U NEDELIŠĆU

FESTIVAL CEKERA ZA OČUVANJE PREDMETA OD KOMUŠINE Nosimo cekere, smanjimo uporabu plastičnih proizvoda!

U Nedelišću je u tijeku III. Festival Cekara pod nazivom Očuvanje Umijeća Izrade Predmeta od Komušine

Turistička zajednica Općine Nedelišće organizirala je III. Festival Cekara, koji se održao danas, a traje do 14 sati u Sportsku dvoranu Osnovne škole Nedelišće.

Ovaj festival ima poseban značaj jer umijeće izrade predmeta od komušine (luščinja) nedavno je uvršteno na Popis nematerijalne baštine Republike Hrvatske zahvaljujući Udrugama žena s područja Općine Nedelišće, KUU Seljačka sloga iz Nedelišća te LAG Međimurski doli i bregi. Organizacijom ovakvih manifestacija, poput Festivala Cekara, cilj je očuvati ovo vrijedno naslijeđe te potaknuti mlađe generacije da usvoje tehniku izrade cekara.

Posjetitelji su imali priliku sudjelovati u radionicama izrade uporabnih predmeta od luščinja te birati iz bogatog izbora različitih cekara koji su mogli postati njihov modni dodatak. Košare za ukrašavanje blagdanskog stola ili jednostavne torbice zamijenile su plastične vrećice iz svakodnevne upotrebe, dok su posjetitelji potaknuti da budu ekološki osviješteni i smanje upotrebu plastičnih proizvoda.

Festival Cekara nije samo prilika za promicanje kulturne baštine i umjetnosti, već i za poticanje ekoloških vrijednosti među lokalnom zajednicom. Sudionici su pokazali veliki interes za ovu manifestaciju te su uživali u bogatom kulturno-umjetničkom programu koji je upotpunio doživljaj ove hvalevrijedne manifestacije.

A sutra, u nedjelju 17. ožujka s početkom u 17  sati u dvorani Osnovne škole u Nedelišću u organizaciji kulturno umjetničkih udruga Općine Nedelišće, a pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Nedelišće pozivaju vas na tradicionalnu „Večer pjesme i plesa“.

Udruge s područja kulture Općine Nedelišće tradicionalno pripremaju zajednički program za sve mještane Općine Nedelišće kao i za sve one koji nedjeljno popodne žele obogatiti uz zanimljiv spoj tradicije i suvremenog glazbenog izričaja. Program su pripremile Mažoretkinje Nedelišća, Puhački orkestar Općine Nedelišće, Dječji pjevački zbor Josip Vrhovski, plesači i tamburaši Kulturno umjetničke udruge ‘Seljačka sloga’ Nedelišće, Pjevački zbor Josip Vrhovski iz Nedelišća, te Folklorna skupina Matice umirovljenika Podružnica Nedelišće. Dođite i budite dio ove jedinstvene plesno- glazbene manifestacije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije