
Slava Jaklin rodom je iz Gornjeg Kuršanca, a prije nekoliko godina preselila je u Dragoslavec Breg
Nakon gotovo 40 godina rada u kafiću, otišla je u zasluženu mirovinu i otada velik dio svog vremena posvećuje kuhanju.
– Kuhanje mi predstavlja zadovoljstvo, a ne obavezu. Pripremi jela treba posvetiti vrijeme i pažnju koju ono zahtjeva, ne valja brzati, kaže Slava.
Kuhati je naučila od mame, a sjeća se i prvog jela koje je pripremila.

– Mama je uvijek kuhala, a ja sam u tišini sve pratila i upijala kao spužva. Jednom prilikom, htjela sam je iznenaditi toplim domaćim obrokom koji će je čekati pri povratku s posla. Išla sam korak po korak i uspješno skuhala mahune s vrhnjem. Mama je bila jako iznenađena kad se vratila kući, prisjeća se naša sugovornica s osmijehom na licu.
Danas Slava najčešće kuha za supruga pa se fokusira na hranu koju on voli. – Većinom jedemo juhice i druga jela na žlicu, sa saftom. Nismo ljubitelji pretjerane količine mesa. A za ostatke se uvijek „pobrine” naš njemački ovčar Rex – dodaje.
Vrlo rado, Slava peče i kolače. – Ideje pronalazim na internetu. Vidim nešto što mi se svidi, pogledam sastojke, pa probam i napravim. Kolače bih mogla peći svaki dan, samo što ih nema tko jesti – naglašava u “polušali”.
Onako, iz glave, priprema i stara tradicionalna jela poznata gotovo svakoj ženi iz Međimurja. Na pitanje što bi savjetovala osobama koje tek uče kuhati ima spreman odgovor.
– Za dobro kuhanje treba imati volju, a ponekad treba i potražiti savjete starijih. Moja mlađa kći učila je kuhati od mene i svojom me vještinom čak i nadmašila, međutim još me dan danas ponekad zna nazvati i pitati za savjet – otkriva na kraju, dok je za naše čitatelje izdvojila dva, njoj samoj, posebno omiljena jela.
Šlikrfe
Za pripremu „šlikrfa” potrebna su svinjska pluća, brašno, sol, voda i domaća kosana mast. Svinjska pluća najprije se moraju prokuhati i ohladiti, a potom samljeti.
Nakon toga pluća je potrebno nasoliti i malo prepeći na svinjskoj masti. U međuvremenu treba pripremiti tijesto, i to povezivanjem 70 dag glatkog brašna, soli i malo vode. Kada se postigne zadovoljavajuća konzistencija, tijesto je potrebno zamijesiti, razvaljati i narezati na pravokutnike.
Oni se potom pune nadjevom od svinjskih pluća i motaju u jastučiće, koji se moraju desetak minuta prokuhati u posoljenoj vodi i to uza slabije vrenje. Nezaobilazan dio ovog recepta je domaća kosana mast, kojom je na kraju potrebno preliti dobivene punjene jastučiće.
*Preuzeto iz lista Međimurje br. 3642