SVETOMARTINSKA GRAHIJADA

FOTO Premijera Izložbe ’70 vrsta slatkovodnih riba’: Josip Horvat Majzek otkriva tajne riječnih dubina

Na današnjoj svečanosti Svetomartinske grahijade posjetitelji su imali priliku svjedočiti jedinstvenoj premijeri izložbe koja je istaknula bogatstvo slatkovodnog svijeta naših rijeka, autorsko djelo poznatog čakovečkog fotografa i istraživača, Josipa Horvata Majzeka

Horvat, koji je već stekao reputaciju kao autor četiriju knjiga, kao i brojnih fotografskih izložbi prirodnih tema, ovog puta odlučio je predstaviti svoje najnovije istraživačko djelo fokusirano na slatkovodne ribe.

– ’70 Vrsta Slatkovodnih Riba’ nije samo obična izložba fotografija, već rezultat desetogodišnjeg truda i predanog rada na terenu.

– Bitno je ne samo uhvatiti i fotografirati ribu, već i istražiti njezino prirodno stanište, ističe Horvat, objašnjavajući kako su rijeke poput Mure i Drave stalno podložne promjenama koje mijenjaju strukturu okoliša. Traženje staništa riba često je izazovan zadatak, ali upravo u tome leži bit istraživanja, dodaje.

Izložba nije samo estetsko iskustvo, već je Horvat dodatno obogatio svoje radove kreativnim oznakama. Plava boja označava autoktone vrste, zelena predstavlja endeme, dok crvena signalizira strane i invazivne vrste. Kroz interpunkcijske znakove, Horvat je detaljno označio dijelove tijela riba, a svaka točkica na radovima predstavlja približno 10 centimetara veličine ribe.

Jedno od impresivnih otkrića koje je Horvat podijelio s posjetiteljima je som od 25 točkica, što odgovara impresivnoj dužini od 2.5 metra. No, unatoč ovom impresivnom ulovu, Horvat naglašava da je sve ribe koje je uhvatio za dokumentiranje, nakon toga puštao natrag u vodu, čime se osigurava očuvanje ekosustava.

– Ova izložba nije samo o fotografiji, već i o očuvanju našeg prirodnog bogatstva i raznolikosti, istaknuo je Horvat, čije je djelo danas ponudilo uistinu zanimljivu priliku da se upoznamo s fascinantnim svijetom slatkovodnih riba našeg kraja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije