rođendan muzeja

FOTO Jedinstvena izložba ‘Oton Iveković – Slikar Zrinskih’ otvorena je u Muzeju Međimurja

Večeras je u izložbenom salonu Muzeja Međimurja otvorena izložba 'Oton Iveković - Slikar Zrinskih' koju možete razgledati do 30. lipnja

Program je vodila kustosica Janja Kovač, a otvorenje izložbe, koje je je svojim nastupom upotpunio i Ansambl Pučpuljike, ujedno je i dio proslave 70. godine rođendana muzeja.

Prisutnima se obratila ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan, autorica izložbe dr. sc. Snježana Pintarić, Vesna Pascuttini Juraga iz Konzervatorskog odjela Varaždin, a ispred Ministarstva kulture i medija, predsjednica Upravnog vijeća MMČ-a Karolina Juzbašić i gradonačelnica Ljerka Cividini.

Oton Iveković hrvatski je slikar (Klanjec, 17. IV. 1869 – Zagreb, 4. VII. 1939). Autor raznolikog opusa, jedan je od utemeljitelja hrvatske moderne prijelazu 19. na 20. st., poznat osobito po djelima nadahnutima nacionalnom poviješću.

Osobito je bio fasciniran velikaškom obitelji Zrinski, na temu kojih je ostvario niz radova. Za vrijeme studija na bečkoj Likovnoj akademiji dobio nadimak „Zrinjimaler” – slikar Zrinskih.

Iz iznimno velikog i značajnog slikarevog opusa, za ovu izložbu odabrana su vrlo specifična djela, tj. niz radova na temu događaja i likova iz povijesti velikaške obitelji Zrinski, koji svjedoče o Ivekovićevoj okupiranosti poviješću ove obitelji i njezinom tematiziranju u umjetničkim djelima od samih početaka slikarskoga djelovanja. Upravo zbog toga je za vrijeme studija na bečkoj Likovnoj akademiji dobio nadimak „Zrinjimaler” – slikar Zrinskih!

Izložba prezentira niz inačica poznatog „Rastanka Zrinskog i Frankopana od Katarine Zrinske“, počevši od prve verzije slike nastale 1887. godine koju je Oton izradio kao dokaz svog talenta umjesto prijemnog ispita, kada je kao mladić s devetnaest godina odlučio krenuti na bečku Likovnu akademiju. Osim „Rastanka“, na izložbi su prisutne i kompozicije velikog formata „Nikola Šubić Zrinski u Sigetu“ i „Zrinski i Sokolović u Sigetu“, zatim „Ivan Gnade – posljednji Zrinski“, kao i akvareli starih hrvatskih gradova i utvrda koji su bili u posjedu Zrinskih, rađeni za Milenijsku izložbu 1898. u Budimpešti

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije