GOSPODARENJE OTPADOM U Kotoribi povećan broj korisnika, slaba naplata

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Kotoribe na dnevnom redu se je našla točka Izvještaj GKP Pre-kom d.o.o. Prelog o radu – gospodarenju otpadom na području općine Kotoriba za 2016. godinu.

Na kraju izvješća stoje zanimljiva opažanja sakupljača s preporukama za poboljšanje te usluge.

Kao dobrim se smatra povećanje količine odvojeno prikupljenog otpada za 1,53 % u odnosu na godinu ranije. Raduje što se povećala količina prikupljenog papira, plastike, metala, stakla i tetrapaka u odnosu na 2015. godinu, a došlo je do minimalno povećanja uključenosti domaćinstava u prikupljanje otada u odnosu na lani za 1,69 % pa je danas u mjestu 875 domaćinstava ili 87,68 % uključeno u organizirani odvoz komunalnog otpada.

Lošim se ističe povećanje količina miješanog komunalnog otpada u odnosu na lani, istaknuta je slaba naplata, neispunjavanje obveza Roma prema toj djelatnosti i slaba uključenost domaćinstava u odnosu na ostale JLS.

U GKP glede toga preporučuju smanjene miješanog komunalnog otpada, uključiti u sustav odvajanja otpada ona domaćinstva koja to ne rade, nastaviti trendom povećanja udjela korisnog otpada u odnosu na ukupnu količinu otpada.

Komunalni redar mora svima koji nisu u sustavu skupljanja otpada poslati opomenu, a zatim kaznu prema Odluci o komunalnom redu. S Općinom treba iznaći rješenje problema Roma te poboljšati skupljanje građevinskog otpada (npr. subvencija 1 m/3).

Vijeće je izvješće jednoglasno prihvatilo, a dvojimo da je netko od vijećnika uopće primijetio preporuku vezanu uz problematiku Roma. Tko će to napraviti kada i kako?

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije