PROSVJED POLJOPRIVREDNIKA U ČAKOVCU

VRLO OZBILJNI U SVOJIM ZAHTJEVIMA Farmeri trebaju raditi na polju, a ne u uredu!

Preko 200 traktora s područja Međimurske i Varaždinske županije danas je pokazalo složnost i ustrajnost u svojim zahtjevima prema Europskoj uniji

Na makadamskom putu kod ulaza na južnu čakovečku obilaznicu, održan je danas najavljeni prosvjed poljoprivrednika Međimurske i Varaždinske županije. Sloganima: “U Hrvatskoj već ima dovoljno ugara, naša zemlja to ne zaslužuje”, Saborski zastupnici, jeste li vidjeli međimurska i zagorska polja s milijun malih raznolikih parcela?”, “Doručak je prva karika u pokretanju industrije, treba li vam!??”, Ministrice, od nas tražite statistiku bez greške, a isplate poticaja za već izvršene mjere odstupaju za više od 50 posto propisanog, a isplaćenog”, “Hrana s naših polja na vaše stolove?”.

– Veliki šok dogodio nam se kada je u siječnju isplaćena hitna mjera, vezana za probleme s cijenama repromaterijala i sramotno niskim otkupnim cijenama za pšenicu, ječam i uljanu repicu. Obećana refundacija troškova, direktno od ministrice poljoprivrede Marije Vučković u iznosu od 135 eura po hektaru. I uz tu mizeriju je uvjerila proizvođače da ne idu u prosvjed, rekao je organizator prosvjeda Stjepan Jurinec iz Ivanovca.

U siječnju ove godine isplaćeno su 62 eura po hektaru, što je sramotno, dodao je Jurinec. Obrazloženje je bilo to, što je prijavljeno više hektara od onih kojima je prijavljeno u Ministarstvo.

Zahtjevi koje su naveli poljoprivrednici su:

1. Smanjenje administrativnog opterećenje; ukidanje geotagiranja fotografija posebice kod mjere za stajski gnoj
2. Oformiti tripartitno povjerenstvo za redoviti mjesečni izračun proizvođačkih cijena
3. Izmjena zakona o NTP
4. Izmjena strateškog plana ZPP u korist primarne poljoprivredne proizvodnje i prerade
5. Uvoz hrane i poljoprivrednih proizvoda i prerađevina iz 3. zemalja u suradnji sa DIRH-om; kontrolirati kod svakog uvoza
6. Pokretanje Uzajamnog fonda, iz čijih sredstava bi se namirivali tržišni poremećaji
7. Dozvoliti upis u ARKOD svima koji koriste parcelu, a za ostvarivanje prava na potporu koristiti trenutni pravilnik
8. De Minimis podignuti na 25.000 Eura
9. Ukinuti plaćanje poreza na promet nekretnina kod zamjene poljoprivrednog zemljišta po uzoru na komasaciju
10. Uvesti nacionalnu potporu (kapitalna ulaganja) za povrat od 40% za investicije u poljoprivredu i preradu do 200.000 Eura
11. Urediti Zakon o poljoprivrednom zemljištu
12. Isplata ratarskom sektoru ( 300 eura za prvih 100 ha)

Kako je naglasio poljoprivrednik i organizator prosvjeda Stjepan Jurinec, sve to posebno im je važno uoči sastanaka EU 23. veljače, gdje će se okupiti brojne europske komore kako bi se svi ti problemi počeli rješavati. Slični prosvjedi održavaju se diljem Europe, pa su već održani u Francuskoj, Njemačkoj i Italiji. Na razini Hrvatske, ovakav je prosvjed održan u Čakovcu i Đakovu. Prosvjed su podržali župan Matija Posavec, gradonačelnica Ljerka Cividini i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.

– Hrvatska poljoprivredna komora prati probleme s kojima se susreću poljoprivrednici, vrlo je specifična hrvatska proizvodnja na ostale u EU. Međutim, većina problema je ona europske prirode i najviše je problema s administracijom koju nameće EU poljoprivrednicima. 30 posto vremena se bave administracijom, umjesto da i to vrijeme provedu na poljima. Drugi problem su veliki trgovinski sporazuma zbog kojih dobivamo hranu iz zemalja trećeg svijeta, koja nije jednake kvalitete, a po dampinškim cijenama. Pod jednom strani imamo veliko nezadovoljstvo poljoprivrednika, a s druge strane potrošači. Čekamo razvoj događaja, rekao je Mladen Jakopić.

    Kolona od oko 200-tinja traktora pod policijskom pratnjom krenula je oko 11:30 južnom zaobilaznicom u smjeru Nedelišća, nastavila pokraj Gradskih bazena, oko Galerije Sjever, natrag prema Nedelišću i polaznoj točki. U tom periodu očekivan je bio zastoj u prometu.

    Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
    Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
    Komentari
    Najnovije