čakovec

JOSIPA NOVAK Donosimo recept za domaću roladu s pekmezom

Poslala bih još fotografija, ali moji doma su već smazali cijelu roladu, smije se Josipa Novak

Ova mlada mama iz Čakovca svakodnevno kuha za svoju obitelj, a svoje kulinarske početke naziva „jednostavnima i skromnima”.

– Željela sam naučiti kuhati za svoju obitelj pa sam počela pregledavati recepte na internetu. Kuhati sam naučila prateći razne stranice s receptima i društvene mreže, a nešto sam vidjela i na kulinarskim emisijama. Jednostavno je pohvatati konce kad sve vidiš korak po korak, a zahvaljujući videu znaš što očekivati i ideš li uopće u dobrom smjeru.

Josipa kaže da, iako je kuhanje svakako kućanski posao, ono za nju ne predstavlja mrsku obavezu.

– Jedino mi je ponekad teško smišljati ideje za gablece, šali se ona.

Ipak, s idejama joj pomaže svekrva s kojom redovito razmjenjuje recepte.

– I recept za naš najdraži desert, roladu s pekmezom, mi je zapravo dala svekrva. Pretpostavljam da najbolji recepti dolaze s iskustvom. Deserte spremam rijetko, ali ovu poslasticu svi obožavamo. Rolada nestaje čim izađe iz hladnjaka.

Josipina obitelj dokaz je da se kulinarsko umijeće najbolje prenosi s koljena na koljeno. Baš kao što svekrva pomaže njoj, Josipa već sada pomaže svojoj malenoj kćeri u njezinim prvim kulinarskim koracima.

– Moja kći Emili ima tek pet godina, a već se ne odvaja od mene kada sam u kuhinji. Sve pozorno promatra i upija kao spužva. Vidim da ju kuhanje već sada zanima.

Ova ponosna mlada mama najčešće za svoju obitelj sprema jela kao što su domaća pileća juha ili mesna jela s umacima.

– Paprikaš je svima favorit, a na stolu se često nađe i varivo s mahunama i mesom. Od klasika bih svakako izdvojila sarmu. Uglavnom se trudim kuhati što više jušnih jela, uz pokoju iznimnu fast food dostavu, šali se ona.

– Uvijek je bolje jesti svježe, samo što današnji tempo života to dosta otežava. Puno ljudi na žalost jede gotovo isključivo smrznuta jela, kaže.

Josipa veliku važnost pridaje korištenju svježeg mesa iz odgovornog uzgoja i domaćeg povrća.

– Kad je u pitanju zdravlje, ništa ne može zamijeniti domaću kuhinju. Kuhanje je opuštanje i razonoda za one koji to vole, zaključuje ona.

Josipa nam je za kraj odlučila otkriti tajne svekrvine savršene rolade s pekmezom.

MIRISI DOMA

Domaća rolada s pekmezom

SASTOJCI

– 7 jaja

– 7 žlica šećera

– vrećica vanilijinog šećera

– vrećica vanilijinog burbon šećera

– 7 žlica glatkog brašna

– prstohvat soli

– 0,5 dcl hladne vode

– žlica ulja

– naribana korica limuna

POSTUPAK:

Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva. Razdvojiti bjelanjke i žumanjke, bjelanjke staviti u zdjelu i malo posoliti, potom mikserom istući u čvrsti snijeg. Dodati šećer pa miksati dok smjesa ne postane jako gusta. Kada smjesa dosegne željenu konzistenciju, počinjemo dodavati prethodno odvojene žumanjke, i to jedan po jedan, uz kontinuirano miksanje. Nakon što su svi žumanjci iskorišteni, dodajemo ulje, brašno, potom vodu i na kraju koricu limuna. Između dodavanja svakog sastojka smjesu je potrebno mikserom miskati na najvećoj brzini. Nakon što su svi sastojci sjedinjeni, smjesu možemo izliti u posudu za pečenje te peći deset do dvanaest minuta u prethodno zagrijanoj pećnici. Kad je gotovo, tijesto pod dlanom mora biti spužvasto.

Još uvijek vruće tijesto potrebno je odmah izvaditi iz pećnice te mu dodati nadjev od pekmeza. Najbolje ga je potom zarolati pomoću papira na kojem se peklo. Nakon dodavanja nadjeva roladu ostaviti da se ohladi, potom staviti u hladnjak na još nekoliko sati.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3652

Iz naše mreže
Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije