Dario Šafarić: “Sjajan Job od Steva”

Dario Šafarić: “Sjajan Job od Steva”

Jedan od najvećih ikada, Steve Jobs, najavio je svoj odlazak zbog bolesti. Ne morate voljeti Apple, ali ono što je Jobs napravio veće je i od Microsofta ili bilo koje druge IT kompanije. Zapravo, u Hrvatskoj se trend i moć Applea još uvijek ne osjeća, pošto su Hrvati dosta daleko od trendova sa Zapada.

To mogu iz prve ruke potvrditi jer radim u IT kompaniji. Kroz ovaj post htio bih sumirati njegovo djelo što je u neku ruku nezahvalno jer uvijek vidimo samo krajnji proizvod, a ne mehanizam koji je dizajnirao i oblikovao prvobitnu misao i finalna remek djela kao iPad, iPhone, iPod, Mac računala i drugo. Malo tko zna kako Jobs nije samo revolucionirao IT svijet.

On je revolucionirao filmski svijet kroz svoj osnovani Pixar studios (prijašnji NeXT) koji je kasnije kupio Disney, a Jobs postao član Upravnog odbora Disney Coorporation. Na isti način promijenio se i svijet mobilnih telefona, ali i glazbena industrija. Ova kolumna nema svrhu prikaza lente vremena kada je Jobs krenuo u vrtić ili kupio prvi bicikl već prikaz mnogih činjenica koje se kose s današnjim suvremenim menadžerskim paradigmama.

 
Menadžer godine koji nije fancy

Spominjajući paradigmu pala mi je na pamet kako tu riječ Jobs do sada u svojim prezentacijama nikada nije koristio. Ukoliko razmotrite njegov vokabular u njemu nema ni strategija i drugih svakidašnjih menadžerskih pojmova. Jobs se poima prema načelu KISS. “Keep it simple stupid”. Nekad je jednostavno bolje, što se vidi i na Apple proizvodima. Primjerice, Wozniak, jedan od osnivača Apple Computersa, je htio punca uvesti u moderni svijet računala. To je uspio kupivši mu iPad. Dakle, sva dosadašnja računala su prekomplicirana, dok je iPad isto, kao i ostali Apple proizvodi, ispunjen jednostavnošću.

Isto je i s usporedbom Windowsa i Mac OS-a. Glavna diferencijacija jeste u jednostavnosti. Mac možete naučiti i to sa manje više svim esencijalnim funkcijama u svega nekoliko dana intenzivnog korištenja. Windowse ne može do kraja naučiti ni u slučaju da ste ih programirali. Jobs je jednostavan čak i u plaći jer prima simboličnu plaću od 1 USD. Naravno, tu nisu uračunati bonusi ni dividende.

 
Kolateral njegove genijalnosti

Možda se pitate zašto velike glazbene zvijezde više ne snimaju toliko učestalo nove albume? Za takvo stanje također je djelomično kriv Jobs jer je svojom vizijom bilo kakve glazbe za 0,99 USD promijenio ideju i format industrije. Na iTunes Music Storeu svatko kupuje i sluša samo ono što ga realno interesira. Ne morate kupiti album gdje se nalazi jedna ili dvije pjesme koje su vas zanimale. Danas iTunes Music Store prema nekima ima market share u segmentu globalne legalene glazbe do 60% udjela.

Jobs je mnogo puta rekao kako je u životu radio samo što ga je zanimalo i to je možda jedan od njegov recepta uspjeha. Kada je ispisao fakultet i dalje je slušao neka predavanja kao kaligrafiju. Kasnije je sam u nekoliko navrata priznao kako je upravo kaligrafija zaslužna za ideju grafičkog sučelja koje dana poznajemo.

Kada se je vratio u Apple po drugi puta, Jobs raspolagao je sa skoro 200 proizvoda u svojem portfelju. Svaki današnji suvremenik menadžementa bi mu savjetovao daljnje ulaganje i rast kroz portfelio uz poneki otpis neke poslovne jedinice ili proizvoda. U roku od godinu dana Jobs je smanjio portfolio s 200 na svega 10 proizvoda! Primijenio je metodu koja je danas u autoindustriji izuzetno popularna pod imenom downsizing. Kada danas pogledate portfolio Applea, ustanovit ćete kako su oni fokusirani na relativno mali broj proizvoda uzevši u obzir da su najvrednija kompanija na svijetu.

Ako ste bili kada u nekim od Apple dućana u Londonu ili New Yorku vidjet ćete ogroman minimalisitčki dućan sa svega nekoliko proizvoda koje Apple prodaje. On je postavio novi standard vođenja i lansiranja porizvoda gdje pažljivim i strpljivim razvojem i jakim marketingom žamora lansira proizvode tek kada vidi da za njih postoji velika potražnja. iSlate, kako se nagađalo da će se zvati današnji iPad, je proizvod koji je razvijao godinama i pažljivo pripremao za tržište.

 
Što dalje?

Gizmodo piše kako je timing Jobsa sumnjiv. Osobno smatram kako to nije uzrok jer je stvorio najveću kompaniju današnjice. Temeljenu na znanju. Njegov nasljednik Cook je čisti operativac te vidim jednu parelelu s Microsoftom gdje je čundovati Balmer naslijedio Bill Gatesa.

Naime, Balmer je također čisti operativac. Ujedno vjerujem kako će svi novi proizvodi, ukoliko ih bude, imati neki osobno Jobsov pečat i biti dio njegovog nasljeđa. Kada imate takav jak portfolio poput iPada, iPhone, iPoda, Maca, onda nadogradnja u narednih nekoliko godina nije teška, ali upitno da li i revolucionarna. Bilo kako bilo Jobs je skinuo legende poput Lee Iacocce i ušao u klasu najvećih menadžera ikada.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije