NA ČELU MEĐIMURSKOG SPORTA

MATO KLJAJIĆ ‘Još jedan mandat je čast, ali i obveza’

Nakon što je dobio još jedno jednoglasno povjerenje za novi četverogodišnji mandat na čelu Zajednice športskih udruga i saveza Međimurske županije Mato Kljajić je predstavnicima međimurske sportske obitelji predstavio svoj plan rada

Okupljenim sportskim djelatnicima, članovima Skupštine naše krovne sportske organizacije obećao je daljnji iskorak u osiguravanju prije svega financijskih sredstava, ali i potrebne podrške klubovima i savezima, odnosno nastavljanje dosadašnje uzlazne putanje u međimurskom sportu. Upravo ta najava i novi mandat na čelu ZŠUIS Međimurske županije povod je za razgovor sa poznatim sportskim djelatnikom i gospodarstvenikom iz Preloga.

Na redovnoj sjednici Skupštine održanoj sredinom travnja dobili ste jednoglasnu podršku svih skupštinara?

Ta podrška, kao i još jedan mandat, sada već četvrt su čast, ali i velika obaveza. Ovakva podrška znači da smo u proteklih 12 godina dobro radili. Međimurje je malo, svatko zna svakog, zna se tko što i kako radi, a to vrijedi i za sport. Ne možete ljude prevariti, rad ove ekipe ljudi s kojima je bilo zadovoljstvo surađivati prepoznale su sportske strukture. Iskreno im hvala na podršci, na suradnji i idemo tim tempom i sljedeće četiri godine. U svakom dosadašnjem mandatu smo napravili iskorak pa se to očekuje i ovome – a oni koji nas dobro poznaju, znaju da ćemo to isporučiti.

Kada ste prije 12 godina preuzeli „ključeve“ Zajednice situacija nije bila sjajna?

Moramo priznati da nije bila. Ne želimo se osvrtati na ta vremena, treba to ostaviti u prošlosti, ali ono što smo zatekli bilo je daleko od dobroga. Išli smo korak po korak, rješavali prioritete i kroz evoluciju, a ne revoluciju, smo došli do toga da je danas županijska sportska zajednica primjer posloženosti.

Uostalom to je nedavno utvrdila i sportska inspekcija. Donijeli smo brojne pravilnike, naš rad otvorili prema savezima i klubovima, riješili smo kadrovska pitanja unutar naše stručne službe i posljedice svega toga se vide na zadovoljstvo svih dionika sporta u našem kraju. Postali smo pravi servis savezima i klubovima što se vidjelo i tijekom usklađivanja s novim Zakonom o sportu, mogućnostima otvaranja obrta za trenere, dodatnog obrazovanja i slično.

Kako ocjenjujete suradnju s Međimurskom županijom?

Naš glavni izvor sredstva, sukladno odredbama Zakona o sportu je županijski proračun. Moram pohvaliti župana Posavca koji je pokazao da ima razumijevanja za sport i sportaše. Posljednjih godina mi raspisujemo Javni poziv za sufinanciranje javnih potreba u sportu i to odrađujemo jako dobro.

Sredstva pristižu redovito, povećavaju se iz godine u godinu, a u korektnoj suradnji smo odradili i najkompleksniji projekt dosada: titulu Europske regije sporta. Ta titula koja nam je dodijeljena 2022. kao prvoj hrvatskoj i tek trećoj europskoj regiji je bila pozitivna prekretnica u politici prema sportu.

Investiralo se u sportsku infrastrukturu, pokrenuti su novi projekti, poboljšana je suradnja s drugim akterima društvenog života koji se tiču sporta; poput javnog zdravstva, turizma, gospodarstva, visokog školstva, predškolskog odgoja, osoba treće životne dobi, zaštite prirode, ali i drugih.

Radi se na sve više projekata?

Zajednica je dugo bila prepoznata samo po proglašenju najboljih sportaša i dodjeli Priznanja Franjo Punčec te organizaciji Olimpijskog festivala dječjih vrtića. Sada obilježavamo Hrvatski i Međunarodni olimpijski dan, potpora smo organizaciji nekoliko trkačkih eventa, podržavamo biciklijade, organiziramo predavanja zdravstvenih djelatnika, obilježavamo dane županije, partner smo Zajednici sportskih udruga Čakovca na njihovim projektima, a od prošle godine uspješno smo se prijavili na natječaj Ministarstva turizma i sporta te smo osigurali dodatna značajna direktna sredstva za rad trenera s najmlađima i nabavku opreme. Prijavljen je i prekogranični projekt sa Slovencima tako da se nadamo dodatnom impulsu. Ne smijemo zaboraviti i dobru suradnju koju imamo s Hrvatskim olimpijskim odborom.

Sve to odrađuje mala ekipa ljudi?

Jedanaestočlani Izvršni odbor nam je tijekom ovih mandata imao minimalne promjene i to samo zbog zaista objektivnih razloga poput bolesti, preseljenja ili promjena radnih mjesta. Najbliži suradnici su mi potpredsjednici Vukoja i Pfeifer, a veseli me što mogu javno reći kako smo gotovo sve odluke tijekom godina donosili jednoglasno. Bilo je tu rasprava, bilo je razgovora, bilo je i tema za koje nismo odmah našli kompromis, ali smo na kraju uvijek došli do rješenja. I tu je naša snaga, jer svi dolazimo iz različitih sportova, ali imamo iskustva i znanja da sagledamo širu sliku za konačnu dobrobit sporta.

Naravno tu je naš tajnik koji sve te odluke provodi i koordinira, a ne smijemo ni zaboraviti ni članove Nadzornog odbora. Mogu reći da je Zajednica najbolja refleksija Međimurja – nema nas puno, marljivi smo, radišni, ne hvalimo se na sva zvona, a rezultat se vidi.

Što je preostalo za odraditi?

Moramo neke pravilnike malo prilagoditi novim vremenima, tražit ćemo dodatne izvore financiranja kroz mogućnosti koje nude nacionalni i europski natječaji. Naravno da pozivamo sve koji mogu i žele pomoći sportu Međimurja da nam se pridruže, svi su dobro došli. Ima posla, ali se ne bojimo izazova – poručio je stari, novi predsjednik Zajednice športskih udruga i saveza Međimurske županije Mato Kljajić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije