DAN OPĆINE SELNICA

ERVIN VIČEVIĆ Želje mještana su ostvarene, privlačna smo i lijepa sredina

Općina Selnica danas obilježava svoj dan vezan uz katoličku svetkovinu svetog Marka. O aktualnostima u toj sredini, problemima i njihovim rješenjima, kao i o izborima, za naš tjednik govori dugogodišnji načelnik Ervin Vičević (HDZ)

Jeste li zadovoljni rezultatima parlamentarnih izbora?


Nisam zadovoljan rezultatima u općini Selnica, niti na razini Međimurske županije. Zadovoljan sam rezultatima na državnoj razini. Unatoč pritiscima, bombardiranjima i uvredama HDZ je ostao HDZ. Govorilo se da, ako izlaznost bude velika kao što je i bila, HDZ propada. Pokazalo semeđutim suprotno.


Istovremeno, ne ustručavate se kritizirati državnu birokraciju. Kako to?


Poznat sam po tome da se ne bojim reći svoj stav. Ali, u ministarstvima ima puno kadrova koji su skloni ovim Rijekama pravde. Možda to ljudima nije pojmljivo, ali to je istina. U državnoj birokraciji ima mnogo negativnih pojava, ali ja sam uporna i tvrdoglav pa uspijevam riješiti neke stvari, kao zadnje što smo riješili – vlasništvo na igralištem Nogometnog kluba Zebanec. U ministarstvima je nužna preraspodjela. Ne može, a u to sam se i osobno uvjerio, jedna osoba raditi pola Hrvatske, druga – drugu polovicu, dok pokraj njih 10 sjedi i ne radi ništa. I u našoj općinskoj upravi sustavno muku mučimo jer se nagomilava posao koji nam zadaje država. No, ne želimo dodatno zapošljavati. Prvi je problem dana pronaći adekvatnu osobu. I to je onda začarani krug.


Kako ocjenjujete suradnju s Međimurskom županijom?


Srednjom ocjenom – dobar. Ne velika, ali neka sredstva dobivamo, no uvijek može biti bolje.


Po čemu će se u Selnici pamtiti proteklo razdoblje?


Presretan sam što smo završili ključni kapitalni projekt – objekt vatrogasnog doma koji će zapravo biti višenamjenski. Već ga koristi i udruga streljača, a zapravo će biti na raspolaganju svim mještanima. Površine je 380 četvornih metara, ima mnogo prostorija. Cijena na kraju će biti oko 1,600.000 eura. Dio očekujemo iz fondova, a dio plaća Općina koja je preuzela kredit od Dobrovoljnog vatrogasnog društva Selnica. No, s obzirom na objekt koji smo dobili i koliki će značaj i korist imati za lokalnu zajednicu, bespredmetno je dalje raspravljati o trošku. Uostalom, zbog porasta cijena, da smo čekali i raspisivali novi natječaj cijena bi sad bila mnogo veća.


Koji su novi prioritetni projekti?


Uređenje prizemlja stambeno poslovne zgrade u koju će biti smještena liječnička i stomatološka ordinacija te ljekarna. Podsjećam da se radi o novoj zgradi na Bukovčaku koju smo gradili po modelu rijetkom u Hrvatskoj. Zatražili smo dostave ponuda tvrtke koje bi gradile o vlastitom trošku. Javilo se poduzeće Milena gradnja. Prodali smo im zemljište, priključke, građevinsku dozvolu, te po povoljnoj cijeni kupili prizemlje, dok su na katovima stanovi rasprodani. Javnom zahvaljujem tvrtki Milena gradnja. Da nije bilo njihove hrabrosti Selnica nikad ne bi imala takav objekt. Već vlada i velik interes za gradnju još jedne slične zgrade što će značiti i nova doseljavanja na područje naše općine. Ako se ponovno vratim i na vatrogasni objekt, dok je u blizini primjerice uređeno i tenisko igralište, mislim da su želje mještana ostvarene. Selnica je danas privlačna i lijepa sredina. Nije daleko od Čakovca, na putu je za Sveti Martin na Muri, i siguran sam da će nam doći i novi mještani.


U gornjem Međimurju razvija se turizam. Gdje je tu općina Selnica?


Na našem području već ima više od 50 kuća za odmor. Odlično surađujemo s Turističkom zajednicom Mura i gorice. Neostvarena želja mi je izgradnja kampa kod selničkog ribnjaka. Radimo s državom na tome da dobijemo koncesiju. Vjerujem da ćemo realizirati i taj projekt.


Suradnja s Općinskim vijećem?


U posljednje dvije godine sve odluke su donesene jednoglasno. Predsjednik Nikola Hren to vodi dobro. Otvoreno se razgovara o svakom pitanju i to smatram jako dobrim.


Kako se puni proračun?


Od nove godine prihod od poreza na dohodak je porastao za 40 posto u usporedbi s prošlom godinom. S nekih oko 100.000 na 140.000 eura. Time automatski raste i povrat poreza, no nismo kao neki povrat prebacivali na iduću godinu, već smo sve vratili građanima. Vidjet ćemo kako će biti ove godine.


Općinski prihod je i plinska renta…


To je prosječno 13.000 eura mjesečno. Očekivali smo više, ali nam itekako dobro dođe. Taj prihod uglavnom koristimo za vraćanje onog prastarog, naslijeđenog duga za katastarske izmjere. I to ćemo konačno otplatiti iduće godine.


Poruka mještanima…


Puno zdravlja i da se više druže. Nije dobro dok je čovjek doma zatvoren. Moramo vratiti način života kakav je bio prije pandemije koronavirusa. Mislim da ljudi još žive u strahu. Izađite i družite se.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3600

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije