Oporba u GV Čakovec: Sumnjamo u pozitivno poslovanje Stanorada!

U prostorijama HDZ-a u Čakovcu danas su predstavnici oporbenih vijećnika u Gradskom vijeću Grada Čakovca Dražen Blažeka (HSLS), Tomislav Vrbanec i Maja Đurkin Međimurec (HDZ), održali konferenciju za medije na temu problematike čakovečkog Gradskog poduzeća Stanorad.

– Svjedoci smo da se nakon 20. sjednice GV Čakovca učestalo po medijima ističe ova točka dnevnog reda, koja je opravdano privukla pozornost, kako vijećnika grada Čakovca tako i javnosti, kazao je na samom početku Tomislav Vrbanec (HDZ). Podsjetimo, u toj se točki odlučivalo da Grad, kao jedini vlasnik udjela tog trgovačkog društva,osigura, iz sredstava svog proračuna, pokriće dugova Društva iz prethodnih godina.

Prema odluci radi se o 814.320,00 kuna koje se namjerava u mjesečnim iznosima isplaćivati iz proračuna tijekom 2017. i 2018. godine. Tu bi trebalo dodati i do sada već isplaćenih 560.000 proračunskih kuna prošle godine, kao i ovom zadnjom odlukom GV još 130.250 kuna. Ova sredstva koristila bi se za pokriće poreznog duga kao i za obeštećenje suvlasnika zgrada. Poznato je da su te dubioze nastale za vrijeme upravljanja bivšeg direktora, koji je pripadao istoj političkoj opciji koju je i tada, kao i danas predvodio SDP s HNS-om.

Nakon jednosatne rasprave na Gradskom vijeću, većinom glasova, odluka o pokriću troškova ipak je prihvaćena u obliku u kojem ju je predložio gradonačelnik Stjepan Kovač. To znači da će se sredstva namiriti iz gradskog proračuna , odnosno platit će ih građani Čakovca, i to račune zbog kojih je bivši direktor na sudu, a na koje bivša vlast nije pravovremeno i ispravno reagirala, prvenstveno preko institucija gradskog vijeća i nadzornog odbora, iako je na loše upravljanje GP Stanorad od strane oporbenih vijećnika iz naših redova kontinuirano ukazivano, nastavlja Vrbanec.

Sad kada je voda došla ‘do grla’ traži se pomoć gradskog proračuna i to ne po prvi put kada je u pitanju spomenuto poduzeće, smatra oporba u Gradskom vijeću

Nakon ovih, manje više, poznatih činjenica želimo naglasiti, smatra HDZ-ov vijećnik Vrbanec, neke momente kojima, tvrdimo, akteri spašavanja Stanorada na teret građana, prikazuju stanje koje ne odgovara činjeničnom. Naime direktor Stanorada Velimir Mađarić, u nekoliko je navrata u raspravi naglasio da ukoliko Grad ne sanira dug i time tvrtka ode u stečaj vlasniku (osnivaču, Gradu Čakovcu) prijeti kaznena odgovornost, što nije točno. Grad može odgovarati samo u visini svog ulagačkog kapitala (udjela od 20 000 kuna).

Toliko Grad gubi stečajem poduzeća. Isto tako netočno je da Porezna uprava može naplatiti svoj dug sa Sredstava zajedničke pričuve stambenih zgrada. Istina je da su ta sredstva na posebnom podračunu a ovrha se može provesti samo s poslovnog računa Stanorada. Konačno u raspravi je istaknuto, da u Varaždinu zbog nepostojanja sličnog gradskog poduzeća vlada kaos u ovom području komunalnih poslova. No, i ta tvrdnja je netočna jer u Varaždinu djeluje Javna ustanova ‘Gradski stanovi’ čiji je osnivač Grad Varaždin, kao i druge privatne tvrtke.

Odgovornim u Stanoradu morala bi situacija u susjednom gradu biti poznata budući da su svoje poslovanje proširili i na varaždinsko područje, dok za spašavanje traže pomoć građana Čakovca. Na kraju, istaknuo je Vrbanec, mi, oporbeni vijećnici HDZ-a, HSLS-a i HDS-a pitamo: Posluje li poduzeće Stanorad u zadnje dvije godine pozitivno?

Ovu sumnju izražavamo poučeni iskustvom ranijih godišnjih izvješća NO Gradskom vijeću, gdje su se rezultati prikazivali pozitivnim, da bi revizija pokazala suprotno stanje. Ako je u tako velike poteškoće zbog političkog nemara vladajućih došlo poduzeće Stanorad, kakva je situacija u ostalim poduzećima u kojima poslovanje kontrolira samo jedna “politička opcija”, bez pravovremene i temeljite demokratske kontrole ?, zaključio je Vrbanec.

Dražen Blažeka: Stanorad na dnevnom redu Gradskog vijeća slučajno, odnosno silom prilika ili poreznih neprilika

– Ovu konferenciju bili smo primorani održati, nadovezao se Dražen Blažeka, s obzirom na to da je svima poznato kako je u gradskim poduzećima Gradonačelnik zapravo Skupština i da mi na Gradskom vijeću nikada ne raspravljamo o izvješćima poslovanja poduzeća jedino imamo priliku da nešto pitamo tijekom aktualnog sata sjednice Gradskog vijeća.

Podsjećam da smo već mnogo puta tražili da se te točke stave na dnevni red sjednice, no pravna regulativa je druga, kazao je Blažeka. Također treba istaknuti da je samo slučajnost to što smo o Stanoradu raspravljali na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, jer poduzeću prijeti naplata poreznog duga od 580.000 kuna. Da nije bilo te situacije, vjerujte da na Gradskom vijeću ne bi imali niti prilike o tome raspravljati.

Prije godinu zatražio sam da se Stanorad stavi na dnevni red, što je tada i učinjeno. Već onda imali smo prilike, tvrdi Blažeka, vidjeti da nešto nije u redu. Mi i sada izražavamo nezadovoljstvo time , što kao Gradsko vijeće, o poslovanju gradskih poduzeća ne možemo raspravljati na sjednici, već nam ostaju one dvije, ranije spomenute minute na aktualnom satu.

Mnogobrojni građani ogorčeni odlukom Gradskog vijeća

Reakcije građana, koliko imamo saznanja, nastavlja Blažeka, i to onih koji nisu izravno involvirani u to, odnosno nisu stanari,kreću se od čuđenja do ogorčenosti jer ne podržavaju način na koji se misli riješiti problem, odnosno smatraju da je za 2, 5 milijuna kuna koliko je trenutno dug, u samom Stanoradu uloženo premalo truda da se taj problem riješi. Nisu poduzete nikakve značajnije promjene u upravljanju poduzećem, kako bi se iz vlastitog poslovanja pokušalo riješiti problem. Mi i dalje tvrdimo da je teško pronaći gradsko poduzeće gdje za tako malo zgrada (iznesen je podatak da je riječ o pedesetak gradskih stanova) brine toliko puno ljudi.

Stoga tražimo, kazao pak je na kraju Blažeka, da se krene u promjene pravila rada u Gradskom vijeću , odnosno da se Gradskom vijeću vrati mogućnost raspravljanja o izvješćima gradskih poduzeća i onda svi možemo preuzeti odgovornost za njihovo poslovanje, a ne da sve donosi Skupština, koja je najčešće gradonačelnik. Stoga je i ova konferencija inicijativa da se to sve spusti na Gradsko vijeće. Ako to već ne mogu zakonski , ništa ih ne priječi da se takve stvari daju na raspravu, da svi daju svoje mišljenje. Onda se možda ovakve dubioze ne bi događale.

Maja Đurkin Međimurec: Pokrivanjem dugova neprofitnih gradskih poduzeća ljudima se šalje kriva i negativna poruka

Maja Đurkin Međimurec naglasila je da je dobro da se počelo govoriti o problemu vezanom uz Stanorad,i da se on počeo rješavati. No, mi govorimo o tomu, da način na koji se to želi riješiti nije dobar, ističe Đurkin Međimurec. Odluka koju je na posljednjoj sjednici donijelo Gradsko vijeće, govori da će dug Stanorada pokriti građani, a njih se o tomu nije ništa pitalo, kao što se nije ništa pitalo ni oporbene vijećnike, uz obrazloženje čelnika grada i direktora Stanorada da je to poduzeće koje Gradu treba.

Mi ne znamo po kojim to kriterijima to i takvo poduzeće treba, ali znamo da se time šalje potpuno kriva poruka, i građanima i samom poduzeću: – Posluj kako možeš i želiš, a mi ćemo pokrivati dvoja dugovanja, kazala je Đurkin Međimurec. Novac koji će biti doznačeni za saniranje nastalog duga Stanorada, mogao se uložiti kvalitetnije, u recimo obnovu dječjih igrališta ili saniranje rasvjete u mračnim djelovima Čakovca, smatra Maja Đurkin Međimurec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije