Habuš demantira Kovača: ‘Nezaposlenost u Varaždinu je niža nego u Čakovcu ‘

Gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač i pročelnik čakovečkog Upravnog odjela za prostorno uređenje i Europske fondove Ninoslav Šipoš na Međunarodnom sajmu investicijskih projekata Rexpo 2016, održanom u studenom u Zagrebu, između ostalog, iznijeli su podatak kako je taj grad ostvario najnižu stopu nezaposlenosti u Hrvatskoj, te indeks razvijenosti od 102,52 posto, piše Index.hr.

Upravo je taj tekst odlučio na svom Facebook profilu objaviti nekadašnji gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok, nakon duge neaktivnosti na društvenim mrežama. Pod objavu je napisao: ‘Tamo do 2010. Varaždin je imao najmanju stopu nezaposlenosti i, što je važnije, najveću stopu zaposlenosti u Hrvatskoj. Gdje smo danas? Niti EU projekata, niti državnih projekata, niti gradskih projekata. Sve mrtvo.’

> Vraća li se Čehok? Nakon dugo vremena ponovno aktivan na Facebooku

Time se Čehok kritički osvrnuo na događaje u gradu posljednjih godina, od kad je na vlasti HNS-ovac Goran Habuš.

No gradonačelnik tvrdi drugačije i iznio je službene podatke Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Naime, prema podacima HZZ-a, tabela u kojoj su iznijeti podaci o stopi nezaposlenosti izračunatoj prema administrativnim izvorima u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, od siječnja 2012. do listopada 2016. godine, jasno pokazuje kako je nezaposlenost u našoj županiji bila u tom periodu uvijek manja.

– Podaci su usporedivi jer se po istoj metodologiji radi u cijeloj Hrvatskoj, odnosno neki ljudi zaista su i dalje nezaposleni, ali su izbrisani iz raznih razloga iz evidencije, ali kako se to radi jednako u svim službama, to ne dovodi u pitanje usporedivost ovih brojki – istaknuo je gradonačelnik Habuš.

Tako je u 2016. do mjeseca listopada za Varaždinsku županiju evidentirana stopa nezaposlenosti od 8,7 posto, a u Međimurskoj iznosi 10,7 posto.

I na gradskoj razini Varaždin po toj stopi bolje kotira od Čakovca. Tako je u Varaždinu u listopadu ove godine stopa iznosila 4,3 posto, a u Čakovcu 5,3.

– No to ipak ne znači da smo mi grad s najmanjom stopom nezaposlenosti, jer nemam podatke za ostale gradove. Znam tek da je u nekim prijašnjim usporedbama na prvom mjestu bio Zagreb, pa Velika Gorica, onda Varaždin. Ali kako je sada, ne znam precizno.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije