odlična kombinacija

SLADAK POSAO Jasminka i Leo Lisjak iz Šenkovca bave se čokolatijerstvom

Prvo su se svi oduševili njihovim ukusnim eko borovnicama, a sad nestrpljivo čekaju kakvu će novu čokoladnu majstoriju osmisliti i koje okuse iskombinirati

Jasminka i Leo izrađuju čokolade koje zavode sva osjetila, piše magazin.hrt.hr.

Dok njihove borovnice miruju i skupljaju snagu za novu sezonu, Lisjaki se bave slatkim poslom…

– Odlučili smo se baviti čokolatijerstvom, tako da svoje borovnice i ostalo voće ukombiniramo s čokoladom, govori Jasminka Lisjak.

Većinu sirovina sami proizvode

Ideja nije nova, no do prošle godine bio je to samo hobi. A onda su se ozbiljnije uhvatili posla. Najkvalitetniju belgijsku čokoladu kombiniraju s raznim okusima u najrazličitijim oblicima. Većinu sirovina sami proizvode.

– Sami proizvodimo borovnice, maline, jagode. Sami proizvodimo od orašastih plodova maslace koje zatim kombiniramo u kreme koje stavljamo u čokolade, govori Jasminka.

Spajaju neobične okuse

Čokoladom oblažu voće i lješnjake, pripremaju bombone od karamele i kave, spajaju uobičajene, ali i neobične okuse. Bučine koštice, karakteristične upravo za Međimurje, imaju glavnu ulogu u posebnoj deliciji.

– Naš hit su bučine koštice u kremi s bijelom čokoladom. Napravi se “školjka” od čokolade i onda se u kremu dodaju koštice samljevene u pastu. Tako dobijemo fini orašasti okus čokolade i to je stvarno delicija, ističe Jasminka.

– Taj recept je poseban zbog toga što ga, ustvari, nema nigdje na svijetu. Mi smo razvili recept i mislim da je to super ideja jer je spojeno lokalno i čokolada, govori Leo Lisjak.

Želja kreativnog tandema, koji obožava raditi zajedno, jest da većina recepata bude originalna i njihova. Kod njih, primjerice, ne možete naći lizalice. Zato su tu – grizalice.

‘Grizalice’ za djecu, primamljive praline…

– Imamo i grizalice za djecu. Htjeli smo da djeca probaju nešto novo, liofilizirano voće u čokoladi, tako da nije samo slatka čokolada – ima tu i slatkoće i kiselina od voća i raznih okusa, govori Jasminka.

Oku i nepcu primamljive šarene praline još su jedna Leova umjetnička ideja.

– Boja predstavlja one okuse koji su u pralinama, kombinaciju tih okusa. Kad vidiš tu čokoladu, onda moraš znati što je otprilike unutra, a i okus se odmah veže uz boju i tako se razvijaju sva osjetila, pojašnjava Leo.

– Borovnica je s tamnom čokoladom, mliječnom čokoladom i malo viskija. Pa imamo malinu i naranču s mliječnom čokoladom, pa je tu jagoda, bijela čokolada… Ima još hrpa okusa koji se mogu jako dobro spojiti, rekao je Leo.

Prve kalupe kupili su još 2016. godine

Iza Jasminke i Lea dug je čokoladni put. Prve kalupe kupili su još 2016. godine. No, nije sve išlo lako kako su zamislili pa su krenuli na različite edukacije. Jasminka je u međuvremenu završila slastičarstvo, a Leo profesionalnu edukaciju u Italiji.

– Radio sam s različitim šefovima u Italiji i master čokolatijerima. Radili smo sve – od “Bean to Bar” proizvodnje, nekih jednostavnijih stvari kao što su čokoladne table, pa sve do kompliciranih stvari kao što su čokoladne skulpture, ističe Leo.

Uskoro idu na usavršavanje u Italiju

Uskoro ponovno idu zajedno na usavršavanje u Italiju jer u Hrvatskoj nema specijalizirane edukacije, a u tom poslu uvijek treba pratiti trendove.

– Htjeli bismo da ljudi probaju nešto dobro, novo, da spojimo lokalne namirnice, to nam je jako bitno budući da se i sami bavimo s borovnicama. Jedni druge podržavamo i imamo puno domaćih okusa koje možemo spojiti i dobiti vrhunski proizvod, kaže Jasminka, navodi magazin.hrt.hr.

Lisjaki su pravi dokaz da je istinita poslovica “kad se zatvore jedna vrata, otvore se druga”. Jer ih je Jasminkin otkaz na poslu prije gotovo 13 godina primorao najprije na uzgoj borovnica, a onda se pokrenula čudesna priča koja im je iz temelja promijenila život. Slažu se oboje – nabolje!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije