Proračun Općine Orehovica 13 i pol milijuna kuna, duplo veći od dosadašnjeg



U odnosu na prošlu, 2016. godinu, Općinsko vijeće Općine Orehovica na svojoj je posljednjoj sjednici prihvatilo prijedlog proračuna za iduću godinu uvećan u sto postotnom iznosu. Tako će on s dosadašnjih 7.500.000 tisuća porasti na 13.575.876 kuna.
– Tu prije svega treba istaknuti , kazao je tom prigodom općinski načelnik Franjo Bukal kako se ne bojimo tog velikog iznosa jer je on realno planiran. Proračun je tako prema riječima prvog čovjeka Općine napravljen na osnovu dokumentacije vezane uz izgradnju prometnice uz Gospodarsku zonu u Podbrestu čija je vrijednost investicije 6.100.00 kuna. Riječ je o sustavu odvodnje oborinske vode uz izgradnju i sanaciju prometnice duge oko 3,6 kilometara planiranog iz sredstava europske mjere 7.2.2. U financiranju sličnih projekta, istaknuo je Bukal, Europska unija do sada je sudjelovala u financiranju sa 85 posto sredstava, a 15 posto pak ide iz ruralnog razvoja, odnosno resornog ministarstva. Isto tako planira se i uspostava “ekološke struje” odnosno prirodne struje pod kojom se podrazumijeva električna energija za javnu rasvjetu, koja se dobiva iz regenerativnih nositelja energije, vrijednosti 1.190.000 kuna,a za koju već postoje napravljeni projekti kako bi se mogli aplicirati na raspisani natječaj.

Nastavit ćemo i s radovima na jednoj velikoj i značajno investiciji, vrijednoj oko 1.100.000 kuna, koja nije prošla ove godine. To je sustav odvodnje oborinskih voda koji je napravljen u dužini od oko 300 metara, a potrebno je izgraditi još 900 metara s pripadajućom lagunom. Riječ je o potezu od Ulice Vladimira Nazora do hidrocentrale, gdje su radovi sada stali , a praktično se radi o “slijepom crijevu ” iz kojeg je potrebno odvesti otpadnu vodu do prije spomenute lagune za prihvat.

Gospodarska zona između Orehovice i Male Subotice zaboravljena od svih županijskih, ali i najviših državnih struktura

Kada sve navedemo zbrojimo dolazimo do iznosa od oko 8.500.000 kuna kazao je Bukal i onda ovaj dio što ostaje u proračunu je zapravo realnost. – Na nama je, zaključio je u obrazloženju prijedloga programa proračuna općinski načelnik, da se potrudimo kako bi, što je bolje moguće spomenute projekte prezentirali prema određenim resornim ministarstvima, da oni to prepoznaju kao stvarnu potrebu, a pogotovo ovaj dio gospodarske zone koja je još 2006. godine ucrtana u Prostorni plan, odnosno sada je već napravljen i Detaljni plan uređenja. Jednostavno moramo u godinama koje dolaze gospodarski što više ojačati, kako ne bi ovisili o nikome drugome , već sami o sebi, smatra Bukal. Sve to govorim s obzirom na to da je najveća gospodarska zona, odnosno zona koja može nositi kompletno gospodarstvo Međimurja zaboravljena od svih struktura, onih županijskih pa sve do najviših tijela Republike Hrvatske, a riječ je o potezu Orehovica – Mala Subotica koji je za međimursko gospodarstvo već mogao biti centar svijeta.


Osim spomenutih kapitalnih investicija u Općini Orehovica u idućoj godini planiraju i nastavak uređenja groblja u Podbrestu i Orehovici, kao i nabavu prometnih znakova, te svjetlosne signalizacije, a tu je i projekt za objekt društvenog sadržaja u romskom naselju Orehovica. Isto tako u planu je i zadržavanje visokih standarda i stečenih prava u okvirima predškolskog odgoja i obrazovanja (sufinanciranje predškolskih programa, stipendije studentima, nabava udžbenika, stipendije za deficitarna zanimanja …), te potpora značajnim događanjima i manifestacijama a području cijele Općine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije