Zadovoljstvo u MDS-u: Skupština MŽ prihvatila zaključak o očuvanju PU međimurske

Međimurski demokratski savez predložio je dopunu dnevnog reda 22. sjednice Skupštine Međimurske županije, koja je održana u srijedu, 21. prosinca s točkom Očuvanje županijskog statusa Policijske uprave Međimurske, s pripadajućim obrazloženjem i zaključkom da Skupština Međimurske županije ne podržava predložene promjene Ministarstva unutarnjih poslova i da se zalaže za očuvanje županijskog statusa Policijske uprave Međimurske.

– Sa zadovoljstvom vas možemo izvijestiti da je ovaj zaključak jednoglasno usvojen i bit će proslijeđen MUP-u kao prilog javnoj raspravi. Na samoj sjednici inicijativu sam predstavio osobno, kaže predsjednik MDS-a Željko Pavlic.

Na službenim web stranicama Ministarstva unutarnjih poslova predstavljena je teritorijalna i unutarnja reorganizacija MUP-a. Govori se o procesu reorganizacije Ministarstva kao o projektu iznimne strateške važnosti za funkcioniranje Ministarstva, koji obuhvaća sve ustrojstvene jedinice, sve policijske državne službenike te sve druge namještenike MUP-a.

Jedan od ključnih ciljeva reorganizacije je i smanjenje broja policijskih uprava, odnosno spajanje policijskih uprava (s 20 policijskih uprava na 4 regionalne policijske uprave + Policijska uprava Zagreb) uz preraspodjelu kadrova na razinu policijske postaje.

Prema tom prijedlogu, Policijska uprava Međimurska postala bi Policijska postaja Čakovec, a pripadala bi regionalnoj policijskoj upravi koja bi obuhvaćala 7 županija: Međimursku, Varaždinsku, Krapinsko-zagorsku, Koprivničko-križevačku, Bjelovarsko-bilogorsku, Zagrebačku i Sisačko-moslavačku županiju.

– Međimurski demokratski savez se, kao regionalna i regionalistička stranka, protivi ovom prijedlogu. S regionalnog, međimurskog aspekta, neprihvatljivo je da Međimurje, kao županija-regija, izgubi sjedište policijske uprave. Nakon što smo izgubili sjedište Županijskog suda, koje je preseljeno u Varaždin, gubljenje statusa Policijske uprave Međimurske bio bi još jedan udarac međimurskim interesima, a to je ravnopravnost prema ostalim krajevima Republike Hrvatske i očuvanju međimurskog identiteta. S još jedne ustanove nestao bi međimurski naziv, kažu u stranci.

S regionalističkog aspekta MDS se zalaže da, dok postoji ovakav ustavni regionalni ustroj koji počiva na funkcioniranju županija, cjelokupan ustroj državnih institucija mora biti podređen tom regionalnom ustroju.

– Također, ističemo i sigurnosni aspekt mogućeg gubljenja postojećeg statusa Policijske uprave Međimurske, a to su sigurnosni izazovi koji su specifični samo za našu županiju, a koji ne bi, plašimo se, u jednom većem sustavu, bili prepoznati i dovoljno verificirani, što bi moglo dovesti do ugrožavanja sigurnosti stanovnika Međimurja, ističe Pavlic.

On je također podsjetio da je Skupština Međimurske županije, na prijedlog MDS-a, 28. studenog 2013. godine jednoglasno usvojila Deklaraciju o jedinstvenosti Međimurske županije u kojoj se navodi ‘Skupština Međimurske županije poziva središnja tijela državne vlasti da reformu državne uprave temelji na principima supsidijarnosti, regionalizacije i decentralizacije.’ i ‘Posebno se zahtijeva hitno zaustavljanje procesa preseljenja regionalnih sjedišta državnih institucija iz Čakovca.’

MDS zahvaljuje svim vijećnicama i vijećnicima Skupštine Međimurske županije na podršci ovoj inicijativi jer se, kako kažu, samo zajedništvom mogu štititi međimurski interesi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije