MDS poslao ‘razglednicu’ Plenkoviću: ‘Upoznaj stvarno stanje Međimurja!’

Svoju razglednicu ‘Pozdrav iz Međimurja’ Međimurski demokratski savez kreirao je još prije deset godina, želeći njome promijeniti stereotip koji o Međimurju postoji u Hrvatskoj, percepciju da je Međimurje ‘mala Švicarska’ i da njemu svi stanovnici žive u blagostanju.

– To smo i istaknuli u tekstu na poleđini razglednice: ‘Poštovani, Međimurje već dugo nazivaju i ‘malom Švicarskom’, misleći pri tome da se u Međimurju živi kao u Švicarskoj. No, stvarnost je zapravo drugačija; u Međimurju se prima najniža prosječna plaća u Hrvatskoj, u Međimurju bilježimo najmanji broj stanovništva s visokom stručnom spremom, ulaganja u međimurske ceste najniža su u Hrvatskoj, kao što su među najnižima općinski, gradski i županijski proračuni. MDS se ne može pomiriti sa takvim stanjem, pa Vas pozivamo da zajedno promijenimo sliku Međimurja.’ – piše na razglednici koju je novinarima predstavljena na današnjoj konferenciji.

Uz spomenuto istaknuto je kako su na prednjoj strani razglednice izabrani motivi koji ukazuju na te najvažnije međimurske razvojne probleme; prazna školska učionica, zakrpane državne ceste, prazan novčanik i prazan pogon tekstilne tvornice.

– Na žalost u ovih proteklih deset godina nije se ništa promijenilo, i dalje dobivamo hvalospjeve o međimurskoj marljivosti i uspješnosti, a i dalje zaostajemo za hrvatskim prosjekom i po broju visokoobrazovnih stanovnika, 8 % u odnosu na 14 %, i po prosječnoj plaći, za 20 %. Ulaganja u međimurske ceste su i dalje minimalna, pogotovo što se tiče kapitalnih projekata, zaobilaznica i mostova, koje se u drugim krajevima Hrvatske intenzivno grade. Županijski, općinski i gradski proračuni su, zbog neprovedene decentralizacije, i dalje minimalni, tako naše općine, gradovi i županije teško izvršavaju i svoje zakonom im dodijeljene poslove, a državne pomoći usmjeravaju se prema kriterijima prema kojima mala zajednica kao što je Međimurje dobiva samo mrvice – rekao je tom prilikom predsjednik MDS Željko Pavlic i dodao:

– Ovu posebnu razglednicu Međimurja šaljemo predsjedniku Vlade Republike Hrvatske u želji da ga, na simboličan način, upoznamo sa stvarnim stanjem u Međimurju i željom da u buduće politike Vlade RH ugradi i decentralizaciju i regionalan i ravnopravan pristup u svim politikama Vlade RH – zaključio je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije