Svečana sjednica uz Dan Općine Orehovica održana u Vulariji

U Vulariji, u rekonstruiranom i dograđenom objektu Društvenog doma, koji je tom prigodom i svečano predan na korištenje žiteljima općine, održana je Svečana sjednica povodom proslave Dana Općine Orehovica. Sa željom da vrijeme koje dolazi bude označeno sveopćim napretkom općine i rastućom kvalitetom življenja svih mještana svakog pojedinog naselja u općini uz poruku, neka nam je zdravlja i optimizma svim nazočnim mještanima , gostima i uzvanicima obratio se općinski načelnik Franjo Bukal.

Uvjeren sam da će Općina Orehovica i dalje biti svijetli primjer funkcionalne, uređene i napredne općinske cjeline, a to isto možemo postići ako se međusobno poštujemo i uvažavamo. Dosadašnja suradnja to dokazuje što je vidljivo kroz realizaciju zacrtanih potrebitih projekata. Proračun Općine koji predlažu načelnik i zamjenik Općine, a prihvaća ga Općinsko vijeće, temeljni je dokument kojeg treba realizirati izvršna vlast.

Unatrag 15 godina koliko imamo povjerenje birača i Općinskih vijećnika, koalicija stranaka HNS i SDP, istaknuo je Bukal, uvijek smo pred sebe postavljali više ciljeve, odnosno više projekata koji su prijeko potrebni žiteljima pojedinog naselja nego što se može pokriti iz proračunskih sredstava koja se prikupljaju iz poreza na dohodak, komunalne naknade, komunalnog doprinosa, grobne naknade, prodaje nekretnina i drugih prihoda i time na sebe uzeli veliku odgovornost da svojom prezentacijom projekata spram Međimurskoj županiji, Vladi RH, resornim ministarstvima i javnim ustanovama upućujemo aplikacije, odnosno traženja da iste financijski poprate kako bi ih što je prije moguće završili i stavili u funkciju za dobrobit žitelja.

Govoreći o realiziranim projektima Bukal je kazao kako je najvažniji projekt kojem se Općina Orehovica posvetila još 2013. godine i kojeg je dovršila krajem 2015. godine rekonstrukcija i dogradnja Društvenog doma u Vulariji (prostora u kojem je i održana ovogodišnja Svečana sjednica) Projekt je započeo u 2013. godini izmjenom krovnog pokriva i dogradnjom.

U 2014. i 2015. godini obavljani su građevinski, izolaterski te drugi obrtnički radovi (vodoinstalaterski, elektroinstalaterski, radovi na instalaciji grijanja, keramičarski, soboslikarski, gipskartonski…) te su dovršeni u listopadu ove godine. Preostali su radovi na 15 parkirališnih mjesta i uljnog separatora, koji su predviđeni za prvo tromjesečje 2016. godine.

Također, objekt je opremljen namještajem u vrijednosti od 108.425 kuna. Rezultat ovog projekta je funkcionalan i opremljen rekonstruiran i dograđen Društveni dom u Vulariji površine 626,00 m2 koji služi društvenim potrebama mještana Vularije, Orehovice i Podbrest, a posebno udrugama građana iz Vularije.

U objekt je uloženo ukupno 2.422.315,11 kuna. Od navedenog iznosa Općina Orehovica je kandidaturom na javne pozive i natječaje ostvarila potpore Ministarstva kulture od 680.000,00 kn, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije od 400.000 kuna, Ministarstva gospodarstva od 457.795,97, Međimurske županije od 300.000 dok je Općina Orehovica samostalno financirala 584.519,14 kuna.

Tijekom 2015. godine Općina Orehovica je pristupila projektu poboljšanja energetske učinkovitosti zgrade NK Budućnosti u Podbrestu.Navedeni projekt podržalo je Ministarstvo gospodarstva sa 72.944,00 kuna, dok je 121.956,46 kuna iz vlastitog proračuna.Kroz svesrdan trud i angažman, Općina je u 2015. godini uspjela provesti značajne komunalne investicije. Na groblju u Podbrestu su tlakovcima uređene obje staze te prostor kod mrtvačnice (površine cca 850,00 m2), izgrađeno je novo pročelje ograde s fasadom te će uskoro biti postavljena kovana ograda. Ukupna vrijednost građevinskih radova s materijalom iznosi cca 350.000 kuna.

Na groblju u Orehovici izgrađena je pješačka staza popločena tlakovcima, izrađeno je pročelje ograde čije uređenje završava ovih dana. Za navedenu investiciju u 2014. i 2015. godini Općina Orehovica utrošila je 232.050,00 kuna od kojih je 165.500,00 kuna osiguralo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Nadalje, u 2015. godini investirano je u izradu projektne dokumentacije za postavu energetski učinkovite i ekološke javne rasvjete kako bi tijekom tekuće godine Općina mogla kandidirati projekt same zamjene i izgradnje rasvjete na natječaje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Vrijednost dokumentacije iznosi 81.187,50 kuna, od čega je Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao 48.712,50 kuna (60%).

Općina Orehovica, osim što je poduzetna u građevinskim projektima, i dalje je prvenstveno socijalna općina po svome djelovanju. U 2015. godini tako je izdvojila 245.000,00 kuna za sufinanciranje dječjih vrtića za 60-ak djece, 12.910,00 kuna za sufinanciranje predškole, 7.650,00 kuna za prehranu učenika slabijeg socijalnog statusa, 2.057,76 kuna za sufinanciranje osobnih asistenata, 26.900,00 kuna stipendija za 4 studenta, 5.780,30 kuna za jednokratne novčane pomoći, proslijedila je 114.425,00 kuna za troškove ogrjeva.

Osim suradnje i potpore udruga sa svog područja, Općina Orehovica zajedno za Međimurskom županijom ima izvrsnu suradnju sa Župom Orehovica i župnikom Damirom Slamekom koji nas svojom duhovnom snagom vodi kroz napornu svakodnevicu na čemu mu srdačno zahvaljujemo. U 2015. i 2016. godini Općina i Županija osigurali su 43.000,00 kn za izradu vitraja u crkvi u Podbrestu.

Pred nama je završetak započetih projekata, ističe općinski načelnik Bukal

U 2016. godini završit ćemo započete projekte I faze uređenja groblja u Orehovici i Podbrestu, rekonstrukciju rotora i izgradnju dijela oborinske i sanitarne odvodnje u Orehovici, te će se započeti s pripremom novog projekta prekogranične suradnje s Općinom Črenšovci iz Slovenije u svrhu izgradnje objekta društvenog sadržaja u romskom naselju u Orehovici, rekao je na samom kraju Bukal.

Također, Općina Orehovica ulaže velik napor u pregovore i osiguranje sredstava za dovršetak školske sportske dvorane u Orehovici koja je u 2015. godini konačno stavljena pod krov kako bi se zaštitili temeljni stupovi postavljeni još davne 2008. godine. Sav rad Općine i dalje se obavlja uz minimalan broj službenika, zaposlenog načelnika, jednu službenicu na puno i jednu službenicu na pola radnog vremena.

Na sjednici su uz mještane i općinske vijećnike bili i međimurski župan Matija Posavec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, Bruno Hranić, glavni tajnik Udruga Općina RH, Mijo Brlečić potpredsjednik HVZ Sisačko-moslavačke županije, predsjednik DVD-a Vularija Zlatko Orsag, župnik župe Majke Božje Fatimske Orehovica vlč. Damir Slamek, kao i načelnici susjednih i prijateljskih općina.

Međimurski župan svim je mještanima Općine Orehovica čestitao njihov dan i zahvalio na doprinosu koji daju u javni sektor u Međimurskoj županiji. – Općina Orehovica je, kazao je još međimurski župan, općina koja gledajući lokalne proračune po općinama i gradovima, razmjerno broj stanovnika ima jedan od najmanjih proračuna u državi, ali taj proračun čak četiri puta multiplicira u razvojne projekte. Tu se vidi kako je općinsko vodstvo pokazalo spremnost kandidature projekta prema europskim i nacionalnim fondovima. To je danas jedini ključ uspjeha kako bi određena općina zadržala svoj status, a Općina Orehovica bez obzira na svoju veličinu i utjecaj svakako imam opravdanje da može biti samostalna općina.

Spomenimo i to kako su u kulturno umjetničkom programu sudjelovali recitatori i tamburaški orkestar osnovne škole Orehovica i mješoviti župni zbor Župe Majke Božje Fatimske Orehovica. Proslava Dana Općine Orehovica, nastavlja se sutra, u nedjelju 22. svibnja, vatrogasnim natjecanjem VZPO Belica – Mala Subotica – Orehovica u kategoriji podmlatka i mladeži te blagoslovom i otvorenjem Društvenog doma i vatrogasnog spremišta u Vulariji.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije