Kiksati? Da! Odustati? Nema šanse

MOTIVIRAJUĆE Naš pisac Kristian Novak poslao poruku djeci koja nisu prošla na LiDraNo: “Ja sam jedan od vas”

Kristian Novak, hrvatski književnik i jezikoslovac te profesor na Odsjeku za germanistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, i ove je godine bio član žirija za državni LiDraNo

Tim je povodom preko svog Facebook profila poslao poruku svoj djeci koja su se natjecala, no koja nisu prošla dalje. Mnoge pratitelje oduševio je svojom objavom.

“Jednom godišnje dobijem neprocjenjiv uvid u pisanje i razmišljanje malih i mladih”

 “LiDraNo 2024 – ovih dana su opet objavljeni rezultati. Neki su saznali da putuju na državnu smotru, neki da ovaj put nisu uspjeli. Jedan sam od odgovornih za selekciju literarnih radova. Inače odgovornost bude i tlaka, ali u ovom slučaju rado se latim toga jer jednom godišnje dobijem neprocjenjiv uvid u pisanje i razmišljanje malih i mladih. Da, naiđem na izlizane fraze, rječitost koja služi samo tome da se popuni praznina papira, ali svaki se put obogatim i čitanjem sjajnih tekstova”, započeo je.

“Osnovnoškolci me vode od nevinih maštarija o zubić vilama i svjetova punih slatkiša, kroz prijateljske, ljubavne i obiteljske problemčiće, do totalitarističkih sustava i bezbojnih distopija. Iščitavam njihov silan interes za obiteljske generacijske terete i potrebu za blizinom, s upoznavanjem vlastitih roditelja na novoj razini, shvaćanjem da su trodimenzionalni likovi, a ne božanstva bez mane. Saznajem kako reflektiraju o nasilju u svojoj okolini (da, i onom kad učenik tuče učitelja!), kako žive u oštrom procjepu između čežnje za pripadanjem i opasnosti od droge, alkohola, kocke, manije šopinga, piše Index.hr

Dobro ste pročitali – govorimo o osnovnoj školi. I ja sam se prepao. Ali kakva je korist od paljenja alarma? Djeca se pisanjem otvaraju i kroz svoje tekstove pozivaju nas na dijalog. Oni ne žive u balonu, vide i shvaćaju puno toga. I zato su nam relevantni i važni sugovornici”, dodao je.

“Povremeno se čini da čitaš nekoga tko je porušio sve zidove “

Zatim se osvrnuo na radove srednjoškolaca.

“Srednjoškolci sve isto kao i malci, samo još žešće i s manje zadrške. Povremeno se čini da čitaš nekoga tko je porušio sve zidove i izlaže se potpuno. Propituje svoj odnos prema idealima, ljubavi, vlastitom tijelu i duhovnosti, propituje odgovornost spram sebe, bližnjih i prirode, umjetne inteligencije i nesigurne budućnosti. Neki tekstovi toliko su uronjeni u tehnološku i političku sadašnjost, da mi se čini da ih nitko prije 30 godina ne bi mogao razumjeti. Ali ako ih danas razumijemo barem djelomično, nada postoji”, nastavio je.

Potom se obratio onima čiji radovi nisu prošli.

“Naposljetku, valja ponoviti ono od prošle godine, a posvećeno je, i opet, onima koji NISU prošli ovaj put te njihovim mentoricama/mentorima. Siguran sam da među tekstovima odabranima za sudjelovanje na državnoj razini nema onih koji su nezasluženo tamo. Kao i da među onima koji nisu selektirani sto posto ima sjajnih.

Ali džaba to, jer kako se postaviti kad su nam upravo rekli da ipak nismo dovoljno dobri? Možemo uvijek reći ‘zaboli me’ i velika je sreća imati takvu autonomiju i samopouzdanje. Ali to je teško. Ajmo ovako. Prvo, možda ovo i nije neuspjeh. To je privilegija nas autorica i autora, uvijek možemo reći: ‘Da, dobro, ne vole me, jer ću vjerojatno biti shvaćen/a tek za 100 godina. Bam. Gonite se, debili’”, dodao je.

“Kiksati? Da! Odustati? Nema šanse”

Na kraju je svima poslao snažnu poruku.

“Lidrano-Žmidrano. Ili možemo drukčije razmišljati o tome. Jest, neuspjeh je, kiksali smo. Da smo napisali najbolji tekst na svijetu, prošao bi, a nije. Pa što onda? Kiksali smo i kiksat ćemo opet, onako kako samo mi to znamo. Kiksajte svim srcem i dokraja, draga djeco. I to redovito, nije dovoljno kiksati samo jednom, ne ne. Pazite da budu neki pravilni razmaci. Kiksajte sve bolje, kiksajte drukčije, kiksajte monumentalno, kiksajte jer imate petlje.

Zašto se obraćam upravo onima koji nisu prošli? Jer, ako ikome išta znači, ja sam jedan od vas. Nikad. Nisam. Prošao. Na Lidrano. Ni lokalna razina. Što mislite, odakle mi nadimak, Kix?  Pa što onda? Živ sam. Pišem. Dakle, otrest prašinu, udahnut duboko i idemo dalje. Kiksati? Da! Odustati? Nema šanse”, zaključio je, piše Index.hr

Mnogi su mu u komentarima zahvalili na ovoj objavi.

“Dragi Kristijane, hvala vam što postojite. Nakon do poda za ovaj tekst”, “Ti si sve”, “Ovo je toliko odlično”, “Proslijeđeno onoj kojoj je upućeno, a savjete otvorena srca primam i sama”, “Poručuje ti moja Neva, koja je bila predložena za državno s pjesmom, da je sve ok, i dodaje: ‘chill’”, neki su od komentara ispod objave.

Inače, Novak je autor romana Ciganin, ali najljepši (2016.) za koji je osvojio književnu nagradu Ksaver Šandor Gjalski kao najbolje prozno ostvarenje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije