Zbog čijih je pogrešaka Općina Strahoninec kažnjena sa 100.000 kuna ?

Ministarstvo financija RH, odnosno Porezna uprava kaznila je Općinu Strahoninec sa 100.000 kuna, dok bivša načelnica Sanja Krištofić i sadašnji općinski načelnik Franjo Lehkec u državni proračun moraju uplatiti po 10.000 kuna kazne.

O čemu se zapravo radi i o kakvim je propustima riječ. Naime, u prekršajnom postupku koji je provela Porezna uprava utvrđeno je kako je bivša načelnica Sanja Krištofić 2011. godine, kao odgovorna osoba dugoročno zadužila Općinu Strahoninec bez odobrenja Vlade RH za posao ugovoren s tvrtkom TEAM Građenje d.o.o. za izgradnju i rekonstrukciju Centra za kulturne, društvene i javne potrebe u Strahonincu, u iznosu od 6.815. 694 kuna. Time je prekršila Zakon o proračunu, kojim je propisano kako se jedinica lokalne i regionalne samouprave može dugoročno zadužiti samo za investiciju koja se financira iz njezina proračuna i koju potvrdi njezino predstavničko tijelo, uz ‘blagoslov’ Vlade, na prijedlog resornog ministra, i to na rok otplate zaduženja ne dužeg od 12 mjesečnih obroka, čime ovo njezino zaduživanje i način ugovaranja i plaćanja izvedenih radova imaju prema slovu zakona obilježje robnog zajma.

Aktualni općinski načelnik Franjo Lehkec pogriješio je i zakon prekršio tako da je bez odluke Općinskog vijeća tijekom 2013. godine (u kojem kako kaže tada nije imao većinu) sklopio ugovore s poduzećima TEAM Građenje d.o.o. (410.088 kuna) i Vodogradnja d.o.o. (450.803,75 kuna) za sufinanciranje izvođenja radova izgradnje nove školske sportske dvorane i izgradnju kanalizacijske mreže na području Općine Strahoninec. Problem je bio u tomu što prema Odluci o zaduživanju koje je prihvatilo Općinsko vijeće između ostalog stoji kako za nabavu roba, radova i usluga čija je vrijednost do 70.000 kuna odluku samostalno donosi načelnika, a za sve iznose više od 70.000 kuna potrebna je odluka Općinskog vijeća.

Općina je svoju kaznu podmirila, kazao je na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća načelnik u iznosu od dvije trećine kazne izrečene pravorijekom, što iznosi 66.670. Lehkec kaže da je i on svoj dio kazne podmirio, ali će isto tako od bivše vlasti, odnosno bivše načelnice tražiti i povrat ovih 66 tisuća kuna u općinsku blagajnu.


Kazna i za neispunjavanje obaveza prema DVD-u Strahoninec

Osim kazni zbog nedozvoljenog zaduživanja, Općina Strahoninec, prema riječima aktualnog načelnika, plaćala je kazne i po prijavi vatrogasnog inspektora. Prema Zakonu o vatrogastvu, Općina je dužna pet posto proračuna izdvojiti za vatrogasce, što prethodna vlasti nije radila, već je od predviđenih 140.000 kuna, koliko je iznosila obaveza, plaćala dvadesetak tisuća kuna godišnje, odnosno, tvrdi Lehkec ‘jeftinije’ im je bilo plaćati kazne nego podmirivati zakonsku obavezu.

Ovdje želim naglasiti, nastavlja Lehkec, da sam ja posljednju kaznu u iznosu od 2000 kuna, koja je stigla zbog vatrogasaca platio iz vlastitog džepa, jer nisam mogao utjecati na proračun u 2014/15. godini, za razliku od prethodne vlasti kada su se sve kazne plaćale iz općinskog proračuna. Stoga ću, još jednom ponavljam, pokrenuti preko odvjetnika tužbu da se sredstva koja su korištenja za plaćanje raznih nepotrebnih kaznih s općinskog računa, u proračun i vrate.

O tomu je li bivša načelnica platila kaznu za slučaj neovlaštenog zaduživanja ili iskoristila mogućnost žalbe i odgodu naplate vjerojatno će se saznati na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća s obzirom na to da na posljednjoj, održanoj prošlog tjedna, nije bila nazočna, kao ni dio oporbenih vijećnika. Spomenimo i to da je sjednica održana iz ‘drugog pokušaja’, jer prije par tjedana na sjednicu se nije odazvala većina pozicijskih vijećnika.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije