KRIŠTANOVEC

KOMUŠINA NA ŠKOLSKIM KLUPAMA Umirovljenica i vješta majstorica Ana Grabar mlade generacije podučila izradi predmeta od luščinja

Umjesto bilježnica i knjiga, na školskim klupama u Područnoj školi Krištanovec našla se komušina ili po domaći, luščinje, a umjesto brojeva i slova, dvadesetak je učenika presavijalo sušene listove kukuruza

S tehnikom izrade predmeta od luščinja upoznala ih je umirovljenica Ana Grabar (72) iz Slemenica, prabaka jedne od učenica.

-Već u djetinjstvu sam radila cekere, a izrada figurica od luščinja mi je hobi unazad 15 godina. Ponajviše radim anđele i ruže, ali ako treba napravim i otirače, podmetače, cekere i košarice, priča nam o svom hobiju Ana Grabar. Dobro luščinje je teško nabaviti. Morate ga sami ručno skinuti sa stabljike, a nakon toga i posušiti. S dobrim luščinjem jednu ukrasnu ružu možete napraviti za pet minuta, dok s lošim trebate dvostruko više vremena, ističe nam sugovornica.

Stare vještine usvajali su učenici od prvog do četvrtog razreda, a majstorici su pomagale učiteljice Tea Bogdan i Veronika Kapelari Horvat.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3593

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije