BRDO JE SAMNJENO

MURSKO SREDIŠĆE Kako su mogle nestati stotine prostornih metara INI-nog šljunka?

Nakon što su zabrinuti djelatnici INA-e izašli u nacionalne medije s pričom o nestanku više tisuća prostornih metara šljunka s lokacije kod Murskog Središća u vlasništvu spomenute kompanije, nad gradom uz Muru nadvilo se više pitanja nego odgovora

Kako bi doznali više otišli smo prvo na lokaciju, uz brdo šljunka na ulazu u Mursko Središće. Brdo je sada smanjeno, kako kažu radnici, za dvije trećine, a pristup preostalom šljunku od nedavno je blokiran ogradom i prokopom.

Šljunak je još 2020. dovezen na parcelu i bio je namijenjen za radove uz obližnju bušotinu plina, a kako djelatnici s početka teksta ističu, radi se o više tisuća kubika šljunka čija se vrijednost mjeri desecima tisuća eura.

Na prijavu nestanka materijala njihovi nadređeni nisu reagirali, a bageri su samo nastavili dolaziti i punili kamione različitih registarskih oznaka, pa su zabrinuti da će nestanak šljunka na kraju morati platiti iz svog džepa. Zbog toga su javno progovorili.

Nesporazum?

Ubrzo je otkriveno da je dio šljunka, u dogovoru s naftnom kompanijom uzeo Grad Mursko Središće za sanaciju nakon rekordnih poplava, pa je pred kamerama Nove TV završio gradonačelnik Dražen Srpak. Tamo je prvo govorio o pet ili deset kamiona, da bi na kraju priloga broj narastao na pedesetak kamiona, što je još više zbunilo javnost. Odgovore smo zato potražili u Gradu.

U odgovoru koji smo primili stoji da je usmeno dogovoreno da se za popravak šteta može uzeti šljunka u primjerenoj količini, a obim sanacije dogovarao je gradonačelnik sa stručnim službama. Međutim, nije se stalo samo na sanaciji šteta, već se nastavilo voziti i za sve ostalo.

– Za potrebe sanacije od poplave uzeto je 26 kamiona ( četrnaest odmah iza poplave i dvanaest početkom veljače kod konačne sanacije), a određeni dio tog materijala greškom je uzet za uređenje platoa za uskršnji krijes i sanaciju uništenih bankina kod trgovačkog centra. Do toga je došlo jer se istovremeno radila konačna sanacija šteta od poplave za koju se je uzimao navedeni šljunak. Količine šljunka će stručne službe tek utvrditi, a prema procjeni količine ne bi trebale značajno odstupati od količina izrečenih u izjavi. Riječ je isključivo o nesporazumu.

– Grad to ne krije, a materijal je na tim lokacijama. Grad je taj materijal spreman platiti vlasniku kao što bi ga platio bilo kome da se nije desio ovaj nesporazum. Uz to Grad je za svoje potrebe uzeo šljunak samo u dva navrata – odmah iza poplave lani i početkom veljače ove godine i to je moglo trajati dan, dva pa je stoga sasvim jasno da svako drugo eventualno uzimanje nema nikakve veze sa šljunkom uzetim za potrebe Grada niti je na bilo koji način povezano s time, priznaju pogrešku u Gradu.

Koliko je nestalo?

Navedena količina tek je dio onoga što je nestalo, a izjava gradonačelnika o pet do deset pa pedeset kamiona ostala je nedorečena, pa iz Gradske uprave ističu:

Koja točno količina materijala je na toj otvorenoj deponiji bila prije nego što je Grad uzeo navedene količine Grad nema točnih saznanja, a da nedostaje puno veća količina (dvije trećine, ako je to uopće točno) od one koju je uzeo Grad (oko 50 kamiona), gradonačelnik je saznao od novinarke Provjerenog kod davanja izjave i temeljem toga je gradonačelnik zaključio da je ako je to točno, očito da Grad nije mogao uzeti tu količinu obzirom na spominjanje više tisuća kubika prvotnog stanja količine deponije u usporedbi s količinama koje su uzete za gradske potrebe.

U telefonskom razgovoru prije toga je više puta istoj novinarki (gradonačelnik) naglasio da ne zna točne količine koje je Grad uzeo i da se sve to mora provjeriti sa djelatnicima koji su vodili te poslove što je naknadno i učinjeno. Gradonačelnik ne kontrolira niti pak fizički nazoči radovima, a s obzirom na vršenje dužnosti saborskog zastupnika od jeseni 2022. godine više dana u tjednu nije u Gradu.

Nakon što se završe radovi stručne službe sastavljaju zapisnik o primopredaji radova. Još se utvrđuju količine i neće kako izgleda značajno odstupati od količine koju je gradonačelnik rekao u izjavi, ističu nam iz Murskog Središća u odgovoru te dodaju:

– Samo za već gore navedene količine Grad je dao dozvolu izvođačima za uzimanje šljunka dok za eventualne druge uzete količine od strane bilo koga (riječ je o otvorenom prostoru dostupnom svima) ni u kom slučaju nije ni gradonačelnik, ni za komunalne poslove zaduženi djelatnici ili bilo tko iz Grada dao, niti je bio ovlašten dati dozvolu za uzimanje tog šljunka. Obzirom da Grad nije vlasnik deponije i materijala na njoj, Grad nije vršio ili bio dužan vršiti bilo kakvu kontrolu stanja deponije i količine materijala na njoj, zaključuju iz Gradske uprave u priopćenju.

Gdje je nestao ostatak šljunka ostaje tek utvrditi jer su ga navodno tovarili svi kojima je trebalo, od građana s tačkama do kamiona s zagrebačkim registracijama. Pitanje je da li bi se i utvrđeni propusti, odnosno nesporazumi Grada otkrili da zabrinuti radnici nisu s problemom izašli u javnost.

Ostaje za vidjeti hoće li se ikad utvrdi gdje je šljunak nestao i tko je na kraju „omastio brk”.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3594

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije