Igrec: Prelog u minusu, a Kolarek nemilice troši, Kolarek: Bliže se izbori

Preloški gradonačelnik Ljubomir Kolarek u utorak je gradskim vijećnicima predstavio proračun Grada Preloga za 2017. godinu, u visini od 32.700.000 kuna. Njegov prijedlog prihvaćen je s osam glasova, dok mu se žestoko suprotstavilo sedam oporbenih vijećnika iz redova SDP-a i HNS-a.

Oni su iznijeli niz utemeljenih primjedbi i kritika, rekavši da se radi o izbornom proračunu HDZ-a i HSS-a te posebno ukazali na činjenicu da se, unatoč nezavidnoj situaciji u gradskoj blagajni, predviđa kupnja novog gradskog automobila i zapošljavanje glasnogovornika.

Predstavnik kluba vijećnika SDP-a, Nenad Igrec nazvao je ovakav proračun napuhanim balonom nakon čijeg će ispuhavanja ostati jedno veliko ništa. Kako je rekao Igrec, gradski vijećnici SDP-a nisu mogli podržati ovakav proračun jer je potpuno nerealan.

Nemoguće je drugačije nazvati proračun u visini od 32,7 milijuna kuna, kada se zna da su dosadašnji proračuni iznosili oko 20 milijuna kuna. Iz aviona je vidljivo da povećanje od desetak milijuna kuna u odnosu na prijašnje proračune ima isključivo predizbornu funkciju jer su u njemu sadržana neostvarena izborna obećanja vladajućih koja nisu ni pokušali realizirati u protekle tri i pol godine.

S lokalnim izborima pred vratima, odjednom su se u proračunu našli projekti koje gradska vlast obećava od početka svog mandata, ali ni prstom nije pomakla u njihovoj realizaciji. Svima je poznato da baš ništa nije učinjeno na rekonstrukciji i dogradnji grobne kuće u Prelogu, novog gradskog trga ili dogradnji dječjeg vrtića ‘Fijolica’.

Kao da to nije dovoljno, u ovom su se proračunu našla nova obećanja poput športske dvorane u Draškovcu i Poduzetničkog centra, iako su vladajući itekako svjesni da za njih nema novaca. Upravo zato je ovaj gradski proračun nerealan jer se gradska vlast ponaša kao da će zidati trokatnicu, a nema novaca ni za gradilište, kamoli temelje.

S druge strane u proračunu za 2017. godinu nisu predviđena financijska sredstva za rekonstrukciju ulica Jug I, D. Domjanića i Školske koje za svake veće kiše poplave. Ravnih nula kuna predviđeno je i za Novu ulicu u Čehovcu, iako je građanima obećan novi asfalt po završetku izgradnje kanalizacije za koju se još uvijek ne zna cijena priključka.

U proračunu nema ni tako pompozno najavljivane gradske zaobilaznice sjever. Istovremeno, Igrec smatra da bi trebalo dati punu potporu privatnom investitoru koji je započeo s izgradnjom novog vrtića jer on donosi svježi privatni kapital, zbog čega se proračunska sredstva mogu preusmjeriti u druge važne gradske projekte koji su, kao i vrtić, već duže vrijeme na čekanju.

Uzevši u obzir sve nabrojano, Igrec drži da će građane Preloga posebno zasmetati stavka od 111.500 kuna proračunom predviđena za kupnju automobila, kao i povećanje rashoda za zaposlene zbog novih zapošljavanja. Čelni čovjek preloškog SDP-a naglašava kako je nedopustivo da si gradonačelnik pred izbore kupuje novi auto i zapošljava glasnogovornika, u situaciji kada gradska blagajna bilježi stalni minus.

Kolarek: Bliže se izbori

Odgovor gradonačelnika Kolareka bio je kratak.

– Upravo je vrijeme ovog priopćenja pravi pokazatelj da se bliže izbori. Sljedećih mjeseci vjerojatno ćemo biti bombardirani dopisima gospodina Nenada Igreca o alarmantnoj situaciji u Gradu Prelogu. Alarmantan je vjerojatno veliki broj investicija, mali broj nezaposlenih, zainteresiranost ne samo medija, već i predstavnika najviše državne vlasti za alarmantnu situaciju u Prelogu, rekao je.

Dodao je kako je službeni automobil, tehnički ispravan, koji može prijeći više od stotinu kilometara u komadu nužnost u Gradu Prelogu, a nužnost je i ekipiranje gradske uprave kvalitetnim kadrom.

– Umjesto automobila koji je već bio dva puta u proračunu kupljena su dva vatrogasna vozila. Nadamo se da će se obnova vrtića, dvorana u Draškovcu, poduzetnički centar i brojne druge investicije poput recimo zaobilaznice naći i u planovima državne vlasti. Mi smo u to zapravo sigurni i to je jedan od razloga ovakvog proračuna, kazao je Kolarek.

– Tema vrtića je bolna točka za mene jer smo obnovu vrtića obećali prije četiri godine. Kvalitetnom javnom vrtiću, privatni vrtić biti će dobrodošla i pomoć i konkurencija. Mi u obnovu vrtića krećemo i devet milijuna kuna stiže u gradski proračun za te potrebe. A o tome pomažemo li i koliko svim investitorima, možete provjeriti i kod bračnog para Bauer i kod ostalih investitora na području Preloga. Jedan je bivši župan jednom rekao da trebamo pokrenuti puno stvari, pokušavati, tražiti, planirati pa ako hoćete i sanjariti. Tako ćemo nešto i napraviti i izgraditi, zaključio je Kolarek.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije