VEDRA I NASMIJANA

STELA MEJAŠ REŽEK (10) Unatoč kompleksnoj srčanoj grešci, pjeva u Pučpuljikama i obožava svog psa i mačke!

Stela Mejaš Režak učenica je 3. razreda PŠ Cirkovljan

Izrazito je vedra, nasmijana i znatiželjna djevojčica. Rođena je s kompleksnom srčanom greškom i iza sebe ima operaciju koja joj je spasila život.

Stelu i njenu majku Dijanu Režek posjetili smo u obiteljskoj kući, gdje su nas već na ulazu dočekali Stelina mačka i ženka engleskog buldoga Ramona. Stela odrasta uz životinje koje voli.

Dijana Režek prisjetila se početaka kada je rodila Stelu i svega par dana nakon saznala kako ima kompleksnu srčanu grešku.

Steline dijagnoze su Truncus arteriosus communis tip IIA (zajednički arterijski trunkus) i DiGeorge sindrom, to jest žlijezda Timus joj ne radi kako treba. No, srećom, tijelo joj se toliko prilagodilo da joj koštana srž stvara više krvnih zrnaca za obranu organizma. Češće je sklona virusima, ali zato je doma maksimalno paze.

Laički rečeno, s desne klijetke nije imala žilu do pluća, automatski joj je nedostajao srčani zalistak. Zbog kompleksnosti srčane greške operacija nije bila moguća u Hrvatskoj, nego u Linzu.

– Stela je rođena kao savršeno zdravo dijete, APGAR 10/10. No, peti dan kada smo trebale ići doma iz bolnice, počela je plaviti i hitno je morala ići u inkubator, zbog stabilizacije. Nakon toga transportirana je na KBC Rebro u Zagreb. Cijeli tim nas je dočekao, pregledali su je i zaprimili.

Rekli su mi: “Vaše je dijete smrtno bolesno, ali joj možemo pružiti normalne uvjete života operacijom koju ne radimo u Hrvatskoj.” Imala sam hrpu upitnika iznad glave. Bilo je dosta hitno, jer je u međuvremenu pokupila i sepsu, pa je tako odlučeno da će operacija biti u Linzu, rekla nam je na početku razgovora Stelina majka Dijana i dodala kako je Stela operirana na dan kada je Hrvatska ušla u EU.

Nakon oporavka, kada su se vraćale doma, na rotoru kod Hotela Parka doživjele su prometnu nesreću, pa je tako zbog ozljeda Stela ponovno završila na KBC-u Rebro na mjesec dana. Stela je svojoj kući stigla nakon tri mjeseca, a do treće godine pila je pet vrsta lijekova za srce.

Stela voli pjevati, pa je tako članica vokalne skupine Pučpuljike. Voli i plesati, probala je kod Virne u Koraku, no to joj je nažalost prezahtjevna fizička aktivnost. Tako je i oslobođena tjelesnog.

– Najdraži predmeti su mi matematika i engleski. Imam prijateljicu Zoe, a svaki se dan iz Čakovca vozim u Cirkovljan u školu, ali nije mi to problem. Jedini problem mi se ujutro rano ustati, rekla nam je Stela.

Zalistak koji su joj ugradili se troši, tako da Stelu čeka još minimalno jedna, ako ne i dvije operacije.

– Na Rebru kažu kako je Stela fenomen. Djeca s njenom srčanom greškom na drugoj operaciji završe unutar tri godine, a ona s prvom živi već deset godina. Može sve normalno jesti, nema nikakve alergije, jedino se više umara, zaključuje Dijana Režak.

Sve to, govori nam Dijana, teško bi same prebrodile da nemaju veliku podršku obitelji- najdražeg ujaka, bake, dede i tete.

No, kako se kaže, tko pjeva zlo ne misli, a Stela baš voli pjevati!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije