Nikola Blažon: “Ususret berbi jabuka”

Nikola Blažon: “Ususret berbi jabuka”

Približava nam se još jedna, za sve voćare najvažnija operacija u godini – berba. Proteklog vikenda u Donjem Kraljevcu, na voćarskom sajmu, dogovorena je cijena otkupa koja iznosi 3 kune (2,20 kn + 0,80 kn državnog poticaja) za prvu klasu jabuka.

Takva cijena je sasvim prihvatljiva, čak i odlična ako se pogledaju cijene otkupa u susjednim nam zemljama. Međutim, mnogi voćari se žale na načine obračuna u hladnjačama nakon kojih će cijena otkupa u prosjeku iznositi oko dvije kune za ukupnu predanu količinu jabuke.

Istina je kao i uvijek negdje u sredini, a glasi: niti hladnjače obračunavaju 100% objektivno, niti sva jabuka nije onako dobre kvalitete kakvu proizvođač misli da je isporučio. Tom problematikom se neću ovog puta baviti, a niti ju nije moguće obraditi jednim člankom. Ono što svaki proizvođač može napraviti i bez dogovora sa otkupljivačima jest poboljšati kvalitetu ubrane jabuke.

Najveća degradacija se događa upravo u procesu berbe i transporta iz voćnjaka o čemu sam već pisao. Drugi problem je berba u preranom ili prekasnom terminu, odnosno branje nezrelih/ prezrelih plodova. Već dva-tri tjedna kupci obilaze voćnjake i traže Zlatni delišes i Mutsu?!? Kažu tržište ih traži. Kratkoročno i trgovac i proizvođač imaju koristi, međutim nitko ne misli na budućnost.

Potrošnja jabuka po stanovniku u Hrvatskoj je oko 15 kg što svakako treba povećati (Austrija ima potrošnju od 50 kg po stanovniku). Ovakvim pristupom to se neće dogoditi. Kupac će kupiti nezreli Zlatni delišes koji izgleda privlačno, zagristi, baciti ga jer je bezukusan  i neće tako skoro opet kupiti jabuku. Ja sam jednom probao fenomenalan Crveni delišes iz Italije; oblik, boja, čvrstoća sve pet. Okusa nije bilo. Voda upakirana u predivnu ambalažu. Više nikada nisam kupio jabuku iz Italije, možda prestrogo ali tako je.

Gala i Elstar se približavaju kraju berbe, a kroz koji dan će početi i berba zimskih sorata, prvenstveno Jonagolda i Zlatnog delišesa, dok sa Idaredom treba pričekati  barem još tjedan dana. Tako kažu pokazatelji berbe: čvrstoća, sadržaj suhe tvari i stupanj razgradnje škroba. Svaki voćar morao bi koristiti navedene pokazatelje kako bi mogao ubrati jabuku u vremenu kada je najbolji odnos težine, boje okusa i skladišne sposobnosti. Preranom berbom smanjuje se prirod jabuka.

Kvaliteta plodova je slabija, a time i mogućnost čuvanja. Plod uglavnom nema dovoljnu obojenost, bez arome je, gorkog okusa i podložan pojavi fizioloških oboljenja tokom skladištenja. Prekasno ubrana jabuka ne može se dugo čuvati, a dolazi i do opadanja plodova u voćnjaku. Također dolazi do pojačane pojave fizioloških bolesti ali i različitih gljivičnih oboljenja.

Podaci o zrelosti dobiveni su na temelju uzoraka iz voćnjaka u okolici Donjeg Kraljevca, Nedelišća i Vratišinca. Vrijednosti su i u ostalim djelovima Međimurja otprilike iste ali ih morate uzeti sa rezervom. Naime nije isto dozrijevanje na MM106 i M9, sa mrežom ili bez mreže, količina plodova po stablu, itd. Ako imate kakva pitanja ili nedoumice slobodno se javite na email i sretna vam i uspješna berba.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije