POSTAVIO OGRADU

LESKOVEC Stjepan Grubić: Otkad pamtim za sebe, je u ovoj mlaki bila voda

Tik uz cestu koja spaja Leskovec i Sveti Urban u radnoj akciji zatekli smo umirovljenika Stjepana Grubića. Upravo je građom od "gacije" ograđivao mlaku punu vode. Pitali smo ga što radi, planira li ovdje urediti ribnjak ili...

-Ma ne, to jest možda… Ja sam vam rođen tu na brijegu, na kraju Leskovca, u staroj hižici pokrivenoj slamom. I otkad pamtim za sebe je u ovoj mlaki bila voda. Iz Leskovca su ju vozili za stoku, ni ljeti nije presušila. Moj sin Zlatko Grubić ima OPG, bavi se mljekarstvom kao što sam se i ja do mirovine. Ovu vodu tako i mi danas koristimo za zalijevanje i napajanje krava. Potežemo ju velikom cisternom, ne valja za to koristiti gradsku vodu. Pri hiži, na gospodarstvu moraš meti vodu – ispričao nam je gospodin Grubić.


No čemu ograda kad je desetljećima nije bilo, pitamo ga svejedno. Kaže kako se konačno odlučio napraviti ju zbog sigurnosti. Naime, cesta je na nekoliko metara. Iako je zasadio neka stabla, još uvijek postoji mogućnost incidenta…


Rahlo vinjeni

-Davno je to bilo, imao sam nekih petnaest godina. Vadio sam iz vode jednog čovjeka koji je biciklom završio unutra. Da, bio je rahlo vinjeni – smije se prisječajući se davne nezgode.
Kaže kako se mlaka nalazi na predjelu koji je u katastru imenovan kao Hrašćica. U mlaki ima žaba, a rado bi ubacio i koju ribicu.

-Dobro je to za mozak imati ribe. Zato ih i zubari imaju u hodniku, ili puštaju emisije s ribama kad čekate na red; zbog stresa. Mlaka je duboka metar i pol, gotovo dva metra. Oko nje raste medveđi luk, odličan je za zdravlje. Samo ga ne smijete pomiješati s otrovnom đurđicom. Da, moja se supruga zove Đurđica! – smije se Stjepan Grubić.


No to je samo šala, suprugu iznimno cijeni. On je gotovo dvadeset godina kamionom vozio mlijeko za poljoprivrednu zadrugu. Gospođa pak je, kaže, sama radila na deset hektara zemlje. Pamti i kako je trudna i ona dolazila na ovu mlaku po vodu.


I tako život ide dalje, Grubići su jedni od posljednjih mljekara gornjega kraja. Brinu za imanje, a u trenucima dokolice čitaju List Međimurje.

-Od nekad čitam Međimurje, to mora biti! Novine su mi zanimacija, da vidim kaj se događa – kaže Stjepan Grubić iz Leskovca.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3596

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije