
Orehijada, tradicionalna manifestacija koja svake godine okuplja brojne posjetitelje i gurmane u Orehovici, ni ove godine nije razočarala raznovrsnom ponudom gastronomskih užitaka
Iako su dominirale slastice od oraha koje su pripremile vrijedne članice udruga, posjetitelji su se mogli okrijepiti i jelima na žlicu koja su pripremile članice Župnog zbora Majke Božje Fatimske iz Orehovice. Među njima bila je Katarina Branović koja je pripremila lovačku juhu po staroj, iskušanoj recepturi.
– Već tri godine kuham na Orehijadi, počela sam dolaziti s prijateljicom Maricom i tako sam se uključila. Skupljamo priloge za Župni zbor, da se počastimo na Svetu Ceciliju, ako netko umre, da imamo za vijenac, za lampaše. I tako, uz malo truda imamo neke novce. Nemamo cijenu za hranu koju smo skuhale, ali ako tko što ostavi, dobro dođe, kaže vesela kuharica.
Juha je još vruća, vrlo ukusna i začinjena baš kako treba, vidi se da gospođa Branović ima iskustva u kuhinji i da to radi s ljubavlju. Posebno je ponosna na svoj kruh od kuruzne melje koji odlično ide uz juhu i za koji prima pohvale od svih koji su ga probali, kao i za juhu. Komplimente prima sa zadovoljstvom, kao uostalom i svaka kuharica, a brine ju jedino je li juha previše šarf. Kako se lonac do kraja dana potpuno ispraznio, sigurna je da je sve bilo fino i da su se oni koji su probali njezino jelo dobro najeli jer je to i cilj, kaže skromno.
– Da, volim kuhati i peći kolače, volim dijeliti svakome. Sama sam učila, doma sam imala četiri brata, znate kakvi su muški, smije se simpatična 62-godišnjakinja.
Živi u Orehovici s mužem, ima dva sina, kćer koja živi u Njemačkoj i jednog unuka. Rodom je iz Štefanca, a u mjesto je došla kao mlada djevojka, kada se udala sa šesnaest godina, to je tako bilo onda, kaže Katarina. Kako je upoznala supruga i kako su se zaljubili, nije htjela odati, samo se tajnovito smješkala, odaje jedino da on voli njezinu kuhinju i da se slaže s izrekom kako ljubav ide kroz želudac.
Gospođa Branović nije jedna od onih domaćica koje svoje recepte čuvaju u tajnosti od drugih, dijeli ih sa svima koji pitaju, pa je tako i za list Međimurje otkrila kako sprema lovačku juhu s kobasicom od divlje svinje i kukuruzni kruh.
Kuruzni kruh
SASTOJCI
– kukuruzno brašno
– raženo brašno
– kvasac
– šećer, sol
PRIPREMA
Na vodi poparite kukuruzno brašno i razmutite kvasac. Kad se kvasac ohladi, u smjesu se dodaje sol i malo šećera. Sve se pomiješa i mijesi se kruh, uz dodatak raženog brašna. Kad zamijesite kruh, stavite ga u posudu i ostavite nekoliko sati da se digne.
Kruh prije pečenja premažite smjesom od bijelog i raženog brašna razmućenog u vodi. Kruh se prvo peče na 250 stupnjeva, oko 20 minuta, a zatim se temperatura smanji na 200 stupnjeva, kruh se prekrije papirom za pečenje da ne zagori te se nastavlja peći 2 i pol sata. Kada je gotov, kruh se ostavlja da odstoji do drugog dana i tek se onda reže.
MIRISI DOMA
Lovačka juha
SASTOJCI
– luk
– češnjak
– mrkva
– špek
– kobasice (od divljači)
– gljive
– krumpir
– rajčica
– začini: sol, papar, vegeta, paprika
PRIPREMA
Luk se najprije preprži na ulju, onda se dodaje češnjak, crvena paprika (slatka i ljuta), voda te povrće i gljive (po želji).
Sve se zajedno kuha oko sat i pol na laganoj vatri. Na kraju se u juhu doda zaprška koja se radi s kukuruznim brašnom.
*Preuzeto iz lista Međimurje br. 3658