Donje Međimurje u subotu posjetio akademik Zvonko Kusić

Donje Međimurje u subotu posjetio akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanost i umjetnosti

– Došli smo u sredinu u kojoj ljudi imaju kaj pokazati – rekao je u prostorima Poglavarstva grada Preloga dr.sc. Danijel Režek, predsjednik Zavičajnog društva Međimurja Zagreb, koji je bio inicijator dolaska akademika Zvonka Kusića u donji dio Međimurja, a na upit zbog čega baš u taj dio.

– Gospodin Kusić bio je u posjeti Čakovcu i Međimurskoj županiji u travnju 2015. godine kada je održao predavanje na Učiteljskom fakultetu, Odsjeku Čakovec, u našoj organizaciji, ali je zbog iznenadnih novonastalih obaveza morao skratiti svoj posjet Međimurju, a već tada je obećao da će ponovno navratiti u Međimurje i posjetiti destinacije općine, gradove, tvrtke, ustanove koje ga posebno interesiraju – rekao gospodin Režek.

Dodao je kako se za prva posjeta Međimurju uvjerio da Međimurci nisu samo radišni, kakve ih on zna, već da su oni čuvari povijesti, a što ga je ponovno privuklo u Međimurje. S obzirom da je u dolasku kasnio i cjelokupni program je bio skraćen, ali je obišao, kako je rekao gospodin Režek, “žarišta” kojima se Međimurci ponose. To su tvrtke Šestan-Busch d.o.o Prelog i Tehnix Donji Krajevec, a nezaobilazna destinacija mu je bila Etnografska zbirka mrsc.prof. dr. Juraja Kolarća u Donjem Hrašćanu

Je li to neka poveznica kulture i gospodarstva? – Normalno, naše Zavičajno društvo je međugeneracijsko veleposlanstvo Međimuraca međi kojima su već kroz četiri generacije iznjedreni uspješni ljudi, a kako ne bi bilo kada nas u metropoli, gdje nas izuzetno cijene, ima oko 40.000 i želimo glede toga biti u sredini kolone koja će podizati Lijepu Našu, zemlju puno talenata, ali isto tako i nesloge koja nas je dovela tu gdje smo danas.

Posjet je završen u Donjem Hrašćanu s obećanjem da će neki drugi puta obići Gornje Međimurje, gdje je živio pokojni akademik Jurica Murai, gdje se isto tako ima mnogo toga vidjeti, pogotovo Svetom Martinu na Muri i Murskom Središću.

– Drago nam je što je akademik odabrao Prelog jer smo sredina koja se ima čime pohvaliti, pogotovo što imamo 17 živućih doktora znanosti, dva su pred time, tako da sve ono što Grad ulaže u predškolski, školski i visokoškolski odgoj i obrazovanje donose neke rezultate. Istaknuo je tim povodom preloški gradonačelnik Ljubomir Kolarek, dr. med. vet. dodavši kako je cilj da ti visoko obrazovani ljude ostanu živjeti i raditi u Međimurju.

– Danas je jedan kulturni dan za Grad koji želimo iskoristi na najbolji mogući način jer dolazak akademika u Grad je velika stvar kao svih onih koji su ovamo pozvani. Ponosni smo! – i staknuo je gradonačelnik.

Na odlasku je akademik rekao kako će opet doći u Međimurje jer ga voli i želi ga temeljito upoznati, a isto tako i vrijedne i marljive Međimurce.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije