ZANIMLJIVE AKTIVNOSTI

GIMNAZIJA JOSIPA SLAVENSKOG Kako žive gradišćanski Hrvati

Među brojnima aktivnostima koje se provode u čakovečkoj Gimnaziji Josipa Slavenskog su i razni zanimljivi i edukativni susreti

Profesorica povijesti Ana Šimunko organizirala je posjet gradišćanskih Hrvata, bračnog para Tyran, odnosno nekadašnje gimnazijalke Jelene rodom iz Međimurja i njenog supruga Filipa.

Učenike su upoznali s poviješću gradišćanskih Hrvata koji žive u Austriji, Slovačkoj i Mađarskoj, njihovim obilježjima kao i nastojanjima za očuvanjem njihovog identiteta.

– Aktivni smo, ima nas doduše sve manje, ali smo jaka i čvrsta zajednica, rekla je Jelena.

– Jako smo široko zastupljeni kad govorimo o kulturnom djelovanju, od folklora do rock glazbe, likovne umjetnosti, literature, svako selo nam ima tamburaško društvo, to je naša specifičnost. Tambura nam je glavni instrument, barem u selima. Bavimo se naravno i drugim stvarima, poput snimanja različite video građe, naglasio je Filip koji je izvorni gradišćanski Hrvat.

Dodao je da su specifični po jeziku koji je vrlo stara varijanta hrvatskog s puno utjecaja slovačkog, mađarskog i njemačkog jezika.

– Imamo posebni jezik koji se tu u Hrvatskoj relativno teško razumije. Govorimo čakavskim narječjem, ekavicom i ikavicom. Postoji standardni jezik, no ipak u svakom se selu govori malo drugačije. Uz poseban naglasak, neki kažu da zvučimo kao Slovenci makar nismo, ispričao je sa smiješkom.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3590

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije