Nedelišće sve kvalitetnije zbrinjava otpad, uskoro sanacija i ‘Paraga 2’

Općinsko vijeće Općine Nedelišće na svojoj je posljednjoj sjednici između ostalog raspravljalo i o zbrinjavanju otpada u protekloj godini. Tom prigodom načelnik Darko Danija kazao je kako se odvoz miješanog komunalnog otpada obavlja svakih 14 dana, u istom terminu se vozi i ambalažni otpad skupljen u namjenskim vrećama, glomazni otpad jednom mjesečno. Korisnici pridaju pažnju na odvojeno skupljanje otpada kod dvotjednog režima odvoza.

-Ono što je ovdje potrebnu istaknuti nastavlja Dania, da se do 2020. godine Općina mora uskladiti s europskim regulativama o zbrinjavanju otpada. Mi sada imamo 73 % komunalnog otpada, a ta stavka trebala biti puno manja. Imamo mogućnost odvajanja otpada, tako da je građane potrebno potaknuti da to još više i češće rade.
Kada je riječ o papirnatom i kartonskom otpadu, on se prikuplja dva puta godišnje, plastika se odvaja kvalitetno, što se nažalost ne može reći za staklo i metalnu ambalažu.

Korisnicima je na raspolaganju i reciklažno dvorište u koje mogu sami donijeti odvojeno skupljene frakcije otpada na lokaciju u Mihovljanskoj ulici u Čakovcu ili na odlagalište u Totovcu. Svi korisnici su početkom godine dobili četiri kupona, od kojih dva za odvoz glomaznog otpada ( max. 2m3 /kupon), jedan za preuzimanje vreća za odvojeno skupljanje i jedan za prihvat otpada u reciklažnom dvorištu.

Zanimljivo je spomenuti i to da Općina Nedelišće imaj napravljen i pripremljen Plan zakona o gospodarenju otpadom, no Općinsko vijeće ne može ga prihvatiti zato što Republika Hrvatska još uvijek nije izradila svoj Plan, samim time nema ga ni Međimurska županija. Dakle, tek nakon što država i županije naprave svoj Plan gospodarenja otpadom, na red dolazi Općina (koja taj isti Plan ima već odavno pripremljen), što je još jedan veliki apsurd u ovoj državi.


Veći dio divljeg deponija u naselju Parag uklonjeni, za ostatak potrebno još 420.000 kuna

Na sjednici je spomenuto da je u minulom razdoblju Općina sanirala lokacije tla divlje odloženog komunalnog otpada, kod Gornjeg Hrašćana i Pušćina. Također, tijekom 2015. godine prema Rješenju Ministarstva zaštite okoliša i prirode – Uprave za inspekcijske poslove i Planu sanacije nepropisno odbačenog otpada u naselju Parag izvršeno je uklanjanje i zbrinjavanje odbačenog otpada kod spomenutog romskog naselja.

U postupku sanacije koja je provedena tijekom prosinca 2015., zbrinuto je 1.414,24 tona nepropisno odloženog komunalnog otpada .Općina Nedelišće i Hrvatske vode zbrinuli su 249,44 tone otpada u vrijednosti od 97.212,50 kn s PDV-om, koji se nalazio rasut po nasipu za obranu od visokih voda uz naselje Parag.

S obzirom na to da se tijekom vremena od izrade Plana sanacije pa do realizacije zbrinjavanja nepropisno odbačenog otpada, od strane stanovnika naselja Parag otpad kontinuirano odlagao na divlja odlagališta, došlo je do povećanja postojećih količina otpada kojeg je potrebno zbrinuti. Prema novom geodetskom snimku od dana 14.01.2016. godine evidentirano je 1.070,3 tone preostalog otpada s tendencijom daljnjeg povećanja, odnosno procijenjen trošak zbrinjavanja preostalog otpada iznosio bi cca 420.000,00 kn s PDV-om.

Općina Nedelišće u suradnji s predstavnicima romskog naselja Parag i GKP Čakom d.o.o. nastoji brojne stanovnike romske nacionalne manjine sustavno uključiti u provedbu mjera selektivnog zbrinjavanja i odlaganja otpada. Tako su početkom 2016. godine, a odmah po odvozu i sanaciji tri lokacije ilegalno odbačenog otpada od njih pet, stanovnicima podijeljene kante i vreće za selektivno odlaganje komunalnog otpada kao i redovna zaduženja u obliku uplatnica svakom domaćinstvu u naselju Parag.

Da stvari oko smeća u Paragu idu na bolje potvrdio je i vijećnik iz redova romske nacionalne manjine Radovan Balog. – Preko nasipa se smeće više ne odvozi, čak ne dopuštamo da se tamo odlaže ni pepeo. Koliko su ozbiljno shvatili situaciju vodeći ljudi u naselju ,ali i mnogi drugi Romi, govori situacija u kojoj je Balog završio i u bolnici s ozljedom noge u pokušaju sprečavanja odvoza smeća nekih svojih neodgovornih sunarodnjaka na tek očišćeno zemljište. – Ako mi, sami Romi nećemo raditi na tome da se smeće selektira i odlaže u kante koje je dobila svaka obitelj, uskoro ćemo ponovo imati problem divljeg deponija u samom naselju i potencijalne ekološke bombe, zaključio je Balog.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije