Svečanom sjednicom obilježen Dan Općine Nedelišće

Uz vijećnike Općinskog vijeća, predsjednike Vijeća mjesnog odbora, goste iz susjednih jedinica lokalne samouprave i javnih poduzeća te udruga, na Svečanoj sjednici povodom Dana Općine Nedelišće su bili nazočni ministar Poduzetništva i obrta Darko Horvat, međimurski župan Matija Posavec, predsjednik Županijske skupštine Mladen Novak, podpredsjednica Županijske skupštine Petra Kovačić, čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač, gradonačelnici Preloga i Murskog Središća Ljubomir Kolarek i Dražen Srpak, zatim župan Općine Središće ob Dravi Juraj Borko sa suradnicma, načelnik Općine Pašman Andro Magić, predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza Stevica Tkalčec i župnik župe Presvetog Trojstva Nikola Samodol i kapelan Nikola Ciglar.

Prigodnim riječima okupljenima se na početku obratio predsjednik Općinskog vijeća Mladen Posavec, dok pak je prvi čovjek Općine Nedelišće načelnik Darko Dania iznio pregled onoga što je napravljeno, ali isto tako govorio i o planovima za budućnost.

Tako je Dania između ostalog kazao kako ne želi taksativno nabrajati što je vodeća politička garnitura od preuzimanja mandata do danas napravila u pojedinim segmentima života, jer to najbolje osjećaju njihovi sugrađani. Tijekom druge polovice 2015-te i prve 2016-te godine Općina Nedelišće pretvorena je u jedno veliko gradilište. Prije svega zbog intenziviranja radova na “Sustavu odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Čakovec”.

Na nedelišćanski dio projekta Aglomeracije, koji se provodi u osam naselja, otpada 94 milijuna kuna. 73 posto tog iznosa financira Europski fond, 10 posto Hrvatske vode, 10 posto sredstava osigurano je iz državnog proračuna, a preostalih sedam posto pak otpada na Općinu Nedelišće. Kada završe svi radovi početkom 2017. komunalni standard u svih 11 naselja Općine Nedelišće bit će viši čak i od nekih zapadnoeuropskih država. Po završetku prve faze radova, sanirat će se prometnice po naseljima koje će dobiti nove vizure.

Nedelišće će se time svrstati među najuređenije, ali i najljepše jedinice lokalne samouprave u zemlji. Paralelno su se odrađivali i manji, ali jednako značajni projekti. U Dunjkovcu su završeni radovi na 260 metara dugoj dionici Ulice Ivana Gorana Kovačića koji iznose 265 tisuća kuna.U potpunosti ih financira Općina, kao i radove u Pretetincu gdje je uređeno 220 metara prometnice kod područne škole.

Postavljena su i tri rasvjetna tijela čime je podignuta razina sigurnosti građana, prije svega djece, a vrijednost te investicije je 190 tisuća kuna. Jednako tako na igralištu Nogometnog kluba Međimurec postavljena je nova ograda. Sigurnost je visoko na listi prioriteta Općine što dokazuje i zajednička investicija s Hrvatskim vodama na uređivanja tisuću 100 metara dugog kanala koji bi trebao zaštiti Pretetinec i Dunjkovec. Zbog promijenjenih klimatoloških prilika, i sve učestalijih obilnijih padalina građevinski zahvat vrijedan 600 tisuća kuna bio je nužan.

Zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama, tijekom listopada i studenog prošle, te siječnja ove godine izvedeni su radovi na uređenju Vatrogasnog doma u Slakovcu vrijedni 250 tisuća kuna. Vatrogasni dom puno je više od vatrogasnog spremišta, dom je to brojnih manifestacija i udruga. Radovi u Slakovcu samo potvrđuju ravnomjerni razvoj svih naselja u drugoj po veličini općini u Hrvatskoj, istaknuo je Dania.

Po prijavljenom Programu za sanaciju krova i zamjenu pokrova Doma kulture u Trnovcu i odobrenim sredstvima Ministarstva kulture izvršeni su radovi uređenja u vrijednosti od 225 tisuća kuna. Na građevini koju koristi dobrovoljno vatrogasno društvo u Gornjem Kuršancu pak su ugrađena segmenta garažna vrata s automatikom. U Pušćinama je na Sportskom parku Ciglenice izvedeno fino planiranje i humusiranje te sadnja trave i drveća.

Tijekom listopada 2015. godine Općina Nedelišće je s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova
Europske unije sklopila ugovor o sufinanciranju projekta za primjenu mjera energetske učinkovitosti na sustavu javne rasvjete. U naselju Nedelišće izvršena je zamjena 94 komada svjetiljki sa živinim žaruljama od 125 wata na javnoj rasvjeti na betonskim stupovima s novim LED svjetiljkama u vrijednosti od 258 tisuća kuna. Nakon uređenja mrtvačnice na groblju u Nedelišću pristupilo se uređenju trećeg grobnog polja. U naselju Parag sanirana je lokacija nepropisno bacanog otpada. Od ukupnog iznosa sanacije, 567 tisuća, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Republike Hrvatske sufinancirao je 60 posto.

I na području gospodarstva napravljeni su veliki iskoraci

Gospodarstvo najveće međimurske općine počiva većinom na obiteljskim tvrtkama. U tri dosadašnje zone, koje su do kraja popunjene, posluje tridesetak tvrtki i zaposleno je 700 ljudi. Kako bi dodatno stimulirala rast tvrtki, povećala zaposlenost i privukla investicije, Općina je osnovala novu gospodarsku zonu Goričica između Pušćina i Nedelišća.

Na zemljištu vrijednom milijun kuna, koje je dobiveno od države, krenulo se sa stavljanjem područja od 160 tisuća četvornih metara u funkciju. Proširena je i gospodarska zona u Macincu zbog izgradnje novog proizvodnog pogona tvrtke Centrometal. Što sve nedelišćansko poduzetništvo i obrtništvo ima za ponuditi i pokazati može se vidjeti svake godine u lipnju na tradicionalnom Međimurskom sajmu poduzetništva.

Općina je i u proteklih godinu dana nastavila ulaganje u mladost. I dalje se sufinancira boravak djece u dječjem vrtiću, pomažu se brojne aktivnosti u osnovnoj školi poput Božićnog sajma. Uz 49 starih, stipendije je dobilo i 27 novih studenata za što je iz općinskog proračuna osigurano 362 tisuće kuna. Osim što mnoge i sama organizira, Općina potpomaže brojne manifestacije na svom području.

Nedelišćem redovito prodefiliraju mašakre, organiziraju se Dani zahvalnosti, slavi Martinje, druže umirovljenici, svira prvosvibanjska budnica te organiziraju čak dvije biciklijade, proljetna i jesenska. Kroz općinu se vozila i posljednja etapa utrke Tour of Croatia, a ovdašnje biciklističke staze dobro su poznate cikloturistima iz cijele Europe.

Brojne udruge koje djeluju u svih 11 naselja organiziraju manifestacije s ciljem očuvanja kulturne i tradicijske baštine. Seljačka sloga iz Nedelišća organizator je Smotre međimurske popevke koja će 2016. godine doživjeti 32. izdanje. Zbor Josip Vrhovski pak redovito organizira jedan od najljepših božićnih koncerata u regiji, za koji se uvijek traži karta više.

Ne zaostaje razvoj ni na sportskom planu

Osim što je najveća, za Nedelišće se može reći da je i najsportskija općina u Međimurju. Po brojnosti prednjače nogometni, ali ne zaostaju ni ostali klubovi. Svi oni mogu računati na redovitu podršku općinskog proračuna. Stoga poznavatelje sportskih prilika ne čudi da Nedelišće ima državne prvake, da su odbojkaši Centrometala redovito u gornjem domu prve lige, a da se u Nacionalnom gimnastičkom centru ATON stvaraju najsjajniji hrvatski gimnastički rezultati.

No, u Općini Nedelišće se ne staje na postojećim rezultatima već se gleda prema budućnosti. Napravljeni su idejni projekti za izgradnju nove škole kod ATON-a, a iz ministarstva prometa, pomorstva i infrastrukture stigla je potpora izgradnji južne obilaznice. Naime, kroz Nedelišće dnevno prođe više od 17 tisuća vozila. Izgradnja te obilaznice, na koju bi se preusmjerio promet na relaciji Čakovec – Varaždin jedan je od prioriteta za vrijeme koje dolazi, nakon čega će na red doći izgradnja sjeverne obilaznice. Za godinu dana Općina Nedelišće još više će podići razinu standarda i kvalitetu života za sve svoje stanovnike.


Na Svečanoj sjednici su dodijeljena i najviša općinska priznanja

Plaketu Općine primili su Dobrovoljno vatrogasno društvo Pretetinec za 90 godina uspješnog djelovanja na prevenciji i zaštiti osoba, imovine i okoliša od požara i drugih elementarnih nepogoda i opasnosti, te ‘MOTORENI’ trgovina i servis iz Nedelišća za osobit doprinos u razvoju i promociji obrtništva. Priznanje je posthumno dodijeljeno i Ivanu Novaku iz Nedelišća za dugogodišnji uspješan rad i osobit doprinos u razvoju i izgradnji lokalne sredine i civilnog društva, dok je za nesebičan angažman i veliki doprinos u suradnji Općine i župe Presvetog Trojstva Nedelišće Plaketu općine primio protojerej stafrofor prečasni Nikola Nikica Samodol župnik u Nedelišću.

Kulturno umjetnički dio programa obogatila je mlada i uspješna Tamara Korunek iz Nedelišća, studentica treće godine solo pjevanja na Univerzitetu za glazbu u i scensku umjetnost Beču u klavirskoj pratni Matije Turka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije