KAJ BUMO JELI

OKSANA KRALJIĆ IZ FRKANOVCA Jela ukrajinske kuhinje na međimurskom stolu, donosimo recept za Boršč

Proputovavši mnogo zemalja sa suprugom Draženom i upoznavši mnogo kultura Oksana Kraljić (50), rodom iz Ukrajine, svoje mjesto pod suncem našla je u suprugovom rodnom Frkanovcu gdje su uredili kuću i nedavno dovršili novu kuhinju koja je već sada puno korištena jer Oksana obožava kuhati i pripremati slastice

– Rano sam se udala, s 18 godina i tada nisam znala ništa kuhati pa sam za svako jelo zvala mamu ili baku koje bi mi diktirale recept, prisjetila se.

Danas se hrani jednostavno, ali voli kuhati sve. – Kažem da je moja prehrana jednostavna jer jedem slično, gotovo isto, svaki dan. Ujutro obično jaje i kašu ili kruh. Jako puno pojedem povrća kroz dan. Za ručak meso neko i kašu, a za večeru ribu i povrće. Često jedno jelo pripremama sebi za ručak ili večeru, a drugo suprugu. Kad dođu mama i kćer one si i same skuhaju što će jesti, kazala je Oksana koliko pažnje pridaje prehrani i trudi se da ona bude puna vitamina i minerala naglašavajući ipak uz smijeh da je svaka hrana zdrava, osim one kojoj je prošao rok trajanja. Već tri mjeseca uzgaja i svoj kvasac za koji se posebno treba brinuti, hraniti ga. Njime priprema ukusni domaći kruh i peciva. Mnogo kulinarskog znanja donijela je sa sobom iz Ukrajine pa voli kuhati jela koja su tamo poznata, no kuha i ono što prije preseljenja u Međimurje nikad nije. Međimursku je kuhinju već dobro upoznala te je redovito prakticira, no mi smo je zamolili za neki ukrajinski recept.


Raznovrsno i bogato


Podijelila je stoga Oksana s nama način na koji ona priprema boršč, poznatu ukrajinsku gustu juhu, koju bi u Međimurju prije nazvali varivom nego juhom.

– To je gusta juha i ima puno sastojaka, naglasila je dodavši kako boršč svatko sprema na svoj način. Jedni stavljaju grah, drugi ne, pa se vrhnje može dodati, ali i ne mora… – Glavni sastojak boršča svima je ipak cikla koja mu daje karakterističnu boju i posebnu aromu. Nama je ukusno, naučila sam i šogoricu slagati tu juhu po mojem receptu. Boršč se ne priprema u malim količinama, a ako ga ne pojedu obitelj i prijatelji kad se puno skuha, zna se da je ionako bolji drugi dan, kazala je naša sugovornica ispričavši nam kako ukrajinska kuhinja nije mnogo drugačija od hrvatske, ali ima razlika. – Bila sam tu na kolinju. U Ukrajini se salo ne kuha u kotlima kao ovdje već ga narežemo na manje komade, solimo i stavljamo u posudu gdje odstoji, a poslije ga vadimo i jedemo u raznim kombinacijama, objasnila je.

Jedno od najpoznatijih jela ukrajinske kuhinje svakako su vareniki. – Ovaj put ih je pravila moja mama Olha. Zamijesila je tijesto, nadjenule smo varenike krumpirom, preklapale te pospremile u zamrzivač. Mogu biti punjeni raznim nadjevima, opisala je. U Ukrajini se od priloga najčešće jede heljda i to sa svime i u bilo koje doba dana. – Tu se jede heljda, ali ne toliko kao u Ukrajini. Slažemo i iste dizane kolače, a pripremamo i kolač sličan međimurskoj bidri. Ukrajinske su manje, bidrice, i zovemo ih paska. To je tradicionalni ukrajinski kruh koji se po običaju priprema za Uskrs.

Iznutra može biti punjen voćem, a izvana ga prelijem glazurom i ukrasim, navodi i dodaje kako ih često pravi pokazujući nam fotografije nekih od primjera njezine paske. Najvažnije jelo na stolu za Božić pa je kutja, kaša pomiješana sa suhim grožđem, sjemenkama maka, medom i orasima. Ovdje se priprema sarma, a u Ukrajini je jelo golupci vrlo slično sarmi. Tek je ovdje probala i učila od svekrve praviti pretepeni grah i krastavce, jela koja su joj prvo zvučala čudno. – Pretepenih jela nema inače u Ukrajini. Nema ni krumpirove salate. To je zato što nema bučinog ulja kao ovdje, no u mojoj domovini kiselimo i rajčicu, što ovdje nisam vidjela, dodala je za kraj ponudivši nam tanjur pun mirisnog crvenog boršča.


BORŠČ


SASTOJCI


1kg svinjskih rebara


800g cikle


600g krumpira


150g graha


200g pelat rajčice


1 luk


3 češnja češnjaka


Sol, papar, lovorov list, šećer, sok od limuna


PRIPREMA


U veliki lonac stavimo posoljeno meso i ulijemo toliko vode da ga prekrije te stavimo kuhati. Krumpir narežemo na kockice i dodamo mesu kad se već jedno vrijeme kuha. Grah kuhamo u drugom loncu, a ciklu prvo ispečemo u pećnici da ne bude sirova, da omekša.

Nakon toga ciklu naribamo ili narežemo na trakice. Na tavici popržimo luk i češnjak i stavimo skuhanu i naribanu ciklu, zatim pelat, a onda po želji začine. Solimo, stavimo papar. Mora biti kiselo slatko. Ako je cikla gorka dodamo malo šećera, ako je dosta slatko dodamo sok od limuna.

Začini se dodaju kako kome odgovara okus. Sve iz tavice zatim dodamo u veliki lonac gdje su se meso i krumpir već dobro skuhala, a za to vrijeme je kuhani i grah pa i to dodamo u veliki lonac i sve skupa izmiješamo. Serviramo u dubokim tanjurima ili zdjelicama, dodamo u tanjur žlicu kiselog vrhnja, poslužimo uz domaći kruh.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3596

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije