ŽENA ZA SVE

ANA VRBANEC (79) IZ ČAKOVCA Pobijedila rak dojke, a život posvetila obrazovanju, poduzetništvu i kulturnoj baštini

Ana Vrbanec, rođena 1945. godine u Dekanovcu, ostavila je neizbrisiv trag u području obrazovanja, poduzetništva i očuvanja kulturne baštine

Njezin životni put odražava predanost radu i kontinuiranoj želji za osobnim i profesionalnim razvojem. Već dugi niz godina živi u Čakovcu gdje je sa suprugom Franjom osnovala obitelj. 

Nakon završetka osnovne škole u Dekanovcu i Domašincu, Ana je započela svoje srednjoškolsko obrazovanje u Čakovcu, gdje je 1964. godine uspješno završila Srednju ekonomsku školu. Odmah nakon toga, stupila je u radni odnos u Pošti Čakovec kao šalterski službenik.

Njezina stručna karijera dodatno je obogaćena 1972. godine kada je, uz rad, završila studij općeg smjera na Višoj ekonomskoj školi u Varaždinu. Istovremeno, Ana je nastavila s obrazovanjem, te je 1977. postala prva generacija Fakulteta organizacije i informatike Varaždin, stekavši titulu Diplomiranog ekonomista organizacijsko-poslovnog smjera.

Godine 1974./75. Ana je pridružila se Ekonomsko trgovačkoj školi Čakovec kao profesor birotehničkih predmeta, brzo prelazeći na podučavanje ekonomskih predmeta. Svojom predanošću i radom istaknula se te je 1977. godine imenovana Voditeljicom ekonomskog usmjerenja, a kasnije je preuzela ulogu Upravitelja završnog stupnja.

Svoj doprinos obrazovanju Ana Vrbanec nastavila je na rukovodećim pozicijama u Srednjoškolskom centru Čakovec, gdje je obnašala dužnost Pomoćnika direktora. Ukupno dvanaest i pol godina provela je na rukovodećim mjestima, oblikujući obrazovni put mnogih učenika.

Izuzetno priznanje za njezin rad stiglo je 2003. godine kada je Ana Vrbanec nagrađena Ministrovim priznanjem Ministarstva prosvjete i športa za uspješan, kvalitetan i kreativan rad.

Nakon povratka u nastavu devedesetih godina, Ana je s predanim radom postigla visoke rezultate. Recenzirala je četiri knjige i bila suautorica triju udžbenika za srednje ekonomske škole, dodatno pridonoseći razvoju obrazovanja u Hrvatskoj.

Uz to, Ana Vrbanec nije bila samo stručnjakinja u učionici. Bila je vođa učeničkih tvrtki, povezujući teorijska znanja učenika s praksom. Njezin izazov bio je i međunarodni projekt Junior Achievement, u kojem je njezin tim proglašen najboljim u Republici Hrvatskoj.

Ana je također bila aktivna poveznica između škole i Udruge ekonomista Međimurja, vodeći Sekciju mladih ekonomista ETŠ. Njezina predanost obrazovanju proširila se i na osnovne škole, gdje je održavala radionice s ekonomskim temama. Jedan mandat bila je predsjednica Društva ekonomista Međimurja. 

Nakon više od četiri desetljeća posvećenih obrazovanju, Ana Vrbanec je 2005. godine zasluženo otišla u mirovinu. No, njezin entuzijazam nije jenjavao. Godine 2006. osnovala je Udrugu žena za očuvanje tradicije i kulturne baštine Zlatne ruke Čakovec, a koju uspješno vodi već 14 godina. Uz sve to, Ana je uspješno preboljela rak dojke, a zanimljivo je kako je upravo ona 80-godina bila zaslužna za dovođenje prvog mamografskog uređaja u bolnici zajedno s Evicom Hudiček. 

Njezin bogat i raznolik doprinos zajednici i obrazovanju ostavit će trajan pečat na mnoge generacije, dok će njezin rad u očuvanju tradicije biti svijetli primjer budućim generacijama.

Ana je vrlo vitalna i puna života, kaže kako je razlog tome što joj je život prepun sadržaja i aktivnosti, kao i pozitivna energija koja ju nosi i čini zadovoljnom. Naglasimo i kako je 2019. godine dobitnica nagrade Zrinski. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije