Vijesti / Koronavirus
Koronavirus
HZJZ AŽURIRAO PODATKE Zbog omikrona promjene vezane uz izolaciju i karantenu
Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

SVI KONTAKTI IDU U KARANTENU

HZJZ AŽURIRAO PODATKE Zbog omikrona promjene vezane uz izolaciju i karantenu

U slučaju da se sekvenciranjem isključi omikron varijanta, 14-dnevna karantena se prekida, a sa kontaktima se dalje postupa kao kod izloženosti udomaćenim varijantama virusa, navodi HZJZ

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je novu verziju preporuka vezanih uz postupanje s oboljelima, bliskim kontaktima oboljelih te prekid izolacije i karantene.  Kako navode, dodane su informacije o postupanju s kontaktima oboljelih od omikron varijante.

Izmijenjene su preporuke za izuzeće od testiranja u dijelu koji se odnosi na zdravstvene ustanove i domove za starije i nemoćne osobe. Ako je izvor zaražen omikron varijantom ili postoji epidemiološka sumnja da se radi o omikron varijanti, svi kontakti, neovisno o cijepnom statusu i preboljenju, podložni su karanteni u trajanju od 14 dana te se trebaju testirati PCR testom na početku karantene i zadnji dan karantene.

U slučaju da se sekvenciranjem isključi omikron varijanta, 14-dnevna karantena se prekida, a sa kontaktima se dalje postupa kao kod izloženosti udomaćenim varijantama virusa, navodi HZJZ.

Najnovije

Reci što misliš!