ODJECI PROSVJEDA

POLJOPRIVREDNIK STJEPAN JURINEC Borba za naše zahtjeve i dalje traje, čekamo ishod u Briselu

Jako smo zadovoljni reakcijom prosvjeda

Nakon što su jučer na noge digli čak 203 poljoprivrednika iz Međimurske i Varaždinske županije u svrhu mirnog prosvjeda, OPG-ovi i poljoprivrednici ističu kako njihova borba za zahtjevima i dalje traje.

Odgovor iz Ministarstva u obliku priopćenja dobili su već danas, no to ne znači da su njihovi zahtjevi ispunjeni.

– Jako smo zadovoljni reakcijom prosvjeda. Okupili smo se u velikom broju, čak i više nego smo planirali, dali smo do znanja što nas muči i kako tome treba stati na kraj, rekao nam je poljoprivrednik Stjepan Jurinec.

Tako su iz Ministarstva složni kako su primjedbe hrvatskih i europskih poljoprivrednika, a vezano uz administrativno opterećenje većim dijelom točna. Takvo stajalište su proslijedili i Komisiji 15. veljače ove godine. Između ostalog, dostavit će i prijedlog troškovnog rasterećenja poljoprivrednika. Oglasili su se i po svim ostalim točkama, no bez konkretnih zaključaka.

Valja naglasiti kako unatoč priopćenju koje je stiglo iz Ministarstva, poljoprivrednicima je i dalje ključan 23. veljače kada će konačno znati potvrđenu sudbinu svojih zahtjeva.

Podsjetimo, zahtjevi koje su naveli poljoprivrednici su 1. Smanjenje administrativnog opterećenje; ukidanje geotagiranja fotografija posebice kod mjere za stajski gnoj 2. Oformiti tripartitno povjerenstvo za redoviti mjesečni izračun proizvođačkih cijena 3. Izmjena zakona o NTP4. Izmjena strateškog plana ZPP u korist primarne poljoprivredne proizvodnje i prerade 5. Uvoz hrane i poljoprivrednih proizvoda i prerađevina iz 3. zemalja u suradnji sa DIRH-om; kontrolirati kod svakog uvoza. Pokretanje Uzajamnog fonda, iz čijih sredstava bi se namirivali tržišni poremećaji 7. Dozvoliti upis u ARKOD svima koji koriste parcelu, a za ostvarivanje prava na potporu koristiti trenutni pravilnik 8. De Minimis podignuti na 25.000 Eura 9. Ukinuti plaćanje poreza na promet nekretnina kod zamjene poljoprivrednog zemljišta po uzoru na komasaciju 10. Uvesti nacionalnu potporu (kapitalna ulaganja) za povrat od 40% za investicije u poljoprivredu i preradu do 200.000 Eura 11. Urediti Zakon o poljoprivrednom zemljištu 12. Isplata ratarskom sektoru ( 300 eura za prvih 100 ha).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije