IZMEĐU MURE I DRAVE

OPĆINA SELNICA Načelnik Vičević: ‘Rješavamo se dugova iz prijašnjih vremena i podržavamo model decentralizacije’

Iako smo proteklih godina u velikoj mjeri sanirali dug u općinskoj blagajni, probleme nam i dalje uzrokuju zaostaci za geodetsku izmjeru još iz 2009.godine, zbog čega sam se obratio i premijeru Plenkoviću, ali nećemo dozvoliti da nas to zaustavi u realizaciji planiranih projekata – kaže načelnik Općine Selnica Ervin Vičević

Naslijeđena dugovanja često zadaju glavobolje načelniku Općine Selnica Ervinu Vičeviću, ali sizifovskom strpljivošću čisti stanje u općinskoj blagajni i gura projekte koji unapređuju komunalnu i prometnu infrastrukturu općine, odnosno ubrzavaju njezin razvoj. Smatra da bi snažnija decentralizacija, prema modelu koji primjenjuju naši susjedi, znatno olakšala poslovanje općina i značajno povećala njihove proračune.

Učinili ste mnogo na stabiliziranju poslovanja općine, ali repovi iz prošlosti još se vuku? 

– Unatrag 5 godina naše je poslovanje uistinu stabilno i javnim se novcem raspolaže iznimno odgovorno, vodeći računa o potrebama građana. Međutim, dug za geodetsku izmjeru još iz 2009.godine mogao bi dramatično poremetiti naše financije i zbog toga sam se obratio brojnim nadležnim instancama, pa i samom premijeru. Još uvijek mi je neshvatljivo kako je općina mogla ugovoriti radove takve vrijednosti bez osiguranog pokrića, na što sam, u to vrijeme kao vijećnik, upozoravao tadašnjeg načelnika, ali nije bilo nikakve reakcije.

Nakon toga su i sredstva prikupljena od mještana utrošena nenamjenski, što je dodatno otežalo našu poziciju. Otkako sam na čelu općine uhvatio sam se u koštac s tim problemom i mnogo smo toga riješili, ali nas pritišće otvoreno dugovanje prema Geodetskom zavodu Split. Kako bi se sanirala ta situacija, još 2014.godine razgovarao sam s čelnicima INA-e koji su prihvatili našu ideju o pozajmici, temeljem plinske rente koju dobivamo.

Ta je inicijativa nažalost zaustavljena zbog političkih pritisaka u resornom ministarstvu. Na proljeće ove godine dobili smo sudsku presudu, gdje uz glavnicu moramo podmiriti i oko 2,5 milijuna kuna kamata i 400 tisuća kuna sudskih troškova. Predložili smo da temeljem zaloga dionica Međimurje plina uzmemo kredit koji bismo otplaćivali prihodom od plinske rente, ali ni ta ideja još nije dočekala realizaciju.

Osobno sam razočaran što se rješavanje ovog problema tako dugo oteže, posebno zato jer smo predložili već nekoliko praktičnih ideja kako izaći iz te situacije, ali i dalje ćemo se boriti s jednakom energijom, jer bi najgore bilo da radi toga budu blokirane ukupne općinske financije.

Kako se u takvim okolnostima odvija naše poslovanje?

– Kao što sam već rekao naše su financije stabilne i kad bi se prihvatila ideja da spomenuti dug rješavamo prihodom od plinske rente, mi bismo sve preostale obveze redovno podmirivali bez većih problema. Vrlo smo agilni u povlačenju europskih sredstava, pri čemu dobro surađujemo sa susjednim općinama i Gradom Mursko Središće.

Tako smo iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj dobili gotovo 2 milijuna kuna za modernizaciju, odnosno rekonstrukciju nerazvrstane ceste kroz Bukovec. Ova se prometnica dugo obećavala, a mi smo, nakon uspješnog apliciranja projekta, radove na trasi dugačkoj 1.850 metara započeli u prosincu prošle godine i očekujem da će biti završeni do kraja ožujka. Na isti način planiramo urediti i cestu kroz Gornji Zebanec, kolokvijalno nazvanu Palestiana.

Projekt je završen, a pred nama je ishođenje građevinske dozvole. Ukupna vrijednost investicije iznosi oko 3 milijuna kuna, čime bi se uredila cesta u dužini 2,8 kilometara, što bi nam omogućilo jači razvoj ruralnog turizma. Kao što sigurno znate na Ribnjaku u Selnici ugostili smo Svjetsko prvenstvo u lovu ribe udicom na plovak za invalide i veterane. Staza koja je uređena za natjecanje jedna je od najljepših u široj regiji i ima veliki turistički potencijal, a planiramo je još i proširiti. 

Cijeli taj projekt planiramo zaokružiti izgradnjom kampa, za koji uskoro očekujemo dobivanje građevinske dozvole. Uz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, u iznosu od 100 tisuća kuna, izradili smo projektnu dokumentaciju Spomen parka nafte u Selnici,  što će biti još jedan prilog jačanju ukupne turističke ponude našeg mjesta. U tome računamo i na snažnu prezentaciju vlastite kulturne baštine, posebno Pikača kao naše autohtone maske, koja će dobiti i svoj tematski park, a na tom prostoru smo ljetos održali i vrlo uspješni prvi Dan Pikača.

Osobno me posebno razveselilo prihvaćanje projekta izgradnje novog vrtića u Selnici, za što nam je, kroz europski fond za ruralni razvoj, krajem godine odobreno milijun eura. Radi se o sredstvima koja su u potpunosti nepovratna i omogućit će nam izgradnju vrtića za smještaj 60-70 mališana u 6 vrtićkih skupina. Nakon što se provede javna nabava i obave potrebne provjere, s radovima bismo mogli započeti do kraja ove godine.

Također, s nestrpljenjem očekujemo početak radova na aglomeraciji Murskog Središća, čime će se riješiti kompletna kanalizacija kroz mjesto, nakon čega ćemo, temeljem prometnog elaborata, urediti cestovnu infrastrukturu od usporivača prometa do pješačkih staza. Nastavljajući odličnu suradnju s Ministarstvom kulture planiramo i završnu fazu uređenja Doma kulture, u prostorima naše stare škole, u što ćemo ukupno uložiti oko 1,3 milijuna kuna, od čega je resorno ministarstvo sudjelovalo sa 770 tisuća.

Ako gledamo korak dalje, s početkom iduće godine Elektra će započeti radove na novoj niskonaponskoj mreži kroz Gornji Zebanec, uz izgradnju još 2 trafostanice na području općine i ukopavanje kablova u gospodarskoj zoni.

Kao načelnik snažno se zalažete za decentralizaciju?

– Zahvaljujući dobroj suradnji s prijateljskom Općinom Radenci u susjednoj Sloveniji, imali smo prilike detaljnije proučiti njihovu praksu. Tamo, naime, nema županija, a općine se financiraju na način da se dobiva glavarina, koja po stanovniku iznosi nešto više od 4 tisuće kuna. Kada bi to bio slučaj kod nas, proračun koji sada iznosi oko 5 milijuna kuna narastao bi na više od 13 milijuna. Ne treba posebno objašnjavati koliko bi nam svima bilo lakše raditi u takvim uvjetima.

Naravno da svatko ima svoje specifičnosti, ali ako negdje imate primjer dobre prakse u najmanju ruku trebalo bi ga detaljno proučiti i vidjeti može li se i u kojoj mjeri primijeniti i kod nas. Kolege iz Radenaca pomoći će nam i u obuci naših djelatnica za rad s EU fondovima, tako da ćemo i ubuduće nastojati osigurati brži razvoj Općine Selnica europskim sredstvima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije