavali, sve ono za što smo smatrali da treba doraditi nešto smo rješavali izvan skupštinske arene, dogovorima i razgovorima koalicijskih partnera i mislim da je to rezultiralo jednim normalnim civiliziranim i radom Skupštine bez puno nekakvih ekscesa. Na kraju ovog mandata, mogu biti zadovoljan onime što smo napravili, a konačnu ocjenu pošto su pred nama izbori, a biti će sličnih ili prilično sličnih ocjena, dat će Međimurke i Međimurci koji imaju mogućnost da ocijene vlast jer idemo u istoj kombinaciji kao na proteklim izborima pa će onda moći na izborima ocijeniti isto tako i nas koji smo bili s druge strane i to će biti najbolja ocjena našega rada, rekao je predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak.

Dug Županije smanjen za trećinu, broj zaposlenih za 20% uz uštedu od 2 milijuna

Prema riječima župana Posavca, najveći pokazatelj jednog uspješnog mandata je taj da su prije 4 godine naslijedili dug u Županijskom proračunu od 35,4 milijuna kuna, dok je danas u obračunu proračuna vidljivo da je smanjen za skoro trećinu, na 12,3 milijuna kuna.

– Ujedno broj zaposlenih na neodređeno vrijeme u našoj upravi s 54 smo smanjili na 43, što je smanjenje za više od 20%. Na nekom hladnom pogonu plaćanim pravima uštedjelo se oko 2 milijuna kuna, što smo usmjerili prema našim građanima. Ja ću kao župan, kao predstavnik izvršne vlasti, doista ocijeniti ovaj saziv Županijske skupštine kao vrlo korektan i vrlo konstruktivan. Bilo je suradnje, lojalnosti u smislu da sve ono što smo željeli razvijati i realizirati da smo uspješno zaključili u suradnji sa svim vijećnicama i vijećnicima. Uvjeren sam da nas ova, jedna visoka razina političke suradnje, očekuje i u vremenima koja su pred nama, dodao je međimurski župan.

Svega dva pitanja na 10-minutnom ‘aktualcu’

Sjednica je uobičajeno započela aktualnim satom, koji je zabilježio svoje rekordno kratko trajanje, s tek dva pitanja vijećnika. Vijećnik Franjo Cimerman (HDS) iskoristio je ovu priliku da potakne temu odluke Vlade Republike Hrvatske i bezuvjetnog darovanja objekata i zemljišta bivše vojarne Međimurskoj županiji.

– Prije godinu dana sam vas pitao s ove govornice zašto još uvijek zemljišta vojarne nisu bezuvjetno u vlasništvu Županije, na što ste odgovorili da je to samo pitanje dana, rekao je, a župan odgovorio kako odluka Vlade postoji od trena kada se ona i javnosti dala na uvid na konferenciji za medije, a ugovori koji su potpisani stoje.

Dodao je kako je ovog tjedna stigla dokumentacija Općinskog suda, a u međuvremenu Županija i njene službe čekaju rješenje. Vijećnik Aleksandar Makovec (HDZ-HDS) osvrnuo se na ubojstvo u Piškorovcu, ali i prosjačenje, sitne krađe, šumske krađe romske populacije te situaciju da specijalci čuvaju usjeve i povrtlarske kulture.

– Romska populacija zahvaljujući neodgovornoj politici države i njenih europskih tutora eksplozivno raste i pretvara Međimurje u europski rezervat za Rome, hrvatsko stanovništvo zahvaljujući politici te iste države u Međimurju nestaje. Što ste vi do sada učinili prema nadležnima u državi da upozorite na opasnu i neodgovornu politiku prema Hrvatskoj, ali u krajnjoj liniji i prema romskoj populaciji u Međimurju. Kanite li što poduzeti nakon ovog tragičnog događaja, zanimalo je vijećnika.

Župan Posavec na to je odgovorio kako je upravo ovo jedna od tema o kojoj često razgovara s visokim dužnosnicima RH, jer se radi o segmentu sigurnosti.

– Postoje dva aspekta koji se ne mogu riješiti preko noći. Hrvatska ima zakone i oni bi se trebali poštovati. Ako svaki građanin plaća porez, vodu, struju, plin, onda treba poštivati i obaveze koje proizlaze iz Zakona o sigurnosti javnog reda i mira. Sigurnost ne određuje općina, grad, županija. Imamo službe koje se time moraju baviti. U svim razgovorima u ovih 4 godine govorio sam da sistematizacija dozvoljava da se u PU međimurskoj može zaposliti 30-40 interventnih policajaca. Razne naknade socijalne pomoći ne bi se trebale dati u gotovom novcu, već vaučerima, ali uz strogu kontrolu tog davanja, što je u nadležnosti Centra za socijalni rad. Dakle sinergija policije, pravosuđa i socijalnog rada i uz to našeg preventivnog djelovanja, jedina može jedino uroditi plodom, rekao je Posavec za kraj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije