KAJ BUMO JELI

MARIJA NOVAK IZ MIHOVLJANA Donosimo recept za prefino varivo od kelja kakvo još niste probali! 

Iako u Mihovljanu u kući Marije Novak (77) danas žive tri generacije obitelji, uz njezina supruga Viktora tu su njihov sin i snaha te unuka sa suprugom, Marija je i dalje reklo bi se, glavna u kuhinji

– Ne mene moči z kuhje vun spraviti. Volim kuhati, a volim i peći i veseli me što mogu pripremati obroke za cijelu obitelj. Što nas je više, to bolje. Dok baš treba mlađima prepustim kuhinju, no u većini slučajeva ja se primam namirnica i kuhače jer u tome jednostavno uživam, objasnila je simpatična Marija koju smo posjetili kad je na meniju bilo varivo od kelja. – Jednom tjedno barem mora biti neko varivo, naglasila je. – Kako nas u kući ima više uz to idu i domaće kobasice, malo mesa, palenta i salata. Od pripremljenoga, svatko si pojede što mu je po volji. Kako kad kome odgovara, rekla je dajući nam recept za njezin ukusni kelj.


Marija je kuhati učila davno, uz stariju sestru, a kruh je mijesila i pekla već kao djevojčica. Danas ne može proći vikend bez da ispeče neki kolač. – Rado ih pečem, ali rado i jedem. U nedjelju su obavezno klipići ili neka štruca s kakaom, makom ili orehima ili buhtline isto tako s makom ili orehima, ili čak sirom i pekmezom, a za posebne prigode, rođendane i blagdane, kada je puna kuća ljudi, spečem i razne vrste kolača, suhe i kremaste, nabraja Marija.


Polje i domaće životinje


Nekada nije mogla provoditi toliko vremena u kuhinji jer su obrađivali zemlje i brinuli za domaće životinje, krave, bikove i svinje, pa se često spremalo na brzinu. – Gladni nismo bili, nije nam ništa falilo jer je i uz poljoprivredu uvijek bilo svega, samo smo kuhali malo drugačije. Prije nego bi se išlo na polje pripremila sam sve i započela kuhanje, a nakon posla na oranici i u staji, jelo bi dovršila i sve je bilo spremno. Kuhali su se juhe, gulaši, ričet, pretepeni grah…, kazala je Marija dok je suprug Viktor dodao da se na polje nosila i južina kad je tamo trebalo provesti cijeli dan.

– Kruh, meso z tiblice, slanine, salama i luk, pa na jesen paradajz i paprika. Sve bi se stavilo u košaru i dok je bila pauza se jelo na polju, nije bilo časa ići doma, pa natrag, ispričao je Viktor. Danas domaće životinje više nemaju te je nešto manje posla, no i dalje obrađuju vrt, rade zimicu… – Nešto mesa nakon kolinja smo uvijek sušili, nešto pospremili svježe u škrinju, a radili smo bijele i črne čurke. Koci su danas prazni, ali na vrtu ima svega, a mislim da bez zelene salate ne bi mogli, smije se Marija.

Obitelj je naučena na domaće pa osim zelene salate, uzgajaju i luk, češnjak, poriluk, krastavce, tikvice i drugo povrće.

– Svake godine bojimo se mraza, no sada ga valjda više ne bude, nada se Marija koja sprema i domaću tjesteninu, mlince, rezance i krpice.

– Praunuk Viktor voli moju tjesteninu koju umjesto sa saftom radije jede z makom. On bi rezance jel svaki dan, veselo pričaju Marija i Viktor. Živo je tako u Marijinoj kuhinji cijeli dan. Neki naime rade, pa doručkuju prije posla, ručak je spreman od 11 sati pa jede kad tko stigne. U prolazu, svima je kuhinji usputna stanica, glavna prostorija u kući, najviše korištena. Ovdje malo popričaju, zajedno sjednu, popiju kavu. Topla obiteljska atmosfera iz kuhinje se širi cijelom kućom pomoću raznih mirisa i aroma, a za to je najčešće u kući zaslužna naša sugovornica, simpatična Marija koja je i nama odmah vadila tanjur da osjetimo malo te topline kroz njezino varivo od kelja.


VARIVO OD KELJA


SASTOJCI


Kelj


Krumpir


Mrkva


Govedina ili svinjetina


Luk


Češnjak


Sol


Papar


Slatka crvena mljevena paprika


Oštro brašno


PRIPREMA


Nasjeckamo luk, posolimo i dinstamo ga na malo ulja. Kad usahne, dodamo tome češnjak, a zatim i meso narezano na kockice, svježu govedinu ili svinjetinu u količini po izboru. Sve se to dinsta jedno vrijeme, 20-ak minuta, pa dodamo slatku crvenu mljevenu papriku, sol i papar.

Nakon nekoliko minuta dodamo i na kockice narezan krumpir i mrkvu. Sve skupa zalijemo vodom toliko da se prekrije povrće. Kelj operemo i narežemo na trakice. Nakon što su se 15-ak minuta pirjali krumpir i mrkva, dodamo i kelj, promiješamo i poklopimo lonac. Kuhamo oko 5 minuta, da kelj usahne. Dodamo vode koliko je potrebno da sve bude pod vodom, a želimo li da juha ne bude prerijetka u varivo dodamo malo oštrog brašna te pustimo da se krčka još 15-ak minuta.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3601

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije